כך עולה מתוכנית הפיתוח שהציגה לאחרונה. במטה המאבק רואים בתוכנית הוכחה לכך שמתקני טיפול יבשתיים הם מיותרים ונחותים טכנולוגית, וקוראים לגנוז את התמ"א שמקצה תאי שטח יבשתיים של מאות מטרים למתקני תשתית
נובל מתכוונת לבצע את כל הטיפול בגז מ"לוויתן" – בים
בתמונה: פלטפורמת ההפקה של מאגר תמר. גז טבעי. צילום: אלבטרוס
פיתוח מאגר הגז הטבעי לוויתן, לפי התוכנית שהכינה נובל אנרג'י, אינו כולל מתקני טיפול יבשתיים. התוכנית של נובל נותנת רוח גבית למאבק הממושך של תושבי עמק חפר וחוף הכרמל, כנגד תוכנית התמ"א שמקדם מינהל התכנון ,המאפשרת הקמת מתקנים יבשתיים ומקצה לטובת העניין תאי שטח של מאות מטרים בשטחי המועצות.
לפני כחודש הגישה נובל אנרג'י את תוכנית הפיתוח שלה עבור "לוויתן" לחוקר גדעון ויתקין, אשר מונה לחקור את תוכנית המתאר הארצית לטיפול בגז הטבעי, לאחר שהוגשו ההתנגדויות לתמ"א. לפי התוכנית של נובל, כל הטיפול בגז של "לוויתן" יתבצע בים. בדומה לתמר יופק גם הגז מלוויתן באמצעות ראשי באר שיונחו על קרקעית הים. מראשי הבאר יוזרם הגז למתקן הפקה, אחסון והזרמה צף (FPSO), שיעגון במרחק 7.7 קילומטרים מהמאגר. משם יוזרם הגז בצינור שאורכו 110 קילומטרים למתקן הפחתת לחץ, שיוקם במרחק 11 קילומטרים מהיבשה ובעומק של 80 מטרים מתחת לפני הים. מהמתקן ימשיך הגז בצינור לאתר הכניסה בשטח 4 דונם, ומשם ימשיך 6 קילומטרים מזרחה לתוך היבשה עד שיתחבר לצנרת הגז הארצית של חברת נתג"ז, דרומית לכפר פורדיס. בנקודת החיבור לצנרת תוקם תחנת שסתומים קטנה שתאפשר לשלוט בכניסת הגז לתוך המערכת הארצית.
פרסום התוכנית של נובל מעודד את חברי מטה המאבק, אך מבחינתם הסיפור עדיין רחוק מסיום "כל עוד התמ"א לא תבוטל – לא ניצחנו. אנחנו רוצים שיבטלו את ההקצאה בשטח היבשתי", אמר הבוקר (א') ל"תשתיות" יוני ארי, ראש מטה המאבק בעמק חפר. "את מתקני הטיפול חייבים להקים בים בגלל הקטע הטכנולוגי. כל הטענה שטיפול מלא בים לא כלכלי ולא אמין – מה שצוות תכנון התמ"א טען – לא מעוגן במציאות וההפך הוא הנכון. ככל הנראה מנהל התכנון רוצה להקים בשטחים שהקצתה התמ"א בעמק חפר ובחוף הכרמל מתקני תשתית אחרים, כגון תחנת כוח, או אחסון של גז ונפט ולא מתקני טיפול, והם עושים זאת במסלול עוקף בג"ץ וללא יכולת התושבים להתנגד לתוכניות", אומר ארי.
ארי טוען כי במשרד האנרגיה מודים שאין צורך במתקנים יבשתיים לטיפול בגז מלוויתן, אך מעוניינים כי השטחים היבשתיים במועצות יוקצו לטובת טיפול בתגליות גז עתידיות ובמאגרים הקטנים כמו תנין וכריש. "אנחנו טוענים שניתן ליצור הסדר מחייב בו המאגרים הקטנים ישתמשו באותה תשתית של הגדולים, כפי שנעשה בחברות התקשורת", אומר ארי.
משרד האנרגיה מסר בתגובה לדבריו של ארי כי "משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים מקדם תוכנית ארוכת טווח למגוון תגליות גז טבעי. לאור חשיבותו הרבה של הנושא, רואה המשרד משמעות אסטרטגית לשמירה על מגוון אפשרויות פעולה עתידיות, ועל גמישות הסדר הטיפול, כולל האפשרות של טיפול בים וקליטת הגז הטבעי הן בים והן ביבשה, באופן שיאפשר אספקה רחבה של גז טבעי בשנים הבאות".
יצויין כי הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה של מחוז מרכז ומחוז צפון התנגדו לתמ"א והעדיפו כי מירב הטיפול יהיה בים לרבות ויתור על השטחים הקרקעיים שהוקצו לתשתית זו , במידה ואין צורך במתקן יבשתי. "הבעיה היא שראש מינהל התכנון, בינת שוורץ, היא הדוחפת הראשית לשמור את תאי השטח. מנהל התכנון ממשיך לקדם את התוכנית אף על פי שאין בה צורך. המדינה השקיעה עשרות מיליונים בתמ"א, במקום לתתת ליזם רק נקודת כניסה ולהעביר גז נקי ליבשה ולאשר את התוכנית כבר לפני שנתיים אף אחד לא היה מתנגד לזה. אנחנו מוכנים לתת שטח של 4-5 דונם בעמק חפר כמו שנובל רוצים", הוסיף ארי.
ממשיכים בלחץ תקשורתי:
אסור לאשר את התוכנית במתכונת הנוכחית!
אין צורך בשום שטח ביבשה למתקני הטיפול לגז או לכל מתקן אנרגיה אחר!!!
כתבה מתוך אתר תשתיות
הם רוצים להחזיק בשטח לטובת טיפול בתגליות גז עתידיות ובמאגרים הקטנים כמו תנין וכריש? ברור שהם רוצים להרדים את עירנות אזרחי עמק חפר ומאוחר יותר להמשיך בתוכניות המקוריות!!!!
חוסר שקיפות ברמה של הטעיית ציבור מלווה את סוגיית מתקני הגז שלימים ייקראו קריית-גז האחת בעמק-חפר, תוך כדי הפרה בוטה של שטחים חקלאיים והשנייה באתר "חגית" שטח שהופר לטובת חברת חשמל. מישהו שם למעלה במועצה ארצית לתכנון ובנייה/משרד הפנים/משרד הממשלה/משרד האנרגיה רובם ככולם שומרים על זכות שתיקה בנוגע לתוכניות עתידיות לתעשיית הון מתוצרי הלוואי של הגז, קרי תעשיות פטרו-כימיות. לשם כך נדרשים השטחים הנ"ל שסומנו בכחול ע"י בינת שוורץ. אנו, תושבים הגרים בסמוך לקריות הגז המתוכננות,שומרים לעצמנו את הזכות להיאבק על קיומנו בביטחון ובריאות במדינת ישראל. לא נאפשר "מפרץ חיפה" נוסף.