ההצעה הממשלתית לתיקון החוק עלתה בעקבות האסון בירושלים ונועדה להגביר את האכיפה ולהסדיר את מתן הרישיונות לספקי הגז
תיקון חוק הגז בדרך לקריאה שנייה ושלישית
בשבוע הבא ועדת הכלכלה תחל להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתיקון חוק הגז, העוסק בנושאי בטיחות ורישוי. ההצעה לתקן את החוק נועדה להגביר ולחזק את האכיפה על עבירות חמורות, להסדיר פעילות העוסקים בתחום ולקבוע תנאים למתן רישיונות לספקי גז, וכן להסמיך את שר האנרגיה והמים, בהתייעצות עם שר הכלכלה, לקבוע אמות מידה באשר לשירות שיחויבו ספקי הגז לתת לצרכנים.
לאחרונה עסקה הוועדה בנושא הפיקוח ואכיפת החוק, בדיון שהתקיים בעקבות אסון הגז בירושלים לפני כחודש, בו נהרגה משפחה בת 3 נפשות ו-11 איש נפצעו בהתלקחות גז בדירה בשכונת גילה. בדיון התברר כי במשרד האנרגיה ישנם 6 אנשים בלבד שאחראים על הפיקוח ואכיפת החוק בכל הארץ, ועוד 3 חוקרים. כבר באותו דיון התייחס היו"ר, ח"כ אבישי ברוורמן, לדברים ואמר כי "במהלך הדיונים בהצעת החוק תתייחס הוועדה לבעיות שנחשפו, ותתקן את ההצעה כך שניתן יהיה להגביר את הבטיחות לציבור".
האסון בירושלים הציף את הליקויים הרבים במשק הגז על פני השטח וביקורות רבות הוטחו באשר לניהול הרישיונות ואכיפת כללי הבטיחות. בין השאר עלתה קריאה להקים רשות גז ארצית שתטפל בנושא גיבוש תקנים ואכיפתם, בדיקות תקופתיות, מענה לקריאות על דליפות וכיוצא בזה. כמו כן, בעקבות האסון נאמר כי מרכז השלטון המקומי שוקל להגיש תביעה ייצוגית בשם כל הרשויות המקומיות כנגד חברות הגז על מנת לקבל את הנתונים של פריסת צנרת הגז וצוברי הגז בתחומי הרשויות המקומית.
וגם :וועדת הגז חייבת למנוע בחוק את העברת גז טבעי בלחץ גבוה בכבישים במקום בצנרת תת קרקעית .
חייבים למנוע בחוק גם העברת גז טבעי מסוכן למפעלים ללא הפסק ובמשאיות במקום בצינורות תת-קרקעיות
המועצה ארצית אישרה בנובמבר אחרון תוכנית מיתר ארצית 37-2 שמהותה לאפשר העברה של חומרים מסוכנים לרבות גפ"מ ואמוניה במסדרונות הגז בלחץ גבוה. כל זה על פי צו בטיחות הגז שאין בינו לבין החומרים האלה לא כלום. כל זה בלי שנערך תסקיר השפעה על הסביבה או סקר סיכונים. יש סכנות אדירות העורבות למאות אלפי תושבים במדינה שהן גדולות בסדרי גודל בהשוואה לאסון בירושלים. חייבים להתייחס לסוגייה הזאת בכל חוק שקשור להעברת גז