ועדת הכלכלה בראשות ח"כ ברוורמן התכנסה אתמול (א') וערכה ישיבת מעקב אחר החלטות הממשלה בנושא הגז הטבעי. בין השאר נדון שטר החזקה שניתן לשותפות במאגר לוויתן
ח"כ יחימוביץ על מאגר לוויתן: "שטר החזקה הוא כתב חידה"
ועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ אבישי ברוורמן קיימה אתמול (א') ישיבת מעקב אחר החלטות הממשלה בנושא הגז הטבעי, שהתמקדה בנושא שטר החזקה שניתן לשותפות במאגר לוויתן. ח"כ ברוורמן ציין כי לפי פרסומים בתקשורת, נספח דרישות בנושא רכש גומלין, השקעה במחקר ופיתוח והעסקת ישראלים, שאמור היה להיכלל כנספח בשטר נעלם ממנו ברגע האחרון. עוד ציין ברוורמן פרסומים נוספים לפיהם שני חברי מועצת הנפט התפטרו כי טענו שאין שקיפות בתהליך מתן שטר החזקה ומשרד האנרגיה נתלה בפרשנות מצומצמת של חוק הנפט מ-1952 ולכן לא הביא את פרטי השטר לדיון במועצה.
הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, אלכסנדר וורשבסקי, דחה את הטענות בנושא הנספח לשטר החזקה, ואמר כי לא היה סיכום עם משרד הכלכלה על הוספת דרישות לשטר. הוא הוסיף כי כדי להכניס דרישות בנושא רכש גומלין, השקעה במו"פ והעסקת ישראלים צריך בסיס חוקי שלא קיים כיום. הוא הוסיף כי אם משרד הכלכלה יקדם רגולציה או חקיקה בנושא, הדבר יחול גם על שטר החזקה. היועצת המשפטית של משרד האנרגיה, עו"ד דרורה ליפשיץ, הוסיפה כי לפי הוראות השטר, בעל החזקה צריך לפעול לפי החוק ואם תהייה חקיקה חדשה בנושא הוא תחול גם על שטר החזקה.
ח"כ דב חנין התייחס לדברים ואמר כי חוק הנפט מיושן ולא רלוונטי, שלא נותן מענה לבעיות שעולות כיום. ח"כ יחימוביץ טענה כי "המדינה מתנהגת כמו מדינת עולם שלישי, שמפקירה את משאביה באופן שירשם לדיראון עולם בהיסטוריה שלה. שטר החזקה מקדיש כמה סעיפים להעסקת ישראלים, עם מילים יפות וסתמיות, זה בדיחה. איך משרד הכלכלה לא עומד על הרגליים האחוריות ותובע את זכויותיה של המדינה. שטר החזקה הוא כתב חידה, ובעוד כמה שנים כשיבקשו לתת הסברים לא יהיו תשובות כי אין תשובות – אף אחד לא מבין מה כתוב שם.
ח"כ לשעבר יוסף פריצקי, שכיהן גם כשר התשתיות, אמר כי הממשלה נכשלה בזה שלא הצליחה להביא את הגז למשק. "בסוף יש גז בים התיכון ואצלנו אין. זה מחדל שהוא נושא לוועדת חקירה, הממשלה לא מתפקדת וכל רשות רגולטורית שומרת על עצמה". פריצקי קרא לחברי הכנסת להגיש הצעת חוק שתתקן את המצב. ח"כ יחימוביץ השיבה לו כי "יש רוב קואליציוני לתת לחברות הגז כל מה שהן רוצות". ח"כ חנין הסכים כי זה אחד המחדלים הגדולים ביותר בתולדותינו, וטען כי הכתובת למצב היא ראש הממשלה נתניהו.
ח"כ ראובן ריבלין אמר כי הוא חבר בקואליציה והזכיר כי הגיש את העתירה לבג"ץ בנושא הייצוא יחד עם היו"ר ברוורמן, ח"כ יחימוביץ וח"כ משה גפני, לא משום שהחלטת הממשלה היא טובה או לא, אלא משום שחשב שמדובר במשאב לאומי ולא יכול להיות שההחלטות בעניין זה יהיו נסתרות מהציבור. הוא הזכיר כי חוק הנפט חוקק כשבמדינה לא היה כלום, בטח לא נפט וגז, ואמר כי בג"ץ הזמין את הכנסת לשנות את החוק. ח"כ ריבלין אמר כי ביקש מחבריו בקואליציה לתקן תקנה לפיה כל החלטה בחוק הנפט תובא לדיון בוועדת הכלכלה ובוועדת הכספים, אך סורב. "לכן חייבים להגיש הצעת חוק, למרות שאני יודע שהקואליציה תתנגד. חייבים לשנות את החוק, אם חלילה תידרש עתירה נוספת", אמר.
סמנכ"ל הרגולציה בדלק קידוחים, יהודה סבן, טען כי מיקוד הדיון הוא שגוי לחלוטין וכי צריך לעסוק בשאלה מדוע לא קמה כל מערכת ההולכה של הגז ומדוע מערכת החלוקה רק בחיתוליה. לדבריו, למרות שיש גז המפעלים לא מחוברים, כי התשתית עדיין לא הוקמה. סבן התייחס להעסקת ישראלים ואמר כי כמעט כל העובדים הם ישראלים. לדבריו, אפילו בחברת נובל האמריקאית יותר מ-60% מהעובדים הם ישראלים.
יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן, אמרה מנגד כי מאז הדיון הקודם הגיעו לאישור הרשות הסכמים נוספים לרכישת גז לצורך ייצור חשמל, מהם עולה תמונה שמראה על "הידרדרות זוחלת של התנאים בהסכמים, מבחינת מחירים ותנאים מסחריים". לדבריה, מחירי הבסיס מתייקרים וחלוקת הסיכונים בין הרוכש למספק בלתי הגיונית. היא אף הזכירה כי כל תוספת של דולר לעלות יחידת חום תעלה למשק מיליארד שקל.
עו"ד ליפשיץ הגיבה לטענות שנשמעו במהלך הדיון ואמרה כי האינטרס של המדינה גובר בשטח החזקה. "אין סעיף שמרע את המצב לפי החוק, ובכל מקרה הבעלות על הגז היא של המדינה", אמרה. עו"ד ליפשיץ הוסיפה כי על אף האמור בשטר, לשר יש סמכות לפי חוק הנפט, אם ירצה, לתת הוראות נוספות ובכללן הוראות שיפגעו בהסכמים קיימים.
היו"ר ברוורמן סיכם את הדיון ואמר כי "ועדת הכלכלה תובעת מראש הממשלה, בנימין נתניהו, להופיע בפניה כדי להסביר כיצד מדיניות הממשלה מתיישבת עם האינטרס הציבורי לפיתוח התעשייה, הגברת התחרות והוזלת יוקר המחייה. למרות שהכנסת בפגרה, ועדת הכלכלה תתכנס בכל מועד בו יבחר ראש הממשלה". באשר לשטר החזקה אמר היו"ר כי "הועלו בפני הוועדה טענות קשות על תוכנו של השטר, והוועדה תובעת ממשרד האנרגיה לבחון את הבעיות שהעלו חברי הכנסת והארגונים החברתיים, ולפעול לתיקונן.