שתי משאבות וקיר בטון במערכת הביוב של המועצה האזורית "שדות נגב" נהרסו, לאחר שנהג ביובית שפך את השפכים שהוביל היישר למערכת הביוב, במקום למתקן טיהור
המערב הפרוע בנגב: קבלני ביוב משליכים שפכים בשטחים פתוחים
בתמונה: נהג ביובית שופך חומרים אסורים בשטח פתוח במושב מבועים בנגב המערבי
קבלני ביוב משליכים שפכים בשטחים פתוחים ולתוך צנרת הביוב של יישובים במקום לפנות אותם למתקן טיהור, כך מדווחים גורמי שמירה של איכות הסביבה ורשויות מקומיות. התוצאה: סכנה סביבתית, בריאותית, ונזק במאות אלפי שקלים למערכת הביוב.
בתי עסק רבים מייצרים שפכים מסוגים שונים: תחנות דלק, מסעדות, בתי מלון, רפתות ולולים. על פי החוק לטיפול בשפכים, על בעל העסק לפנות את השפכים למתקן טיהור, שכן הם מהווים סכנה לסביבה ולאדם. שני האתרים אליהם רשאים העסקים בנגב להוביל את השפכים שהם מייצרים הם השפד"ן ואתר נוסף של חברת 'נגב אקולוגיה' ליד קיבוץ משמר הנגב. בפועל, המציאות בשטח שונה לחלוטין.
ממועצה אזורית שדות נגב נמסר כי לאחרונה ניזוקו שתי משאבות במערכת הביוב של המועצה, והתמוטט קיר בטון של מערכת הביוב, לאחר שקבלן ביוב שפך את השפכים שהוביל היישר למערכת הביוב. מאחר והיה מדובר בחומר שהכיל חומצה רעילה, ניזוקו שתי המשאבות והקיר באופן קשה.
"מה שקורה באזור הנגב כבר הפך בחודשים האחרונים לתופעה כלל ארצית", מספר גורם הקשור לשמירת הסביבה בנגב, "בעל העסק מזמין ביובית של אחד הקבלנים באזור ומשלם לו עבור שאיבת השפכים. בעל הביובית רוצה לחסוך לעצמו את עלות הכניסה והנסיעה למתקן הטיהור ולכן הוא שופך את הנוזלים המזהמים בשטח פתוח או היישר לתוך צינורות הביוב הביתי. התוצאה היא גם נזקים סביבתיים קשים, וגם נזקים למערכות הביוב, המוערכים במיליוני שקלים".
"התופעה ניכרת גם בתחום פינוי הפסולת מרפתות לטובת יצור קומפוסט. שם לדוגמה, מגיע חאפר עם משאית ושופל ופשוט מפנה לרפתן את צואת הפרות ללא עלות. את הצואה שופך החאפר בשטח פתוח ומוכר אותו לחקלאים בתור קומפוסט. אם מכוני טיהור השפכים והאתרים לייצור קומפוסט נותרים ריקים, משמע הדבר כי העבריינים חוגגים", מסכם הגורם.
אחד הרעיונות שהועלו על מנת לפתור את הבעיה הוא שכאשר בעל עסק או אדם פרטי מזמין ביובית הוא יעדכן את גורמים הרלוונטיים ברשות המקומית בו הוא נמצא, כך שהרשויות יוכלו לנהל מעקב אחרי קבלן הביובית שהוא אכן העביר את השפכים למתקן מתאים.
תגובת המשרד להגנת הסביבה: " חובה על בעלי העסק להחזיק ברשותם חשבוניות על פינוי ביוב. כאשר יתקבל מידע לגבי עבירות המבוצעות על ידי קבלני ביוב, העניין ייבדק בחומרה על ידי המחוז והמשטרה הירוקה. בהתאם לממצאיהם, ינקטו הליכי אכיפה, היכולים להוביל לפתיחת חקירה פלילית.
"בעניין הרפתות, בזכות הפעילות הממוקדת והבלתי מתפשרת של המשרד להגנת הסביבה, צומצם מספר אתרי יצור הקומפוסט הלא חוקיים מכ-120 אתרים לפני חמש שנים לבודדים בלבד כיום. מול כל אחד מאתרי יצור הקומפוסט הפיראטיים מתנהלים הליכי אכיפה מנהליים או פליליים.
"כמו כן, המשרד נערך להסדרת השימוש בזבל בעלי חיים בחקלאות, הן באמצעות חקיקה והן באמצעות תקנות ברישיון העסק. באמצעות הסדרה זו, זבל בעלי חיים לא יצא לפיזור חקלאי בשדה לפני שעבר טיפול המונע מפגעי ריח וזבובים. יתר על כן, בזכות עזרת המשרד להגנת הסביבה, התגבש במכון התקנים תקן לקומפוסט, אנו פועלים בימים אלו לכך שהתקן יהיה מחייב".