כך קובעת עבודת מחקר שפרסם המשרד להגנת הסביבה במסגרת ועדת ששינסקי 2 לעניין קביעת גובה התמלוגים מכריית משאבי הטבע בישראל
"מפעלי ים המלח לא משלמים כל היטל על הנזק הסביבתי שנגרם על ידם"
ועדת ששינסקי 2 הבוחנת את המיסוי על משאבי הטבע בישראל קיבלה לאחרונה את חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה בדבר ההשלכות הכלכליות- סביבתיות של כריית משאבי טבע מתכלים. המצגת, שפורסמה באתר הועדה (באתר משרד האוצר) מתייחסת לכריית משאבי סיד, חול, פוספטים ועוד. במסגרת ההתייחסות למפעלי ים המלח קובעת המצגת כי נכון להיום, אין תשלום תמלוגים/היטלים על חציבת האגרגטים או שאיבת המים באזור ים המלח, כמו גם פיצוי על הנזקים הנגרמים כתוצאה מירידת המפלס באגן הצפוני.
ברשימת הנזקים שגורמים מפעלי ים המלח נכללים פגיעה בכביש 90 כתוצאה מהתחתרות נחלים, פגיעה במעיינות החוף ובבתי הגידול למינים הנדירים שחיים באזור זה, פגיעה בתפעול חופי הרחצה בעקבות התרחקות קו החוף והסיכון להיווצרות בולענים וכן פגיעה בדימויו של האזור התיירותי בשל סיכונים אלו.
במסקנות שהגישו נציגי המשרד נכתב כי על המדינה לגבות היטלי הפקה על שימוש ושאיבת מי ים המלח, השתתפות מפעלי ים המלח ב-35% מעלויות הגריעה בהון הטבעי והפגיעה בתשתיות כתוצאה מירידת מפלס האגן הצפוני של ים המלח. כמו כן מומלץ לגבות תמלוגים על שימוש בחומרי חציבה בהם נעשה שימוש לצורך הקמת הסוללות ודיפון הבריכות. לסיום, קובע הדו"ח כי נדרשת יצירת הסדר חדש לשיקום אתרי הכרייה והחציבה בים המלח.
השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, מסר היום כי "מהעבודה שביצענו עולה תמונה מדאיגה במשך שנים המדינה חילקה את משאבי הציבור בחינם או כמעט חינם. מי שמשלם על המדיניות השגויה הוא הציבור שמאבד שטחי טבע מדהימים, בעלי חיים נדירים שהם תעודת הביטוח הכלכלית והחברתית של הדורות הבאים. דרשיתנו שפרט לדיונים על גובה המיסוי והתמלוגים המגיעים למדינה, ייקבע תו מחיר גם לעלויות השיפוץ והשיקום והנזקים הסביבתיים שנגרמים לסביבה".
ועדת ששינסקי 2, שהחלה לפעול לפני מספר חודשים, מבקשת לבחון את רמת המיסוי המושתת על כריית מחצבים בישראל. הועדה הוקמה על ידי שר האוצר, יאיר לפיד, זאת לאחר שועדת ששינסקי הראשונה הייתה אחראית לבדיקה מחודשת של תמלוגי הגז. במסגרת ועדה זו הוחלט על העלאה משמעותית של תמלוגי הגז עד לכדי 60%. מסקנות ועדת ששינסקי 2 צפויות להתפרסם במהלך שנת 2014.