ג'ף רייני, מנהל תפעול של נובל אנרג'י בוועידת GASTECH ISRAEL 2014: "הוועידה הזו קרובה לליבי. ניתנה לי המשימה להתחיל ללחוץ ולהריץ את הפעילות בישראל". צפו בסירטון מהוועידה
בכיר בנובל אנרג'י: "לקראת פיתוח לוויתן אנו צריכים להתכונן להכשרה של כוח אדם ישראלי נוסף"
בתמונה: ג'ף רייני, מנהל תפעול בנובל אנרג'י ישראל בוועידת גז-טק, סינמטק תל אביב. צילום: גונן גלין
"הוועידה הזו קרובה לליבי. ניתנה לי המשימה להתחיל ללחוץ ולהריץ את הפעילות בישראל. זה נשמע פשוט אבל זה יותר מורכב ממה שזה נשמע. מאז שהגעתי לישראל למדתי את המילה בלאגן ואני משתמש בה לעיתים קרובות", כך אמר מר ג'ף רייני, מנהל תפעול של חברת Noble Energy בישראל, במסגרת סדנת מומחה בה סקר את צרכי כוח האדם של החברה האמריקנית, השותפה לתגליות הגז הגדולות בישראל, "תמר" ו"לוויתן".
בסדנת המומחה שנערכה במסגרת ועידת GASTECH ISRAEL 2014, ביוזמת ובביצוע פורטל 'תשתיות' ובשיתוף משרד המסחר האמריקני ונציבות הסחר האוסטרלית, התייחס רייני לצרכים של חברת נובל אנרג'י הקשורים למיומנויות הנדרשות מכוח האדם הישראלי, לשיטות העבודה הנהוגות בחברה ולתוכניות העתידיות.
לדברי רייני "נובל החלה לפעול בישראל בשנת 1999 וב-2000 התגלה מאגר מרי בי (ברשיון ים תטיס). בשנת 2009 החלה הבוננזה בישראל כשנמצאו המאגרים תמר ולאחר כשנה נמצא מאגר לוויתן. במאגר תמר יש לנו 5 בארות להפקת גז שתוכננו באופן ספציפי, כאשר מערכת הצינורות הקשורות לקידוח היא די מסובכת על רקע הצורך שהיה לקשר בין הפלטפורמה של תמר לזו של מרי בי והצורך בטיפול בלחצים השונים בצנרת המורכבת מסוגי ברזל שונים שאותם צריך לבדוק כל הזמן, שלא נוצרת בהם קורוזיה. בנוסף על מערכת הצינורות התת-ימית מתמר למרי בי, ישנן גם הפעולות שנעשות על אסדת הקידוח תמר עצמה, ובהן פעולות של הפרדת החומרים השונים שעולים מהקידוח כחלק מהגז הטבעי, באמצעות פילטרים שונים".
"לשלבים השונים נדרש כוח אדם בעל מיומנויות מקצועיות שונות. בעוד שלשלב האקספלורציה צריך אנשי מקצוע בתחומי הסיסמיקה, כשלרוב מדובר בדוקטורים. בנוסף, בשלב זה דרושים לנו גיאולוגים שגם הם בעלי תארים גבוהים. השלב השני הוא שלב הפיתוח והשלמת תכנון הקידוח ולשם כך דרושים לנו אנשים המתמחים בקידוחים, רובם מהנדסים שמקבלים מהגיאולוגים והסיסמולוגים את הפרטים הדרושים לשם תכנון וביצוע הדיקוח וההפקה. בנוסף ישנו צורך בשלב זה גם באנשים מתחומי הנדסת החשמל, הכימיה, החומרים והטכנולוגיה וכן אנשי פיקוח ולוגיסטיקה, כמו גם אנשי מקצוע בתחום התקנת המערכות התת-ימיות. בישראל מדובר במאגרים במים עמוקים יחסית, מה שמחייב הכשרה מיוחדת".
"השלב הבא כולל את הקמת הפרויקט והקידוח של הבארות ולאחר מכן מגיעים שלבי ההפקה שלצורך ביצועם נדרשים לנו אנשים מוכשרים לשני תחומים: מתחת למים ומעל למים. בשלבים אלה דרושים לנו מהנדסי מכונות, מהנדסי כימיה, מנהלי פרויקטים, אנשי פיקוח ובטיחות, מהנדסים אזרחיים ומהנדסי תקשורת כמו גם יועצי בטיחות, בריאות ואיכות סביבה. בנוסף, בצוות התת-ימי צריכים להיות אנשים המוכשרים לעבודה עם רובוטים שעושים את הפעולות התת-ימיות. כמובן שכל אנשי הצוות האלה חייבים להיות ברמת ההכשרה הגבוהה ביותר על מנת לעמוד באתגר שפרויקטים כאלה מציבים".
לסיום הדגיש מנהל התפעול של נובל אנרג'י בישראל כי "על מנת להקים תעשייה מצליחה בישראל צריכים להתקיים התנאים הבאים: הזדמנויות להשקעה וסביבה רגולטורית יציבה. מעבר לכך, הדבר שהוא אולי הכי חשוב זה מה שאנחנו מדברים עליו היום – וזה אנשים מוכשרים שמתאימים למיומנויות הנדרשות לשם תפעול ענף הגז הטבעי. כיום כ-60% מכוח העבודה שלנו הוא ישראלי והוא כולל צוות של כ-150 איש, זאת לאחר שבשנים האחרונות הגדלנו אותו באופן משמעותי במסגרת המעבר ממרי בי לתמר. לקראת פיתוח פרויקט לוויתן אנו צריכים להתכונן להכשרה של כוח אדם ישראלי נוסף שיהיה מוכשר לעבודות השונות על האסדה".