המחלוקת סביב זכויותיהם של היזמים וחובותיהם כלפי המדינה ל-30 השנים הקרובות והמחלוקת סביב מיסוי הגז לייצוא; מנכ"ל וודסייד יגיע היום לביקור בזק בישראל על מנת לדון בסוגיית המיסוי על הגז לייצוא
המדינה מול שותפי "לוויתן": שתי המחלוקות שמעכבות את היציאה לדרך
בתמונה: סילבן שלום, שר האנרגיה ויצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק . צילום: משה בנימין, משרד האנרגיה.
שתי מחלוקות מעכבות בימים אלה את ההתקדמות בפיתוח מאגר הגז "לוויתן": מחלוקת סביב תנאי שטר החזקה שהמדינה מציעה לבעלות הזכויות במאגר ומחלוקת בנוגע למיסוי הגז לייצוא.
הסכם החזקה הינו השלב האחרון לפני הענקת רישיון הפקת גז מהמאגר והוא יסדיר את זכויותיהם של היזמים וחובותיהם כלפי המדינה במהלך חיי המאגר ל-30 עד 40 השנים הקרובות. על פי דיווח של "גלובס", טיוטה ראשונה של ההסכם הועברה לשותפים שלשום (ב') ועוררה הסתייגויות קשות. השותפים, נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר ורציו, מוטרדים בעיקר מדרישת משרד התשתיות לאפשר לממונה להגביל את כמויות הגז לייצוא במקרה שיהיה בהן צורך עבור השוק המקומי.
לדברי השותפים, דרישה זו סותרת את החלטת הממשלה מהקיץ האחרון על יצוא הגז, שלפיה הותר יצוא גז מכל מאגר לפי מפתח קבוע מראש, כאשר בלוויתן הותר יצוא של עד 75%. השותפים סבורים כי האפשרות של הממונה להפחית את כמות הייצוא במידת הצורך, תקשה עליהם מאוד לחתום על הסכמים מכירת גז ארוכי טווח עם לקוחות בחו"ל.
בנוסף, בשטר החזקה קיימת דרישה מבעלי הזכויות במאגר להכין תוכנית פיתוח שתאפשר קיבולת, הובלה ואחסון גז שאמורה לתת מענה גם לצרכים העתידיים של מאגרי הלוויין האחרים, שאמורים להימכר לגורם אחר. שותפי "לוויתן" טוענים כי התאמת התשתית לספקים נוספים כרוכה בעלויות נוספות של מאות מיליוני דולרים ודורשים כי המדינה תשתתף במימון התוספות או לכל הפחות תעניק להם ערבויות מדינה לצורך גיוס הסכומים הנוספים.
המחלוקת השנייה היא כאמור סביב עניין המס על יצוא הגז. האוצר ימליץ להטיל על הגז לייצוא מיסוי גבוה מזה שמבקשת וודסייד האוסטרלית, שעתידה לחתום על הסכם סופי לרכישת 25% מן הזכויות בלוויתן ב-27 למרץ, בתמורה ל-2.71 מיליארד דולר. בחברה האוסטרלית מאיימים כי הסוגייה עלולה להביא לפיצוץ המגעים לעיסקה.
על פי הדיווח ב"דה מרקר", המחלוקת בעניין המיסוי התגלעה כבר ערב חתימת ההסכם הראשוני עם וודסייד, זאת לאחר שוודסייד ניסתה לחלץ מרשות המסים החלטה מקדמית מקלה יחסית, בנוגע לחבות העתידית שלה במס, בעוד שברשות מתנגדים למתווה שהציגה. וודסייד רצתה שהמיסוי ייערך על פי המודל הנהוג באוסטרליה אולם משרד האוצר לא בחר במודל זה.
השותפים ב"לוויתן" טענו כי שיטת המיסוי שתוטל צריכה להכיר בכך שהתשואה על מיזמי הנזלת גז צפים (המתקן אותו עומדת וודסייד להקים על מנת לייצא את הגז למזרח) גבוהה בהרבה מהתשואה על מיזמי הזרמת גז בצנרת, בין היתר משום שנדרשת השקעת הון ראשוני גדולה בהרבה.
מנכ"ל חברת וודסייד, פיטר קולמן, יגיע היום לביקור בן יומיים בישראל על מנת לדון בסוגיית המיסוי על הגז לייצוא. אתמול נפגש מנכ"ל נובל אנרג'י, צ'ארלס (צ'אק) דייוידסון, עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, ועם יו"ר המועצה הכלכלית, פרופ' יוג'ין קנדל. במקביל, ועדה בראשות מנכ"לית האוצר יעל אנדורן תגיש השבוע לראש הממשלה בנימין נתניהו את המלצותיה למיסוי הגז.
הסכם החזקה בין המדינה לשותפי "לוויתן" צפוי היה להיחתם בימים הקרובים מאחר ותוקף הזכויות במאגר עתיד לפוג ב-20 למרץ אך במידה ולא יימצא פיתרון ניתן יהיה להאריך את תוקף הרישיון ויש להניח שהחתימה על ההסכם הסופי מול וודסייד תידחה אף היא.