כניסת יצרני החשמל הפרטיים עשויה להיטיב באופן משמעותי עם תעשייני ישראל. בתפריט: הנחות על חשבונות חודשיים, מערכי התייעלות ומונים חכמים
מגזין תשתיות: חוכמתו של היצרן הפרטי
כותב המאמר: איתי שטרן
מחירי החשמל המאמירים בשנים האחרונות, הצליחו להוריד את התעשיינים הישראלים על הברכיים. גם הוותיקים שבהם התקשו לעכל את העובדה שחשבונות החשמל תפחו בעשרות אחוזים. אז נכון, מחירו של קוט"ש ישראלי עדיין נמוך משמעותי מאחיו האירופאי ובכל זאת, כוח האדם היקר, התייקרות השקל והוצאות הארנונה והמים הגבוהות, לא הועילו לתעשיין הישראלי, שהולך ומאבד מכוח התחרותיות שלו, זה מספר שנים ברציפות.
לתמונה העגומה הזו עומדים להכנס מספר שחקנים מרכזיים שיבקשו לשנות אותה מקצה לקצה. אלו יצרני החשמל הפרטיים בדמותן של תחנות הכוח החדשות: דוראד, OPC ודליה. 3 תחנות הכוח הללו, עתידות להבטיח לתעשייה הישראלית חוזי אספקה עם הנחות קבועות שיאפשרו להם מרווח נשימה בכל הקשור לחשבונות התקופתיים. בעוד שכרגע משחקות במגרש רק שלושת התחנות הללו, הרי שברשות החשמל צופים את התגברות התופעה ומבהירים כי עד 2020, אחוז החשמל המיוצר באופן פרטי יעמוד על 35%.
עד למימוש הנתון הגרנדיוזי (כיום עומד הייצור הפרטי על כ-3%) ייוצרו מליוני קוט"שים על ידי חברת החשמל אך כבר בימים אלו נחתמים שפע חוזים בין היח"פים לשלל תעשייני ישראל שעתים על הבשורה כמוצאי שלל רב. קחו לדוגמא את תחנת הכוח דוראד שעתידה לקום בדרום אשקלון. עד כה סגרה החברה חוזים מול אסם, שטראוס, התעשייה האווירית, משרד הביטחון, חברת מקורות, כתר פלסטיק וחברות נוספות.
בין 9%-5% הנחה בחשבונות החשמל
אלי אסולין, מנכ"ל דוראד מודע לצמא של התעשיינים לחשמל זול. "מכרנו את מרבית החשמל שלנו מראש ללקוחות פרטיים כאשר המטרה העיקרית שלנו היא להוריד את העלויות של הצריכה. ההנחה שתינתן לתעשייינם עומדת על אחוזים בודדים כאשר העניין מושפע למדי מגודל הלקוח וכל אחד מקבל הצעת מחיר רלוונטית. נכון להיום יש לנו יותר פניות ובקשות להתחברות ממה שאנחנו יכולים לקבל".
נראה שאת התעשיינים שיוותרו בלי יכולת התחברות לדוראד, ישמח לארח איתן מאיר, מנכ"ל דליה אנרגית שעומד בראש הקמת התחנה הפרטית הגדולה ביותר שעומדת לקום בישראל. התחנה, שצפויה להתחיל ולפעול כבר ב-2015 תספק לרשת החשמל כ-870 מגה וואט ובכך תייצר כ-8% מכלל ייצור החשמל בארץ. "אנחנו נמכור גם חשמל גם לגריד וגם לצרכנים הפרטיים אך המגמה היא לללכת ולמכור לצרכנים הפרטיים יותר ויותר" אומר מאיר "אנחנו נמכור את החשמל בזול יותר ביחס למחיר התעו"ז. רמת ההנחה תשתנה מצרכן לצרכן אבל תנוע בכלליות בין 5-9 אחוז. מה שיפה בהצעה שלנו זה שהיא לא מחייבת את המפעל בהוצאות נוספות. הצריכה ממשיכה כרגיל אבל בפועל המחיר יורד. עבור צרכנים שהם עתירי אנרגיה זו בשורה של ממש".
מתייעלים עם מונים חכמים
גם אם יתגשמו חזיונותיה של רשות החשמל ואחוזי הייצור של החשמל הפרטי יילכו ויגדלו, הרי שבפועל חברת החשמל תמשיך לשמור על כוחה העצום בתחום זה לעוד שנים ארוכות. בשל כך, נראה כי באגף היח"פים הבינו כי יצטרכו לאגף את חח"י בתחרות נוספת שתקרוץ לצרכנים. אחת הדרכים לעשות זאת הייתה במתן שירותים נוספים שיעזרו ללקוחות החדשים להפחית את הצריכה המפעלית על ידי מערכות ניטור ובקרה.
"כל הלקוחות שלנו יהיו מחוברים למונים חכמים ברזולוציה רבע שעתית כך שיוכלו לראות את כל הנתונים לפי הקריאה בפועל" אומר אסולין על ההצעה של דוראד ללקוחותיה "אנחנו מקימים לכל צרכן אתר ייעודי שבו הוא יוכל לצפות בכל הנתונים ולעשות ניתוחים כדי לייעל את העבודה עד כמה שניתן. בנוסף לכך אנחנו מעניקים שירותי ייעוץ שמגיעים כחלק מחבילת הרכישה של החשמל". אלא שאנשיו של אסולין לא מסתפקי בבקרת הנתונים הקיימים אלא מבקשים לייצר תחזית ביקושים לצרכנים השונים. "יש לנו מערכות חיזוי שמתייחסות לטמפרטורה, למערכי הייצור ולזמני העבודה, במודל שבוחן את כל הפרמטרים שנה אחורה ונותן תחזיות גם לעתיד. המטרה שלנו היא להציע חוזה כמה שיותר מדויק ללקוח מכיוון שעל כל קוט"ש לא מנוצל אני, היצרן, משלם בסופו של יום קנס".
"ניהול נכון של צריכה יכול לחסוך למדינה הקמה של תחנות כוח נוספות" אומר אסולין " אם משווים בין המונים החכמים לאלו של חברת החשמל, זה כמעט כמו ההבדל בין WAZE לעוד תוכנת GPS. זו תוכנה שיכולה לחסוך עד 700 מגה בחודשי השיא. יש לזה משמעויות אדירות".
.
האם אתה לא צופה צפיפות מסוימת בשוק היח"פים בשנים הקרובות?
התהליך הזה רק התחיל ולשוק הזה יד עוד המון מקום להתפתח. ככל שהוא יתקדם, כך המוטיבציה תגדל. גם הצרכן הפרטי ירצה להנות בסופו של יום מהתהלך הזה. צריך להבין שלהקים תחנות כוח זה הליך שדורש לפחות 6-7 שנים. הבעיה היא שבארץ אנשים קצת חסרי סבלנות".
הסדין האדום של חח"י
חברת החשמל הפכה עם הזמן לאויבת המושבעת של תחנות הכוח הפרטיות. עובדי החברה רואים בתחנות הכוח הפרטיות את הסדין האדום שיוביל לתום עידן השליטה של חח"י במשק החשמל הישראלי. שביתות ועיצומים שלהם הפכו לעניין שבשגרה. הויכוחים הללו, שהגיעו עד לבית המשפט נחתמו במסקנה הבלתי נמנעת: המדינה דורשת רפורמה במשק החשמל וגם אם זו מתעכבת במשך שנים, הרי שבפועל תחנות הייצור הפרטיות כבר מתחילות לתת עבודה בשטח.
איך כל זה קשור לתעשייה? התעשייה (ובסופו של יום, כלל הציבור בישראל) מייחלת ליום שבו ייפחת יוקר המחיה ובכלל זה חשבון החשמל. ככל שתקודם רפורמה מהותית (לא כמו זו שדובר בה לאחרונה) שתכלול תוכנית אב מוסדרת לעניין תחנות הכוח, הרי שבכך ייגדלו הסיכויים למשק חשמל יציב ואופרטיבי שיוכל לייצר תחרות ולהביא להורדת מחירים. רק מצב כזה יצדיק את השינוי העמוק שעובר משק החשמל הישראלי. הסתפקות במועט, בהקשר זה, יישאר בגדר בכייה לדורות.