חיסכון של 100 דולר בשנה, פר ברז: זו ההצעה שמעלה חברת Smartap לגופים מוסדיים שמעוניינים לחסוך בחימום המים ובכמות הספיקה שלהם
איך הצליחה טכנולוגיית ענן לחסוך אנרגיה ומים במגזר המוסדי?
בתמונה: הברז הדיגיטלי של Smartap. צילום: יחסי ציבור
בתי מלון, בתי אבות ובתי חולים נחשבים מזה זמן רב לזוללי מים ואנרגיה משמעותיים במיוחד. לא פעם ביקשו גופים רגולטוריים לטפל בבזבזנות של גופים אלו אך לרוב, פעולות אלו לא הביאו עימן את התוצאות המתבקשות. חברת Smartap שנוסדה לפני 4 שנים נכנסה בדיוק לואקום הזה כשהוציאה אל הפועל מערכת ייחודית של ברז אלקטרוני -מכני הנשלט על ידי שלט חיצוני ודרכו ניתן לשלוט על טמפרטורת המים וספיקתם.
כך למשל, אם תרצו לכוון את האמבטיה שלכם לטמפרטורת מים מסוימת ולזרם אחיד באופן קבוע, תוכלו לעשות זאת דרך שלט הבקרה, שיכול להתחבר גם אל הסמארטפון האישי. מלבד שליטה על נתונים אלו, מציעה הטכנולוגיה של Smartap ניטור ובקרה של מערכות המים כך שבמקרים של תקלות ופיצוץ בצנרת, תתקבל התראה אוטומטית בקרב אחראי התחזוקה שיוכל לטפל בה בהקדם האפשרי.
החברה, שהספיקה לקטוף את פרס החדשנות בתחרות הקלינטק לשנת 2013 שהתקיימה בישראל, תגיע לתערוכת ווטק 2013 כשבידיה תקן אירופאי מחמיר (TUV) שאמור לפתוח לה את השערים לפעילות בארה"ב ובאירופה. השוק הישראלי, לעומת זאת, מוגבל יחסית אך דווקא בו ביצעה החברה את הניסוי הראשוני שלה. במסגרת הפיילוט שנערך במלון דיוויד אינטר-קונטיננטל, החליפה החברה שני ברזים קיימים בשתי מערכות של Smartap ויצאה לבדוק את ההשלכות.
בשיחה עם אסף שאלתיאל, מנכ"ל ומייסד החברה, הוא מספר כי החיסכון המצטבר מהחלפת שתי המערכות עמד על 30% מהמים בתקופת זמן שארכה כחמישה חודשים. כאשר משערכים את החיסכון הזה לתשלומים שנתיים הרי שמערכת בודדת הצליחה לחסוך, פר ברז, כ-100 דולר בשנה. בהינתן זה שבמלון בודד יש מאות ברזים פעילים, הרי שהחיסכון המצטבר בתשומות האנרגיה והמים, עשוי להיות משמעותי ביותר. בהינתן העובדה שעלות הברז הדיגיטלי עומד על כ-100 דולר, גם החזר ההשקעה צפוי להיות מהיר באופן יחסי.
את הרעיון למיזם המקורי הגה שאליתאל, איש הייטק שעבד באינטל בעבר, כאשר ראה את אחותו שילדה תאומים, מתקשה לתפעל את קונסטלציית האמבט הכפול. "היא נאבקה בכדי לייצר את הטמפרטורה הנכונה למים והבנתי שזה חתיכת אתגר" הוא מספר "באתי לשותף שלי, ד"ר יובל שפירא, ואמרתי לו שצריך לייצר ברז כזה עם אפשרות לשליטה על הטמפרטורה. בשלב מסוים התחלנו לעבוד על זה, רשמנו פטנט והמשכנו לעבוד. לפני 4 שנים הצלחנו ליצור שיתוף פעולה עם חברת הברזים האיטלקית PAINI שהתרשמה מהמוצר והתחילה לעבוד איתנו. למעשה, המוצר שלנו פועל במערכות של Water IT System שמהווה מוצר קצה. אם למשל אני רוצה להוריד את ספיקת המים בברז מ-22 ליטר לדקה ל-18 ליטר לדקה, זה מייצר חיסכון משמעותי ביותר ולא מורגשת הירידה בזרם, כי הלחץ נשאר גבוה".
איפה יושבת התוכנה שאיתה אתם מפעילים ומנטרים את המערכת?
"התוכנה יושבת על שרת ענן שלנו וכל לקוח מקבל שם משתמש וסיסמה שדרך כניסה לאתר מאפשרת לו מעקב אחרי נתוני הצריכה. אם למשל אני רוצה להגדיר פרופילים של צריכה מופחתת לקומה מסוימת במלון או למחלקה מסוימת בבית חולים, אני יכול לעשות את זה. בדרך הזו ניתן לזהות גם הפרשי לחצים בין הברזים, דבר שמאפשר זיהוי של תקלות ותיקון מהיר שלהם".
יתרון נוסף שמציעה המערכת הדיגיטלית הוא בהתמודדות עם מחלת הליגיונרים. אותה מחלה שנוצרת בעקבות דגירת חיידקים בשפורפרות המקלחת ויכולה לסכם את המתרחצים. בהינתן העובדה שמערכת הברז הדיגיטלי יכולה לשלוט בטמפרטורת המים, הרי שניתן לחטות את אותן השפורפרות באופן חד פעמי על ידי הזרמת מים בטמפרטורה של 60 מעלות ובכך להביא לפיתרון הבעיה.
"יש הרבה עניין סביב טמפרטורת המים שכן הרבה פעמים קורים מקרים שילדים נכווים מטמפרטורות מים גבוהות מדי, בעקבות רגע אחד של חוסר תשומת לב" מספר שאלתיאל "כמו כן, בבתי מלון ובבתי חולים הטמפרטורה הנדרשת היא חום של 60 מעלות, מה שאומר שאנשים לפעמים ממלאים אמבטיות עם המים החמים ביותר ואז מחכים שהמים יתקררו. זה כמובן מייצר בזבוז אדיר של אנרגיה שניתן למנוע כשמגדירים טמפרטורות שיא, אותן גם ניתן לשנות בהתאם לצורך".
בימים אלו נמצאת החברה במעבר לייצור המוני כאשר התכנון העסקי כולל כניסה לשיתוף פעולה עם יצרניות ברזים בינלאומיות. בשוק שמגלגל 7.5 מיליארד דולר בשנה, נראה כי הפוטנציאל הכלכלי גדול במיוחד. עם זאת, עולם ההתייעלות מביא עימו לא מעט סקפטיות כאשר אנשי התחזוקה מתבקשים להוציא את הארנק מהכיס. על כך אומר שאלתיאל כי בניגוד לכל מיני סוגיות שעולות מדי פעם בעולמות התוכן הללו, הרי שבמקרה של החברה שלו הדברים שונים מכיוון ש "ברז כולם צריכים ואם אפשר לייצר חיסכון מיידי וברור בקנייה שלו, אף אחד לא יוותר עליו כל כך בקלות".
מהטכנולוגיה של Smartap תוכלו להתרדם במסגרת ועידת WATEC 2013. הוועידה היא פרי יוזמה של "מרכז הירידים הישראלי" ו"כנס ישראל", בשיתוף עם משרד הכלכלה, מכון היצוא ומשרד החוץ.