עידו אלישיב מחברת טלמניע הגיע לכנס תעשייני הצפון של פורטל תשתיות וטען כי בעשור הקרוב, מחירי החשמל לא צפויים לרדת
כנס תעשייני הצפון: לאיזה מפעלים מומלץ לעבור למודל של קוגנרציה?
בתמונה: עידו אלישיב, סמנכ"ל פרויקטים בחברת טלמניע במהלך כנס תעשייתי הצפון של תשתיות. צילום: גונן גלין
עידו אלישיב, סמנכ"ל פרויקטים בחברת טלמניע, פיקד בשנים האחרונות על הקמת תחנות כוח מסביב לעולם (בדגש על אפריקה ודרום אמריקה) אך לא הזניח גם את נתח השוק הישראלי. בשנים האחרונות הוא היה אחראי להסבת מפעל "סוגת", קרית גת לגז טבעי שכלל הקמת קו גז טבעי במקטע פנים מפעלי באורך של 420 מטר, כולל חצייה תת קרקעית. הקמת סעפת גז המתחבר לדוודים. ספיקה מערכת של 6,500 קוב גז לשעה בלחץ עבודה של 4 בר.
כמו כן, הקימה החברה קו גז טבעי במקטע פנים מפעלי במפעל החדש של "נגב קרמיקה", כולל התקנת צנרת גפ"מ. אורך הקו הינו 700מ' כולל חצייה תת קרקעית של צנרת. ספיקת המערכת הינה 2,200 קוב גז לשעה בלחץ עבודה של 2 בר. הפרויקט כלל התקנה של קו צנרת מים מקו תת קרקעי של נגב גז עד לצרכנים של נגב קרמיקה: מערכת הכוללת הקמה של תחנת הגפה וחיבור של כ-11 צרכנים.
אלישיב הגיע לכנס תעשייני הצפון של פורטל 'תשתיות' בכדי לדון בעיקר בהקמת מערכות קוגנרציה לתעשייה, מהלך שיכול להוביל להתייעלות אנרגטית משמעותית תוך ייצור חשמל פרטי ושימוש בחום שיורי לטובת חימום וקירור. "רבים מתחבטים בשאלה של קו-גנרציה אבל לא כל מפעל מתאים לזה" הבהיר אלישיב "השאלה היא כמה חשמל המפעל צורך. הרגולציה בישראל לא אוהבת חשמל פרטי ולא רוצה חשמל פרטי ולכן לא לכל מפעל הייתי ממליץ ללכת למסלול הזה אלא במקביל לפעול למען הסבה".
על פי נתונים שעלו מן המצגת שהציג אלישיב (אותה תוכלו לקרוא כאן) מנוע גז הינו בעל ניצולת גבוהה יותר ביחס לטורבינה, כאשר הניצולת החשמלית של מנוע הינה 39-47% לעומת נצילות של 35%-24% עבור טורבינה בתנאים ישראליים סטנדרטיים. באופן כללי ניתן לומר שכמות הקיטור שניתן להפיק מטורבינה בהליך של קוגנרציה גבוהה בשיעור של פי 4-6 לעומת מנוע גז וזאת כיוון שגזי הפליטה בטורבינה הינם בטמפ' גבוהה בהרבה, וכמות האוויר הנפלטת גדולה פי 3.
"עם זאת" הבהיר אלישיב "רוב המפעלים בישראל לא נזקקים לטורבינות גז. מחיר החשמל בישראל יחסית לגז הוא די נמוך. אני מאמין שהמחיר של החשמל יעלה בהינתן החובות של חברת החשמל ומי שישלם את החובות הללו הם אנחנו ולכן המחירים לא יירדו בעשר השנים הקרובות".