לפנות בוקר התפוצץ בלון גז בדירה בשכונת גילה. מרכז השלטון המקומי שוקל להגיש תביעה ייצוגית כנגד חברות הגז
כשלי הבטיחות בשוק הגז הביתי גובים קורבנות: 3 הרוגים בירושלים
היום (ב') לפנות בוקר נהרגה משפחה בת 3 נפשות ו-11 איש נפצעו בהתלקחות גז בדירה בשכונת גילה בירושלים. לפי ההערכות הגורם לפיצוץ היה התלקחות של גז שדלף מצובר גז לתוך חדר בדירה. הגז דלף במשך כמה שעות והגיע ככל הנראה לריכוז של 2 עד 10 אחוזים. הבוקר עצרה משטרת ירושלים טכנאי גז בחשד לרשלנות. הטכנאי הגיע אתמול בערב לטפל בתקלה בבניין ואמר כי ישוב הבוקר על מנת להשלים את התיקון – אך בלילה אירע הפיצוץ.
יו"ר וועדת הביטחון במש"מ (מרכז שלטון מקומי), אבי נעים, אמר בעקבות האירוע כי "נכון לרגע זה פזורים במדינת ישראל, מתחת לפני הקרקע כ-50,000 צוברי גז בבעלות עשרות חברות גז פרטיות. על פי דו"חות של רשויות הכיבוי בשנה מטופלים כ-3000 אירועי חירום כתוצאה מדליפות גז. אין ספור הניסיונות של רשויות המדינה והרשויות המקומיות לקבל לידיהם את מיפוי צנרת הגז וצוברי הגז העלו חרס. מסתבר שחברות הגז מסרבות לחשוף את הנתונים ההכרחיים בתואנה כי מדובר בסוד מסחרי".
עוד אמר נעים כי "מרכז השלטון המקומי שוקל להגיש תביעה ייצוגית בשם כל הרשויות המקומיות כנגד חברות הגז על מנת לקבל את הנתונים של פריסת צנרת הגז וצוברי הגז בתחומי הרשויות המקומית. לא ראוי כי במדינת ישראל, המתיימרת להיות מעצמת גז, התקינה בתחום כל כך מיושנת והאחריות מתחלקת בין שלושה משרדי ממשלה (התמ"ת, הגנת הסביבה והאנרגיה). בפועל אין פיקוח ראוי על על תקינות הצנרת וצוברי הגז וקיים חוסר שיתוף פעולה בין הרשויות לחברות הגז".
בדו"ח שערך מבקר המדינה על שוק הגז הביתי (גז בישול) ופורסם באוקטובר האחרון הועלו האשמות רבות כלפי משרד האנרגיה בכל הנוגע לבטיחות. "הביקורת על בטיחות הגז הביתי העלתה ליקויים רבים בתפקוד משרד האנרגיה והמים, ויש לשפרו", כתב המבקר בדו"ח. "תחום הגז הביתי כרוך בסיכונים לנפש ולרכוש, ועל משרד האנרגיה, ובכלל זה מנהל הבטיחות, מוטלת האחריות להבטיח את שלום הציבור ואת שלמות קניינו".
לפי דו"ח המבקר בישראל יש כ-2 מיליון צרכני גז, שמספקים 34 ספקים בעלי רישיון. 23 השנים חלפו מאז חקיקת חוק הגז ועדיין לא השלים משרד האנרגיה את אישור התקנות לרישוי ספקי גז, וגם אלה שכבר תוקננו לא מיושמות. בנוסף, משרד האנרגיה לא אכף על ספקי הגז את החובה לבצע בדיקות תקופתיות במתקניהם, ובידי משרדי האנרגיה, הכלכלה והגנת הסביבה אין מידע מלא בדבר מיקומם של כ-40 אלף צוברי גז הפרוסים ברחבי המדינה. "המשרדים אינם דורשים מספקי הגז להגיש להם מידע זה, ולפיכך אין שום גוף ממשלתי מוסמך הבודק את בטיחותם של צוברי הגז", נכתב בדו"ח.
"הפיקוח, הבקרה והאכיפה בתחום לוקים בחסר", אמר המבקר. "על משרד האנרגיה, כמופקד העיקרי על הבטיחות במערך הגז, להקפיד שכל העוסקים בתחום יעמדו במלוא הדרישות והתנאים שנקבעו בחוק ולהגביר את אמצעי הפיקוח, הבקרה והאכיפה על כל בעלי הרישיונות והספקים. במיוחד יש לנקוט אמצעי אכיפה כלפי הגופים הפועלים בלא רישיון ובאופן החורג מכללי הבטיחות".
דוד רביבו טכנאי גז
עדכון בכל שעה ⋅ 22 בינואר 2014
בלוגים
משק הגז | גז ביתי | דוד רביבו | טכנאי גז | דליפת גז | תשתיות תעשייה ואנרגיה …
תשתיות תעשייה ואנרגיה | אנרגיה מתחדשת | אנרגיה סולארית | התייעלות אנרגטית | גז טבעי | אנרגיה חכמה | תחליפי נפט (מערכת תשתיות) – דוד רביבו, טכנאי גז עם ותק של למעלה מ-20 שנה, טוען כי חברות הגז אינן עורכות בדיקות גז יסודיות כפי שמחויב בתקן.