שמו של שר האוצר עלה מספר פעמים כאויבה של תעשיית ההתייעלות האנרגטית, בכנס אקלימה שנערך היום
"שר האוצר חתך את התכנית הכי חשובה במשק האנרגיה"
"הפחתת פליטות זה שם שכולכם מכירים, אבל רוב הציבור לא עוסק בזה. שר האוצר חתך את התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה, התוכנית הכי חשובה במשק האנרגיה", אמר היום (ג') איתן פרנס בכנס התייעלות אנרגטית שנערך בחסות האיגוד לחברות אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית שהוא העומד בראשו.
פרנס קרא לתעשיינים ואמר " אני מבקש מכם לקדם מול הממשלה מדיניות מושכלת של הפחתת פליטות גזי חממה, למרות שיאיר לפיד נכנס ולמרות שהוא בקדנציה לשלוש שנים, למרות הכל. צריך לצעוק ולהגיד שמדינת ישראל תשלם מחיר יקר על הדבר הזה. תעשיות בחו"ל מתקדמות לשמה, זה קורה עכשיו, ואנחנו, אם לא נהיה שם, נשלם מחיר שלא יאיר לפיד ולא שר האוצר אחריו יוכל אחרי זה להסביר לעם למה זה קרה".
גיל ליבנה, ראש המועצה המקומית שוהם ויו"ר ועדת איכות הסביבה של מרכז השלטון המקומי, התייחס גם הוא בדבריו בכנס לביטולה של התוכנית להפחתת פליטות גזי החממה: "צר לנו שהממשלה החליטה לקצץ, או ליתר דיוק, לבטל, את התקציב שמיועד לטובת הפחתת גזי חממה, חרף כל ההתחייבויות וההצהרות מצד קברניטי המדינה ונשיא המדינה והחלטות ממשלה".
"אני מקווה שהדבר הזה יבוא לידי שינוי", הוסיף ליבנה, "כי בסופו של דבר החיסכון הזה מביא ערך כלכלי לאזרח הקטן. אפשר להוריד את יוקר המחייה במדינת ישראל לא רק דרך הפחתת תעריף החשמל אלא גם דרך ההתייעלות, בכך שאנו נצרוך פחות חשמל. ואנחנו כארגונים שמבוססים על מסים שמשלמים התושבים, נחסוך בהוצאות החשמל שלנו כתוצאה מהתייעלות ונוכל גם לחסוך בנטל המיסוי שאנחנו מטילים על האזרחים".
רונן אהרון מהתאגיד העולמי ABB להתייעלות אנרגטית, שדיבר בכנס על מצב האנרגיה בעולם והאתגרים בתחום, סיפק נתונים מעניינים אודות מצב צריכת האנרגיה בעולם: "במהלך 10 השנים האחרונות אוכולוסיית העולם גדלה בכ-12%, אך צריכת החשמל עלתה בכ-30%. ועדיין, 1.3 מיליארד אנשים חיים כיום ללא חשמל".
אהרון ציין כי הפקת חשמל גורמת לכ-40% מפליטות דו תחמוצת הפחמן של הפעילות האנושית. "בין 2006 ל-2010 נוספו 100 גיגה וואט לשנה בסין על ידי הוספת תחנות כוח, מתוכן 80% פועלות על פחם", סיפר אהרון, "רק הפליטות של התחנות החדשות האלה, עוברות את פי 3 מעל להורדת הפליטות של האיחוד האירופאי עד 2020. משמעות הדבר היא שיעד הורדת הפליטות של האיחוד האירופאי עד 2020 מהווה רק 1.5% מסך הפליטות העולמי. זאת אומרת שהפתרון של הבעיה חייב להיות פיתרון גלובלי".
סין, הודו וארה"ב אחראיות על יותר מ-50% מפליטות גזי החממה. ומסתבר כי בין השנים 2001 ל-2010, אחוז החשמל המיוצר ממקורות מזהמים (דלקים פוסיליים ופחם), לא ירד כי אם עלה. האתגרים העומדים בפנינו לדברי אהרון הם מחירי הדלקים שצפויים לעלות והדרכים להשגת מקורות האנרגיה שיילכו ויהיו קשים יותר. בעיה נוספת היא ההתחממות הגלובלית: גם אם נוריד את פליטות הפחמן למצב שהיה בשנת 2000, עדיין טמפרטורת העולם תעלה בשלוש מעלות עד 2050 על פי הערכות.
ומה הפתרון? "אנרגיות מתחדשות יעזרו לנו בעניין השגת מקורות האנרגיה והבטחתם, ואם אנו רוצים להקטין את התלות שבין צמיחה כלכלית לבין צריכת אנרגיה אז יש לצרוך אנרגיה בצורה יותר יעילה", אמר אהרון, "התייעלות אנרגטית היא המקור העיקרי להקטנת פליטות של גזי חממה. התייעלות משמעה לעשות את אותה עבודה עם צריכה פחותה יותר של אנרגיה".
עצוב מאוד…