הסכסוך בן 39 השנים עשוי להגיע לקיצו תוך חודשים ספורים, כך הבהיר ארדואן למזכ"ל האו"ם, במסגרת ועידת ה-G20 שהתקיימה החודש
על רקע הביקוש לגז: ארדואן מבקש לקדם הסדר היסטורי מול קפריסין
האם הסכסוך הממושך ורב השנים בין תורכיה לקפריסין עומד להגיע לסופו בקרוב? על פי דיווחים בעיתונות הקפריסאית, נראה שהתשובה לכך עשויה להיות חיובית. ה-FAMAGUSTA GAZETTE מפרסם היום (ב') ידיעה על כך שבמסגרת כינוס מדינות ה-G20 שנערך החודש, פנה ארדואן למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון בהצעה לפתור את הסכסוך בן 39 השנים תוך שלושה חודשים. לכאורה, מדובר ביעד שאפתני במיוחד אך נראה כי לנוכח היתרונות הגיאו-פוליטיים והכלכליים הטמונים בכך, מדבר במהלך בר השגה.
על פי הדיווח, נציגי תורכיה וקפריסין צפויים להפגש בקרוב באתונה ואנקרה בכדי להמשיך ולקדם את המהלך ההיסטורי. בהמשך לדברים אלו נפגשו שר החוץ התורכי, אהמט דבוטולו, עם עמיתו היווני, אוונגלוס וניזלוס בניו יורק בשבוע שעבר בכדי לדון בקידום השיחות. נשיא קפריסין, ניקוס אנאסטאסיאדס, הבהיר כי הוא מברך על היוזמה הדיפלומטית וכי זו הפעם הראשונה מאז הכיבוש התורכי בו תינתן הזדמנות לצדדים לשבת למשא ומתן, במטרה להגיע לפיתרון.
כזכור, אחד מאפיקי הייצוא הפוטנציאליים של הגז הישראלי והקפריסאי, עשוי להגיע לתורכיה. עם זאת, הסכסוך הטריטוריאלי בין תורכיה לקפריסין עשוי להקשות על קידום מהלך שכזה, דבר שיכול למנוע מתורכיה את הגעת הגז, שהיא כה זקוקה לו. נכון להיום, תורכיה נעזרת בגז המגיע ברובו מרוסיה, עליו היא משלמת ביוקר. כמו כן, תורכיה היא מעצמה תעשייתית ובשל כך תשומות האנרגיה שלה גבוהות במיוחד. נציגיו של ארדואן נפגשו זה מכבר עם נציגים ישראליים בכדי לדון על אפשרות ייצוא הגז הישראלי לתורכיה בצינור אך עד כה לא נחתמו הסכמים או מזכרי הבנות. מהלך כפול, של ייבוא גז מקפריסין וישראל, בשילוב זרועות, עשוי להוות פתרון הולם לארדואן שחפץ לראות את כלכלת ארצו פורחת תוך שימוש בגז של שכנותיו.