פרישת רשת החלוקה בצפון, מעבר ל-CNG כתחליף זמני לגז טבעי ותחליפי דלקים מבוסי גז היוו את מרכז כנס תעשייני הצפון שערך פורטל "תשתיות"
כנס תעשייני הצפון: על CNG, רשתות החלוקה ומה שביניהן
בתמונה: כנס תעשייני הצפון שנערך היום בחיפה. צילום: גונן גלין
היום (ד') נערך כנס תעשייני הצפון של פורטל 'תשתיות' בשיתוף פעולה עם התאחדות התעשיינים. הכנס, שנערך בחיפה, עסק בהסבות מפעליות לגז טבעי, על היתרונות הרבים שטמונים בכך וכן במכשלות שעומדות בפני תעשייני הצפון. נציגי התעשייה פגשו במהלך הכנס את בכירי תעשיית הגז על ענפיה השונים, כולל משווקי הגז, ספקי הגז, נציגי רשתות החלוקה בצפון הארץ, משווקי CNG לתעשייה ולתחבורה ועוד.
את הכנס פתח קונסטנטין בלוז, סגן יו"ר רשות הגז במשרד האנרגיה שהבהיר כי הוא רואה אופק אמיתי לתעשייה בעקבות ההחלטה הסופית של בג"ץ על ייצוא הגז. "בסופו של דבר אנחנו חושבים שאישור הבגץ על הייצוא נותן אופק של פיתוח של עשרות שנים לתעשייה. הגז מ'לוויתן' יגיע לצפון וינחת בטרמינלים בצפון- לדעתנו לא יאוחר מאמצע 2017" אמר בלוז והוסיף כי רשתות החלוקה הן המרוויחות הצנועות ביותר במשק האנרגיה ועל כן האיץ בתעשיינים לקום ולהתחבר במהירות ולא לעמוד על הגדר.
לאחר מכן התייחס בלוז לאפשרות שרשת החלוקה הצפונית תתעכב משמעותית כפי שקרה באזור הדרום אך הבהיר כי כל עוד הדברים תלויים ברשות הגז, מהלך זה לא יתרחש בשנית. "אנחנו מקווים להקדים את הקמת אזורי החלוקה בצפון ואנחנו ננקוט ביד קשה כנגד מי שלא יעמוד ביעדי החיבור. בנגב ובמרכז עוד לא היה לנו הסכם מוכתב עם הצרכנים ורשתות החלוקה , אבל היום בצפון המערכת הרגולטורית מוסדרת וברורה ויש PRMS שכבר הזמנו, לכן אין סיבה שבעלי רשיונות חלוקה לא יעמדו ביעדי התכנון".
בתמונה: קוסטה בלוז, סגן יו"ר רשות הגז. צילום: גונן גלין
לאחר בלוז עלה לנאום יו"ר התאחדות התעשיינים בצפון, מיכאל דיין, שכיהן בעבר גם כמנכ"ל טמבור. דיין הבהיר כי על התעשיינים למהר ולחבור לרשתות החלוקה בכדי שלא להמשיך ולהפסיד ערימות של כסף. "אני מציע לכל אחד מאיתנו לעשות תוכנית עסקית. התעשייה יכולה לחסוך מיליארד וחצי שקל בשנה אם תתחבר לגז טבעי וזה לא שיש לנו אפשרות לחסוך באופנים אחרים".
לאחר מכן עלו ובאו נציגי רשתות החלוקה. ראשון עלה לשאת דברים נתי גלבוע, מנכ"ל סופר אנ.ג'י שאחראי על פרישת רשת החלוקה באזור חדרה והעמקים שהבהיר כי החברה שבראשה הוא עומד מחויבת לסיים את מלאכתה תוך 5 שנים. "לצרכנים יש יד ורגל בכדי שפרישת רשת החלוקה תקום בזמן. בסך הכול , אנחנו אמורים להקים כ-380 ק"מ – אל תוך מתחמים צפופים אורבנית ב-5 שנים ובהשקעה של מיליוני שקלים. הפרישה של הרשת תנוע מאזור התעשייה בנתניה ועד עמק בית שאן וטירת הכרמל וציפורית".
מיד לאחר מכן עלה לנאום אורי ארבל, מנכ"ל מרימון שחברת החלוקה שבראשה הוא עומד צפויה להגיע שנים הבאות עד לרמת הגולן, צפת וטבריה. "נקודת ה-PRMS הראשונה שלנו נמצאת בסמוך לבית קשת והנקודה השנייה היא באזור דשנים שבמפרץ חיפה ומשתי הנקודות הללו אנחנו אמורים להגיע לכל אחד מהצרכנים. נגיע עד לקרית שמונה- קצרין, צפת, ראש פינה ואזור טבריה, צמח ועוד. באזור המערבי אנחנו אמורים להגיע לאזור עכו (אזור עתיר צרכנים), נהריה, בדרך לכרמיאל וקווים נוספים יגיעו לשלומי, למרכז חיפה ולאזורים דרומיים אף יותר. אנחנו אמורים בשבע השנים הבאות להשקיע 227 מליון ש"ח. לחבר מספר של כ-70 צרכנים בהשקעה של כ-150 מליון ש"ח".
חקי טל, מנהל תחום גז טבעי ב"אמישראגז" עלה לדוכן הנואמים ותקף את אופציית ה-CNG לתעשייה כתחליף זמני עבור מפעלים שצינורות החלוקה יגיעו אליהם באיחור. "אם מחליפים את הגז הטבעי ב-CNG – עלות יחידת אנרגיה גבוהה בכ-60% מגז טבעי שמגיע בצנרת. יש בעיה מהותית של אי ודאות ברגולציה בנושא הזה והיא חלקית, ספק אם תושלם, זאת בעיקר לנוכח בעיות בטיחות, כיבוי אש, פיקוד העורך ואיכות הסביבה".
בתמונה: חקי טל, מנהל תחום גז טבעי באמישראגז. צילום: גונן כלין
מי שלא אהב את דבריו של טל הוא מנכ"ל דלק גז, גיא זילברמן, שאחראי על מתקן דחיסת הגז שהוקם זה מכבר באלון תבור. כשעלה לנאום הבהיר זילברמן כי בעוד שטל התמקד בחסמים שמביא עימו ה-CNG הרי שיש מפעלים רבים שלא יוכלו להנות מפירות מערכת החלוקה וכי ה-CNG עשוי להציל אותם מכליה. בהמשך דבריו פנה זילברמן בכדי לשוחח דווקא על ענף ה-CNG בתחבורה והבהיר כי בהינתן תמיכה רחבה של הרגולטור, הטמעתם של רכבים מונעי CNG היא רק עניין של זמן.
עו"ד מורן ארז ועו"ד משה קריגר ממשרד גורניצקי התייחסו בדבריהם לנושא החוזי שבין התעשיינים לרשתות החלוקה. השניים נתנו דגשים על הדרך בה רצוי להתייחס אל כתיבת החוזה, שאומנם מתאפיין באחידות שהוכתבה על ידי רשות הגז אך עשוי לכלול סעיפים משמעותיים שניתן לפרוט לטובת הצרכנים. כך למשל המליצו השניים לכלכל בתבונה את דרישת הגז הנרכשת מול חברת החלוקה, כולל שיכלול ימי העבודה והמנוחה המדויקים. (הרצאתם המלאה תעלה בהמשך השבוע לאתר).
שי עזרא, מנכ"ל דור אלון גז התייחס בדבריו להסבות מפעליות בגז טבעי כפי שעשו זה מכבר במספר מפעלים. לאחר סרטון שהוקרן אודות הטמעת מערכת הגז הטבעי במפעל החדש של נגב קרמיקה (שעלות הקמתו נאמדת ב-250 מליון ש"ח) אמר עזרא כי "אנחנו יודעים לתת מענה לכל סוגי המבערים המפעליים– כולל כל מה שצריך כדי להביא את הפרויקט לגמר מוצלח. בדרך כלל תעשיינים חושבים על יחידות הקצה בשלב מאוחר מדי וזו טעות. צריך לדעת לחשוב על הכול מההתחלה. יש לקוחות שיש להם מבערי תהליך וצריך לתכנן את כל הכניסה לתנורים ואת מערכות הגיבוי – שחייבת להיות מוכנה להרמה תוך דקות".
בתמונה: שי עזרא, מנכ"ל דור אלון גז, צילום: גונן גלין
גם הענף הסולארי זכה לייצוג בכנס, במסגרת הרצאתו של דרור ונונו, מנכ"ל חברת "טיב סולאר" המתמחה בהתקנות מונה נטו. בהרצאה ששמה "לא על הגז לבדו" הסביר ונונו כיצד מערכות סולאריות המותקנות על גגות מפעלים יכולות להביא לחיסכון דרמטי בחשבונות החשמל, תוך שמירה על תעריף קבוע במשך 20 שנה. "כל 10 מטרים של גג פנוי יכול לייצר הספק של קילו וואט בודד. למשל מפעל של 2000 מטר יכול לתת כ-200 קילו וואט. בדרך זו, נוכל לצמצם את הצריכה בכ-200 אלף ש"ח בשנה".
אייל חנקין, מנכ"ל סופרגז, שרגיל לדבר בדרך כלל דווקא בשבחי ההתחברות לצינור החלוקה, דיבר הפעם על יתרונות ה-CNG וסיפר כי "מפעל בבית שמש שצורך 8000 טון מזוט בשנה, (20.5 מליון ש"ח עלויות אנרגיה בשנה) , יחסוך 6 מליון ש"ח בדיי וואן. עם התוספת של עלויות ההקמה של המתקן דחיסה- הוא יקבל החזר השקעה לאחר רבעון וקצת. מפעל בקרית גת שמשלם 15 מליון ש"ח על גפ"מ, יכול לחסוך 7 מליון ש"ח מהמעבר ל-CNG. עד שנה הבאה יחוברו כעשרה מפעלים ל-CNG ובהמשך יחוברו עוד מפעלים קטנים. החיסכון למשק ממעבר של התעשייה ל-CNG יעמוד על כ-2.5 מיליארד ש"ח בשנה".