במסגרת התמ"א נבחרו כ-30 אתרים המתאימים להקמת חוות רוח, עובדה שאמורה לזרז ולקצר מאוד את תהליך הרישוי עבור היזמים
עיכוב נוסף בדרך לאישורה של תוכנית המתאר הארצית למתקני רוח
המועצה הארצית לתכנון ובנייה צפויה היתה לאשר היום (ד') את תוכנית המתאר הארצית למתקני רוח, אך נראה כי שוב יחול עיכוב באישור התוכנית, הפעם בעקבות השגות שהעלו היועצים המשפטיים על התוכנית. לאחר ביצוע התיקונים, תעבור התוכנית לאישור הממשלה.
במסגרת תוכנית המתאר נבחרו כ-30 אתרים המתאימים להקמת חוות רוח. רשימת האתרים אמורה להקל ולקצר את התהליך הסטטוטורי עבור היזמים. את הרשימה גיבש צוות הבינמשרדי, הכולל גם נציגים של משרד הפנים ומשרד האנרגיה, שבחן בקשות להקמת 160 מתחמים של חוות רוח גדולות, מהם הומלצו כאמור כ-30 מתחמים שעמדו בקריטריונים שקבע הצוות כגון שמירה על בעלי הכנף, ביטחון וייעוד הקרקע. עם זאת, קיימות גם בקשות רבות להקמת חוות רוח שנמצאות בהליכים סטטוטוריים ולא נכללו ברשימת האתרים וביניהן: עמק הבכא (120 מגה-ואט), רכס עסניה (15 מגה-ואט), רמת סירין, מעלה גלבוע ועוד.
"גם לפני שהיתה היוזמה הזו של הצוות הבינמישרדי לקבוע רשימה של אתרים המתאימים לחוות רוח, ניתן היה להגיש בקשות לאישור חווה. מדובר בתהליך ארוך ומייגע אך היו יזמים שנקטו בו, כמו הפרויקטים הקיימים כיום בצפת ובתל עסניה", מסביר גדי הראלי, מייסד ומנכ"ל האגודה הישראלית לאנרגיית רוח.
"כשהתחילה הפעילות של הצוות הבינמישרדי ניסינו לחשוב כיצד ניתן לקדם את התהליך וכך הגענו להחלטה להגדיר קריטריונים לאתרים שמתאימים לחוות רוח. חלק מהיזמים ראו בזה תהליך לא נכון ולכן הם ממשיכים בתהליך שלהם", אומר הראלי.
– ומה הלאה?
"הרשימה שהכין הצוות מקלה על התהליך לאישור והקמת חוות רוח ואני מעוניין להמשיך לקדם אותו. בכדי לעשות זאת יש צורך במחקר מבוסס ומדויק של הפוטנציאל להפקת אנרגיית רוח בישראל. העברתי מכתב למנהל משרד ראש הממשלה לגבי הנושא של הגדרת הפוטנציאל בכדי למנוע את המצב של הפחתה והורדה במכסת ייצור החשמל מאנרגיית רוח".
הראלי מתייחס בין היתר להחלטת משרד האנרגיה לפני חודשיים, להסיט 70 MW מטכנולוגיית רוח גדולה ו-20 מטכנולוגיית רוח קטנה, לטובת טכנולוגיה פוטו-וולטאית (סולארית). מכסת ייצור החשמל למתקני רוח עומדת כיום, לאחר הקיצוץ, על כ-700 מגה-ואט.
"לא מדובר במחקר יקר, מדובר בסדר גודל של 100 אלף דולר", אומר הראלי בהתייחסו למחקר שייקבע את הפוטנציאל להפקת אנרגיית רוח בישראל, "רוב המדינות בהן יש חוות רוח עורכות מחקרים כאלה", הוא מוסיף.
מחר יטוס הראלי לכנס עולמי לאנרגיית רוח בסין. "המימון לביקור שלי בסין נעשה על ידי ממשלת גרמניה", הוא מציין, "מקווה לחזור משם עם בשורות טובות".
לא מזמן החליט האיגוד העולמי לאנרגיית הרוח לקיים את הכינוס העולמי בישראל בשנת 2018, זאת לאחר שבאוגוסט האחרון ביקר כאן המזכיר הכללי של האיגוד העולמי לאנרגיית רוח, סטפן גזנגר מגרמניה. את הביקור ארגנה האגודה הישראלית לאנרגיית רוח שמאמינה, כמו יזמים אחרים בתחום בישראל, כי הפוטנציאל האמיתי של אנרגיית הרוח במדינה מסתמן כגבוה בהרבה מהיעד שהציבה הממשלה ועומד על כ-2,000 מגה-ואט.