חברת החשמל החלה לטפל במים סניטאריים באתר באמצעות צמחי קנה וניצולם לצורכי השקיה
החל טיפול ביולוגי למי קולחין בתחנת הכוח רמת חובב
חברת החשמל סיימה הקמה של מערכת ביולוגית טבעית באתר תחנת הכוח ברמת חובב, לטיפול במי קולחין. באזור תחנת הכוח רמת חובב לא קיימת מערכת איסוף שפכים אזורית, כך שעד היום, השפכים הסניטאריים, מי הקולחין, מהאתר היו מפונים מתחנת הכוח באמצעות מכליות כביש לאתר מורשה, כאשר השפכים הסניטריים כוללים מי שירותים, כיורים, מקלחות ומטבח.
באתר תחנת הכוח רמת חובב מייצרים כ- 100 מ"ק של מי קולחין בחודש הדורשים פינוי, וכמות זו דורשת שימוש תכוף במכליות שעלותן גבוהה. במקום לעשות שימוש במכליות, חברת החשמל מצאה פתרון מקומי לפינוי המים.
רון ויס, סמנכ"ל פרויקטים הנדסיים בחברת החשמל: "חברת החשמל פועלת לשמירה על איכות הסביבה וליצירת סביבה ירוקה ואוויר נקי בתכנון ובהקמה של פרויקטים. זאת, כחלק מעמידתה בדרישות הסביבתיות, התפתחות הטכנולוגית והמגמות בעולם, תוך התאמה לתנאים הייחודיים הקיימים בסביבת מתקני החברה".
מערכת מב"ט (מערכת ביולוגית טבעית – CONSTRUCTED WETLANDS)
התופעה העומדת בבסיס השיטה היא יכולתם של צמחי המים, הגדלים בסביבה רוויה, להעביר חמצן אל מערכת השורשים, ולהפריש גם חומרים אחרים, אשר ביחד, יוצרים בית גידול אופטימאלי למיקרואורגניזמים המסוגלים לפרק ולצרוך מזהמים שונים. יכולת הספיחה והנידוף של הצמחים וכושר הסינון והספיחה של מצעי הגידול, יוצרים מכשיר יעיל לטיהור המים.
באתר תחנת הכוח שברמת חובב קיימות שתי מערכות ביולוגיות טבעיות: מערכת קטנה המטפלת במים הסניטאריים של ביתן אחד נקודתי ומערכת אתרית המטפלת בכל המים הסניטאריים של האתר.
המערכת הוקמה על-ידי חברת "אילה מים ואקולוגיה" המתמחה בשיטת המב"ט (מערכות ביולוגיות טבעיות) והיא מבוססת על מרכיבים טבעיים בלבד: המערכת אינה עושה שימוש באנרגיה או בכימיקלים בתהליך הטיהור, ואינה מייצרת בוצה. שיטת המב"ט מנצלת ומעצימה תהליכי טיהור פיזיקאליים, ביולוגיים וכימיים המתרחשים במצעי הטיהור ובשורשי הצמחייה השתולה בהם, ומייצרת מים באיכות גבוהה לשימוש חוזר.
עוז דיין, מהנדס הפרויקט בחטיבת פרויקטים הנדסיים בחברת החשמל: "המערכת דורשת תחזוקה מינימאלית, היא יעילה וחוסכת עלויות רבות היות ומפחיתה באופן משמעותי את מספר שאיבות הפינוי הנדרשות. כמו כן, המערכת מייתרת את הצורך בצנרת הולכה ותחנות שאיבה יקרות ומיצר מים איכותיים לצרכי השקיה. המים המטופלים נאגרים במיכל, ממנו נשאבים המים לצורכי השקיה של אזורי הצמחייה באתר".
פתרון זה גם יצר פינה ירוקה ואסתטית בלב תחנה מדברית עם צביון טכנולוגי, מאחר והטיפול נעשה ב-4 בריכות המכוסות בצמחי מים המותאמים לתהליך, הממוקמות באזור מתקני המים נטולי המלחים.
מי מטפל בארץ בבוצת חומרים על בסיס מיימי שומני