תקנות חוק איסוף פסולת אלקטרונית אושרו היום בוועדת הכלכלה; במסגרת החוק תושבים יוכלו למסור פסולת למיחזור במרכזים, ברחוב ובחנויות החשמל
החל מה-1 במרץ: חנויות חשמל ואלקטרוניקה יחויבו לקבל חזרה ציוד למיחזור
ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום (ג') את תקנות חוק איסוף פסולת אלקטרונית שייכנס לתוקף בתחילת חודש מרץ הקרוב. החוק קובע שהפסולת האלקטרונית תיאסף בכל הרשויות המקומיות במרכזי איסוף עירוניים וכי איסוף מכשירים גדולים ייעשה מהמדרכה. כמו כן, החוק מחייב משווקים של ציוד אלקטרוני לקבל בחזרה למיחזור מכשירים דומים לאלה שנקנו מהם. כלומר, תושבים יוכלו למסור פסולת למיחזור במרכזים, ברחוב ובחנויות החשמל והאלקטרוניקה.
ראש תחום פסולת ומחזור באדם טבע ודין, גלעד אוסטרובסקי, הזהיר מבלבול בדומה למה שקרה עם חוק הפיקדון, שבו היו בתי עסק שסירבו לקבל בקבוקים בניגוד לחוק. סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, יורם הורוביץ, אמר כי המשרד יפרסם וכן יחייב את הגופים המוכרים לקיים פעולות הסברה לציבור בדבר זכויותיו. כמו כן, באשר ליעילות היישום הזכיר הורוביץ כי המשרד מחויב לבחון מדדי יישום, והשר מחויב לדווח על כך לוועדה מידי שנה.
אוסטרובסקי הסביר כי "הצעת החוק מסדירה מצב בלתי נסבל של של זיהום סביבתי ובזבוז משווע של משאבים. הפסולת האלקטרונית עשירה במתכות כבדות ובכימיקלים העלולים לגרום נזקים סביבתיים ובריאותיים. לאחר מאמץ ממושך של כמה שנים, הצלחנו להטמיע את חשיבות הטיפול הסביבתי בפסולת האלקטרונית ולהביא להסדרת הטיפול בכ–80,000 טון פסולת מדי שנה. חשוב לציין שהציבור מעוניין למחזר וזקוק לתשתית מתאימה כדי להחזיר את הפסולת למיחזור. החוק מעניק את זכות המיחזור לציבור".
הורוביץ, סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, הסביר כי על סמך עבודה כלכלית שביצע המשרד נקבעו קריטריונים שיעניקו פטור מינימלי מן החוק אך ורק ליצרנים, יבואנים ומשווקים זעירים של ציוד אלקטרוני. הזכאים לפטור יצטרכו לעמוד ב-3 קריטריונים מצטברים: מכירה של ציוד חשמלי במשקל של פחות 1,000 ק"ג בשנה; מכירה של עד 25 מכשירי חימום, קירור ומכשירי חשמל גדולים בשנה ומכירה של עד 200 מכשירי חשמל קטנים בשנה.
הורוביץ הבהיר כי מדובר ביצרנים בודדים שיקבלו את הפטור ולא יחויבו בתשלום דמי טיפול בפסולת ובהתקשרות עם גוף מוכר לפינוי וטיפול בפסולת. לדבריו הפטור הוא מינימלי שכן עלות הטיפול בפסולת של הגורמים שהוחרגו תוטל על יתר היצרנים והיבואנים ועל הציבור. כמו כן, לפי התקנות שאושרו, הפטור לא יינתן ליצרנים, יבואנים ומשווקים של סוללות, מצברים ונורות.