הפסיקה נובעת מעצם היותה של העתירה- מוקדמת. רק לאחר שייפסק על ידי ועדות התכנון המחוזית כי האתר יוקם באזור "חגית" יוכלו התושבים להגיש בג"צ חוזר
בג"צ דחה את עתירת מועצת יוקנעם כנגד הקמת מתקני הגז בשטחם
בתמונה: תחנת הכוח חגית, אשר בסמוך לה עשוי לקום מתקן קליטת הגז
בית המשפט העליון דחה את התביעה שהגישו המועצה האזורית במגידו , יוקנעם ותושבי רמות מנשה כנגד המועצה הארצית לתכנון ובניה והכריז כי העותרים הגישו עתירה מוקדמת ובשל כך אין לה מקום. המדובר בעתירה שהוגשה לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ובניה קבעה כי אחד מיעדי התכנון המועדפים לטובת הקמת מתקני קליטת הגז מיועד להיות באתר "חגית" המצוי בקצה שטח השיפוט של מועצת יוקנעם. בפסק הדין קבע השופט עוזי פוגלמן כי על נציגי המועצה לשלם שכר טירחה לנתבעים בסך של 10,000 ש"ח.
פוגלמן ציין בפסיקתו כי הליכי התכנון נמצאים בעיצומם, והתכנית עשויה לעבור להערות הוועדות המחוזיות במועד קרוב. בשל כך, טרם מוצו המנגנונים המנהליים והסטטוטוריים המאפשרים לעותרים להשמיע את קולם ועמדתם באשר לתכנית. לדברי פוגלמן, העותרים יוכלו להעלות את כל טענותיהם במסגרת השלב שנועד לכך בדין. אם בסופו של יום תאושר התוכנית, אז תגיע שעתה של הביקורת השיפוטית, אם תהיה עילה לכך. בנקודת הזמן הנוכחית, העתירה היא מוקדמת, קבע השופט.
נציגי יוקנעם הגישו את העתירה הנוכחית בשל ההחלטה לבחור באתר חגית כיעד להקמת מתקני הגז שנעשתה, לטענתם, בשל הנחיה פוליטית פסולה שניתנה על-ידי משרד ראש הממשלה . לדבריהם, הושגה "הסכמה" בין משרד ראש הממשלה לראשי רשויות מסוימות (חוף הכרמל, פרדיס וזכרון יעקב) להביא לבחירה בחלופת חגית. על כן, טענו נציגי המועצה כי ההחלטה נתקבלה על יסוד שיקולים זרים תוך הפרת חובת ההגינות ותום הלב.
בנוסף, נטען כי ההחלטה נתקבלה מבלי שניתנה להם אפשרות להשמיע את קולם בישיבת המועצה, בניגוד לנציגי הרשויות המקומיות האמורות שעמדתן בזכות אתר חגית נשמעה "בקול גדול". בפרט, נטען כי נציגי עיריית יקנעם עילית ורשויות נוספות שהקמת המתקן באתר חגית עלולה להשפיע על תושביהם – כלל לא הוזמנו לישיבה.
במקביל לטענות על שחיתות בדרך קבלת ההחלטות, הבהירו נציגי מועצת יוקנעם כי הבחירה באתר חגית אינה סבירה גם מבחינה אקולוגית." מבחינה סביבתית, מדובר באזור המוכר כמתחם ביוספרי, עם מערכת אקולוגית עשירה, ואחת מהריאות הירוקות האחרונות במרכז-צפון הארץ. הקמת המתקן באתר זה תגרום לפגיעה נופית ואקולוגית ולפגיעה בנביעת המעיינות ובמי התהום." כתבו נציגי התביעה.
יש לציין כי מאז הוגש הבג"צ המדובר, אי שם בנובמבר 2012, התחזק דווקא קול המאבק של המועצה האזורית עמק חפר שהבינה כי קיים סיכוי גדול במיוחד להקמת מתקני קליטת הגז בשטחיה שלה. במסגרת המאבק הממושך יצאו תושבי העמק לשלל הפגנות, תוך נסיון לשכנע את הגורמים הרגולטוריים- סטטוטוריים לבנות את מתקני הטיפול- בים. גם תושבי המועצה הבהירו לא פעם כי אם קולם לא יישמע בסופו של ההליך התכנוני, ייפנו גם הם לבג"צ.
לכבוד מערכת תשתיות שלום.
1. העתירה הוגשה במרץ 2013 ולא בנובמבר 2012 כפי שציינתם בפסקה האחרונה בכתבה.
2. טענתכם כי דווקא קולה של עמק חפר התחזק לאחר הגשת העתירה מקומם אותי מאוד.
זו אמירה סובייקטיבית ותלוי "איפה שמים את האוזן".
כתושב אזור מגידו אני יכול לבשר לכם כי האזור רועש וגועש מאז ההחלטה על מיקום מתקן הטיפול בחגית.
תושבים רבים חיים בחוסר וודאות לגבי עתיד האזור.
קיימת פעילות רבה של הפגנות והחתמה על העצומה כנגד המתקן.
אם אין אתם ערים לכך – תבדקו את עצמכם.
3. שלושת מטות המאבק – כרמל מנשה, עמק חפר וחוף כרמל מהוות חזית אחידה כנגד מתקני הטיפול היבשתיים. תושבי כל האזורים הנ"ל יחשפו לסיכונים גבוהים ביותר אם יקומו המתקנים בחגית ובמט"ש מר"ץ
ותושבי חוף כרמל יחשפו לסיכוני צנרת הגז הגולמי שתעבור קרוב לישובים
אנו נחושים להמשיך במאבק.
ואני אומר לכל הצועקים ומחוללי המהומות והבגצ"ים כי לא יעזור להם והתחנות קום תקומנה וכתוצאה מכך ייעשה שימוש גובר והולך בגז טבעי זול, נקי וידידותי לסביבה. אך טבעי כי כל תושב בכל מקום בארץ ירצה שהתחנה תמוקם במקום אחר והרי אין מקום אוטופי-אידיאלי לא בים ולא על הקרקע ולכן אני סומך על הרשויות הסטאטוטוריות השונות כולל רשות הגז והוועדות המחוזיות השונות שתקבענה על סמך שיקולים אובייקטיביים מקצועיים ורלבנטיים מבלי להכנע לחצים והפגנות ו"רעשים" שמחוללים כל בעלי העניין – "נגד" שהם אותם מי שיהיו הראשונים ליהנות מאוויר נקי יותר ומחשמל ואנרגיה זולים יותר ומ… תמלוגי הגז הטבעי שיימכר בחו"ל.
שאתה טועה ומטעה
אם תבחן את העובדות לגבי בחירת חגית
תגלה שזו חלופה שניבחרה בקומבינה פוליטית
היא החלופה הפחות מומלצת ע"י אנשי המיקצוע – שתיגרום לנזק הסביבתי הגדול ביותר ולהקמת איזור תעשיה כבדה בלב שמורה ביוספרית – במילים פשוטות לי ולך יהיו פחות שטחים פתוחים לבקר ולטייל בהם
יש מקום מקובל וידוע לכולם וזה בים – כולם יודעים את זה
למעשה זה מה שנעשה בתמר (לאשדוד מגיע גז נקי) ויעשה גם בליוויתן
מה שמחפשים פה זו דריסת רגל להקמת איזור תעשייה כבדה
גם אני כמוך בעד שימוש בגז טיבעי ובשלב ראשון אך ורק למשק הישראלי
אז אל תסתנוור מסיסמאות של פופוליסטים, יחצנים ובעלי אינטרסים
לרוב רק את קולם אתה שומע ולא את האזרח הקטן
ישנם ערכים ששווה להילחם עליהם