במכתב ששלחו חמישה ח"כים ליו"ר הכנסת נכתב כי ראוי שחברי הכנסת והציבור יקבלו תשובות לשאלות מהותיות הנוגעות לפרויקט והשלכותיו
הביקורת מתגברת: מחר ייערכו 2 דיונים בכנסת על תוואי הרכבת לאילת
מחר (ב') יתקיימו דיונים בשתי וועדות כנסת שונות בעניין קו הרכבת המתוכנן לאילת. הדיונים ייערכו בעקבות הביקורת הציבורית והמקצועית הרחבה לפרויקט, שהולכת ומתגברת בשבועות האחרונים. במכתב ששלחו חמישה חברי כנסת ליו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, נכתב כי "נראה שההחלטה על יישום הפרויקט נעשית ללא דיון ציבורי רחב, וללא השקיפות הנדרשת מפרויקטים בסדר גודל כזה". יו"ר הכנסת אישר את בקשת חברי הכנסת לערוך דיון מהיר בנושא בוועדת הכלכלה מחר.
כשעתיים לפני שתתכנס ועדת הכלכלה, גם ועדת הפנים והגנת הסביבה תערוך דיון בנושא הרכבת לאילת, ובו צפוי להשתתף השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, אשר היה היחיד מבין חברי ועדת השרים לענייני פנים שהצביע לפני כשבועיים נגד אישור תוואי הפרויקט. לפני כעשרה ימים יצא פרץ בהכרזה כי "מסלול האישורים החפוז של הרכבת לאילת יכול להפוך למסלול מהיר להרס הטבע והתיירות בנגב בכלל ובאילת בפרט". המשרד להגנת הסביבה הזהיר כי פרויקט הרכבת לאילת "הינו פרויקט התחבורה היבשתית הגדול והיקר ביותר שהוצע אי פעם", וכי "מאז נדון הנושא בממשלה הקודמת, נוספו נתונים ומידע חדש, השופך אור על הפרויקט ובעיקר מעלה שאלות קשות ונוקבות ביחס להיתכנותן של המטרות שהפרויקט הגדיר לעצמו. מכיוון שמדובר בפרויקט שעלותו נאמדת בעשרות מיליארדי שקלים, ישנה חשיבות רבה שחברי הוועדה הנכבדים יכירו את השאלות ויתמודדו איתן".
ראש הממשלה בנימין נתניהו, הסביר בעבר כי להקמת הפרויקט יש חשיבות לאומית, שכן רכבת לאילת תוכל לדבריו לשמש כחלופה יבשתית לתעלת סואץ, ובכך תחזק את מעמדה הבינלאומי והאזורי של ישראל. נציין כי בניתוח שנערך לאחרונה על ידי פרופסור ערן פייטלסון מן האוניברסיטה העברית וצוות מומחים מתחומים גיאו-אסטרטגיים, תחבורה יבשתית, תחבורה ימית והיבטים סביבתיים, נכתב כי אף חברת ספנות לא תעשה שימוש בגשר מעין זה משום שהוא יהיה נחות בכל פרמטר מהחלופה של תעלת סואץ.
התמונה העולה מניתוח זה שנערך עבור מרכז שאשא למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטה העברית והחברה להגנת הטבע, היא שהקמת הרכבת עלולה להתברר כפיל לבן, שעלותה הכלכלית גבוהה ביותר, בעוד שתועלותיה מוטלות בספק. החברה להגנת הטבע, שמובילה קמפיין למען עצירת הפרויקט עד שייבחנו השלכותיו באופן מקיף, מוסרת כי "הציבור הישראלי חייב לדעת שכל פרויקט, במיוחד פרויקט עתיר משאבים כזה, שיעלה למדינה מיליארדי שקלים רבים, ייבחן ויישקל באופן מקצועי ומקיף".
שר התחבורה, ישראל כץ, המקדם את הפרויקט משנת 2009, סבור כי הרכבת לאילת תתרום לפיתוח כלכלי של הנגב ואילת, ותאפשר את חיבור הפריפריה הדרומית למרכזי המסחר והכלכלה באזור המרכז. במשרד התחבורה מעריכים כי עלות הפרויקט צפוי להגיע לעשרות מיליארדי שקלים ותומכים בהקמת קו הרכבת במימון של ממשלת סין, ובביצוע של חברות תשתית סיניות. במשרד גם בוחנים את שיתופן של ממשלות זרות אחרות, כמו ממשלות ספרד וצרפת.
במכתב ששלחו חמשת חברי הכנסת תמר זנדברג, אראל מרגלית, מרב מיכאלי, דב חנין ואיתן כבל, ליו"ר הכנסת, נכתב כי "פרויקט הרכבת לאילת הינו פרויקט עצום בקנה מידה ישראלי. ראוי כי דיון יתקיים בכנסת, על מנת שחברי הכנסת והציבור יוכלו לקבל תשובות לשאלות מהותיות, כמו – מה יהיה התוואי? מי יבנה אותו? כמה הוא יעלה למדינה? האם הוא יגרום לנזקים סביבתיים, ואם כן לאיזה? אלה שאלות שראוי שאת התשובות אליהן יענו בטרם יוצא הפרויקט אל הפועל, וכדי למנוע את ועדת החקירה הבאה".