במסגרת תיקונים שהוצגו על ידי רשות החשמל נקבע כי מתקני מונה נטו יזכו לתעריף קבוע של 10 שנים, זאת כדי להתמודד עם חששות הבנקים למימון הפרויקטים
רשות החשמל מציגה פתרון לבעיית המימון של מונה נטו
לאחר מספר חסמים בלתי עבירים בגזרת ה"מונה נטו", מגישה רשות החשמל מספר שינויים שעשויים להקל על היזמים בבואם לממש את ההבטחה הגדולה של הענף הסולארי. הסדרת ה"מונה נטו", במסגרתה ניתן להרכיב פאנלים סולארים על גג המפעל/בית/מבני ציבור לטובת ייצור חשמל עצמי, יצאה לדרך כבר לפני כחצי שנה. אלא שמאז ועד היום, קצב ההתקנות בהסדרה לא התעלה אל מעל הציפיות בשל מגוון חסמים.
החסם המרכזי איתו נאלצו להתמודד היזמים הסולאריים היה קשור בבעיית המימון. היה ניכר כי הבנקים לא ששים לממן פרויקטים מסוג מונה נטו מתוך חשש להחזרי התשלומים. בתיקונים שביצעה רשות החשמל נכתב כי היא מציעה לקבוע תעריף שישמש את המתקן למשך עשר שנים, וזאת במקרה חריג של צמצום צריכת החשמל על ידי בעלי המתקן, שיחייב הזרמתו לרשת הכללית. במקרה כזה יוכל בעל המתקן לספק את החשמל לצרכנים אחרים בתעריף שיקבע בעת אישור המתקן, ויקובע ל-10 שנים – בהתאם לעלויות הייצור של חברת החשמל. מנגנון זה יספק הגנה לבנקים במקרה של צמצום צריכת החשמל העצמית במקום הצרכנות וצבירת עודפי חשמל שלכאורה לא ניתן לקבל עבורם תמורה. הסדר זה יהיה בתוקף לכמות של עד 200 MW.
נושא נוסף שהפריע ליזמים הוא פרק הזמן שהוענק להם להקמת המתקנים. בעוד שבהסדרה הראשונית, תהליך ההקמה של המתקן הסולארי היה אמור להתבצע תוך 90 יום, הרי שכעת מצהירה רשות החשמל כי התקופה תוארך ב-90 יום נוספים. עם זאת, הארכת התקופה תלויה בהגשת בקשה לרשות החשמל והוכחה כי המתקן אכן סיים את תהליך ההקמה וממתין לאישורים לחיבור לרשת.
בעיה נוספת בה נתקלו היזמים הוא ניהול תור הנרשמים להסדרה באתר חברת החשמל. לאחר טענות חוזרות ונשנות (כמו זו למשל) על השהייה בזימון היזמים לקראת יציאה לפעילות בשטח (צעד הכרחי בדרך לאישור מתקנים מסוג זה) קובעת הרשות כי על חברת החשמל לייצר מנגנון שקוף לניהול התור לזימון צרכנים המעוניינים להיכלל בהסדר. מנגנון זה יחייב את חברת החשמל לזמן את הצרכן למשרדי החברה להגשת בקשה עד לא יאוחר מ- 21 יום ממועד רישום הצרכן בתור.
לסיום מדווחים אנשי הרשות כי ירצו לייצר מנגנון שקיפות באשר להתקדמות ההסדרה ובשל כך יחייבו את אנשי חברת החשמל לפרסם באתר החברה את קצב התפתות ההסדרה ואת הפרויקטים שכבר יצאו לדרך, כולל החברות שאחראיות להקמת הפרויקטים. מהלך זה, על פי הרשות, צפוי " לאפשר התקדמות משמעותית לטובת ההסדרה וליזמים המעוננים לייצר חשמל נקי במסגרתה".
איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות לאנרגיה מתחדשת מסר הבוקר ל"תשתיות" אתתגובתו בדבר התיקונים שמציעה הרשות: "פעלנו רבות בנושא. אנחנו מקווים שגופי המימון ירימו את הכפפה. אם נוסח השימוע לא תואם את צרכי הגופים הממנים, רצוי שיפעלו אל מול רשות החשמל כדי לדרוש התיקונים הנדרשים".