מנכ"ל נובל אנרג'י, צ'ארלס דיווידסון, אמר את הדברים בוועידה במיאמי, במהלך סוף השבוע
נובל: עיקר הייצוא מלוויתן יגיע למצרים או לירדן
עיקר הייצוא מלוויתן יגיע למצרים או לירדן, כך אמר צ'ארלס דיווידסון, מנכ"ל נובל אנרג'י בסוף השבוע, במהלך ועידת משקיעים במיאמי. כפי שדווח בשבוע שעבר, ראשי החברות השותפות בלוויתן, דלק, נובל ורציו, נפגשו בארה"ב עם בכירי ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד, על מנת ולדון איתם בהסכם המכירה הסופי של הזכויות במאגר.
העיתונות האוסטרלית ציטטה את מנכ"ל נובל, צ'ארלס דיווידסון, שאמר כי "אף שפיתוח לווייתן יכלול שיעור של יצוא גז טבעי מונזל, המיקוד יהיה מעתה במכירה אזורית של הגז למצרים או לירדן". הסיבה לבחירה עליה מדבר דיווידסון היא שהתשתיות להעברת הגז באזור קיימות, מה שהופך את האופציה הזו לזולה יותר מאשר הקמת מתקן LNG ומכירת הגז לאסיה, האופציה שתואמת יותר לתוכנית המקורית של וודסייד.
המשא ומתן של השותפות בלוויתן ושל וודסייד האוסטרלית נסוב בעיקר על דרישת השותפות דלק, נובל אנרג'י, אבנר ורציו, להגדיל כעת את התשלום של וודסייד עבור הזכויות בכ-30%, זאת כשנה לאחר הסכם העקרונות שנחתם בין הצדדים, בו סיכמו על מחיר של 2.5 מיליארד דולר. הנימוקים העיקריים שמאחורי הדרישה הם הגידול בהיקף העתודות הצפויות במאגר מ-16 טריליון רגל מעוקב (TCF), ל-19 TCF, השיפור בסיכויים למציאת נפט בכמויות משמעותיות והתחרות הגוברת מצד גופים מטורקיה המעוניינים לרכוש את הגז.
עם זאת, החסם העיקרי בדרך לעסקה הוא הליך השימוע הנמשך מזה זמן ברשות ההגבלים העסקיים. ב-2011 קבעה רשות ההגבלים העסקיים כי השותפות בלווייתן: קבוצת דלק (45%), נובל אנרג'י (40%) ורציו (15%) – פועלות תחת הסדר כובל, שיש בו כדי לפגוע בתחרות בשוק הגז. השותפות במאגר זומנו להליך שימוע, שהסתיים במאי 2012, אך מאז לא התקבלה כל החלטה.