דיון סוער בין בנט לתעשיינים התקיים אתמול בוועדת הכלכלה בכנסת. בנט: אי אפשר להגן על התעשייה רק במכסים וחומות כי בסוף הצרכנים ישלמו את המחיר
התעשיינים לשר הכלכלה: כששינית את שם המשרד הבנו את המסר
בתמונה: נחמן שי, אבישי ברוורמן ונפתלי בנט. צילום: יוסי זמיר
יום ההצדעה השנתי לעידוד התעשייה הישראלית והתוצרת המקומית צוין אתמול (ג') במשכן הכנסת. ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ אבישי ברוורמן, ציינה את האירוע בישיבה מיוחדת שעסקה בחיזוק התעשייה הישראלית: הגברת רכש מקומי, שיתוף התעשייה במכרזים ממשלתיים והתמודדות מול תחרות בלתי הוגנת בייבוא. בישיבה נכחו שר הכלכלה, נפתלי בנט, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, תעשיינים וחברי כנסת.
יו"ר איגוד המתכת והחשמל בהתאחדות, רן טוטנאור, מתח ביקורת על שינוי שם המשרד: "אנחנו מרגישים יתומים, באותו רגע ששינית את שם המשרד הבנו את המסר ו-30% מהתעשייה ברחה לחו"ל", אמר לשר הכלכלה. הוא שאל את בנט מדוע אינו בולם רכש אוטובוסים מסין, רכש כבלים לחברת החשמל מחברות טורקיות, רכש מכליות כיבוי מחו"ל והכל על חשבון התעשייה הישראלית. הוא אף התייחס לנושא הרפורמה בתקינה ואמר כי היא תכניס יבוא זול באיכות נחותה והתעשייה הישראלית תיסגר. טוטנאור הוסיף כי "התעשייה מושתת על העלייה הרוסית, שמרביתה כבר עברה את גיל 55, כך שבעוד כעשור לא יהיו יותר עובדים בתעשייה".
שר הכלכלה בנט, אמר כי אי אפשר להגן על התעשייה רק באמצעות מכסים, והתעשייה צריכה להתמודד עם הייבוא באמצעות חדשנות ויזמות. "צריך להבהיר לדור הצעיר שעתיד המדינה תלוי בזה שיותר צעירים יבחרו בדרך של יזמות ולא רק בדרך של השתכרות", אמר. עם זאת הוא הוסיף כי "המשרד מוביל צמצום רגולציה שחברי כנסת נמרצים מביאים כדי להשית על התעשיינים". עוד אמר השר כי בשנה אחרונה פועלים במשרד לחיזוק הייצוא למדינות המזרח, וכן פועלים בתחום הגדלת תקציב המכללות הטכנולוגיות כדי לייצר כוח עבודה מתאים של הנדסאים.
יו"ר מטה כחול לבן בהתאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, אמר כי כבעלים של חברת תרופות הוא גאה להיות תעשיין ורואה בכך ציונות אמתית, אך הוסיף כי התעשיינים נמצאים תחת טרור מדיני כלכלי, שמאיים בחרמות. "גם בארה"ב מגנים על התעשייה המקומית, והיום לא רק שלא מגנים עלי, אפילו חובטים בי", אמר. הוא תקף את החלטת השר לשנות את שם המשרד, ואמר כי חרף מאמצים שהמשרד עושה הוא איבד את התעשיינים. מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, הוסיף כי התעשיינים מרגישים שכולם מחבקים אותם, אבל החיבוק חזק עד שכולם חונקים לתעשייה את הנשמה ושוברים לה את הצלעות. הוא התייחס לצו ההרחבה שהוציא השר והטיב את תנאי ההעסקה של עובדי הניקיון, ואמר כי התעשיינים משלמים אבל הממשלה בעצמה לא עושה את זה.
יו"ר הוועדה, ח"כ ברוורמן, אמר כי למרות שכלכלת ישראל נחשבת לכלכלה מהטובות בעולם, התעשייה הישראלית בקשיים וישראל היא המדינה הענייה ביותר בעולם המפותח ואחת המדיניות בהן אי השוויון הוא הגבוה ביותר. הוא הוסיף כי המנוע שיכול להוציא את המשק ממצב שבו השכר של 50% מהעובדים במשק הוא מתחת ל-6,000 שקל זו התעשייה הישראלית, אך היא זקוקה לתמיכה ממשלתית.
ברוורמן הוסיף כי הורדת מכסים והכנסת יבוא זול רק תחליש את התעשייה והעובדים ייפגעו עוד יותר. "בלי תעשייה ישראלית שמעסיקה עובדים בשכר הגון ופריון גבוה, עוד 10 שנים נתעורר ונגלה שהפכנו לברזיל וארגנטינה", אמר היו"ר.
ח"כ נחמן שי התייחס לנושא הרגולציה ואמר לשר בנט כי יש חוקים שאפשר להתווכח עליהם, אבל יש חוק אחד שחייבים להסכים עליו והוא העידוד של רכש ממשלתי ציבורי מהתעשייה המקומית. הוא הוסיף כי קיימת חקיקה בנושא, אך צריך לחזק אותה. "משרד האוצר אמנם הקים ועדה, אך תכליתן של ועדות להרוג את היוזמה", אמר. ח"כ איתן כבל אמר כי "קיים מתח אמיתי בין הרצון של האזרח לרכוש מוצרים זולים, לבין התמיכה בתעשייה הישראלית. במתח הזה בין המשק הישראלי לייבוא אני מעדיף את היבוא, אך התעשיינים הם אלא שצריכים להביא לנקודת האיזון כך שיהיה כדאי לרכוש תוצרת ישראלית".
היועץ המשפטי של מטה כחול לבן, עו"ד יוסי לוי, אמר כי "ממשלת ישראל, שהיא הרוכש הגדול במדינה, בסופו של דבר שונאת כחול לבן. היא למעשה מפלה לרעה תעשייה ישראלית לעומת יצרנים זרים". מנכ"ל חברת טלי רוקני, עמית שניידר, אמר כי הוא מייצג את תעשיית הטקסטיל שכבר הרימה ידיים בשנתיים האחרונות והגיעה לקריסה מוחלטת בגלל ביטול המכסים על סחורה זולה מהמזרח הרחוק. מנכ"ל קליל תעשיות, אריה ריכטמן, התייחס גם הוא לשינוי שם המשרד ואמר לשר כי "אחרי ששינית את השם אני הבנתי את המסר, ביטלתי תעשייה, ביטלתי תעסוקה, סגרתי קווי ייצור, עברנו לבצע רכש מחו"ל אך לא פיטרנו עובדים". הוא הוסיף כי לא ברור מה יעדי המשרד ואמר כי התעשייה לא תוכל לממן את משרתי הציבור. באשר לרפורמה בתקינה אמר ריכטמן כי "מרפסות נופלות וילדים מתים ואתם מבטלים תקנים ולא אוכפים. אתם עוסקים יותר מידי בפופוליסטיות ובלהיכנס לעיתונים וצריך להפסיק את זה".
למרות הביקורת שהוטחה בו, השר בנט הודה על ההזדמנות להקשיב לתעשיינים. הוא הוסיף כי הוא מאמין בשוק החופשי ובחשיבות התקינה להגנה על בטיחות ואיכות, אך הדבר נועד להגן על הצרכן ולא על התעשייה. הוא הוסיף כי בנושא התקינה הוא מודע לכך שצריך להגביר את האכיפה. באשר לטענות התעשיינים כי הוא אינו מייצג אותם אמר השר בנט כי מצד אחד הוא מייצג אותם, אך מצד שני מייצג גם את הצרכנים. הוא הוסיף כי הגנה על התעשייה באמצעות מכסים וחומות בסוף מתגלגלת לצרכנים דרך מיסוי או מחירים גבוהים. הוא הוסיף כי הוא מצדיע לתעשיינים, שמייצרים מקומות עבודה והכנסות ממסים ועושים ציונות אמתית, ויפעל למתן את הקשיים איתם הם מתמודדים.
היו"ר ברוורמן סיכם את הדיון ואמר כי הוא משוכנע שהשר יבדוק את הטענות הקשות שעלו בדיון ומבחנו יהיה במעשים. הוא הוסיף כי "הוועדה פונה לשר לפעול כדי ליצור תנאים של תחרות הוגנת ולאפשר לתעשיינים לייצר מקומות עבודה בשכר הוגן, וקוראת לממשלה להכין תוכנית לשמירה על התעשייה עידודה והגדלת חלקה בתוצר, תוך דיאלוג עם תעשיינים". עוד אמר היו"ר כי הוועדה, שאישרה במושב הקודם את הרפורמה בתקינה, מבקשת מהשר לוודא שהחוק אכן נאכף כראוי.