"אני יודע שאתם ברוב המקרים אוהבים להשען על האפשרות של העסקה הקרובה. למכור חשמל לצרכנים בחצר – זה בסדר, אבל לצרכנים שהם קרובים יותר, במחירי תשתית נמוכים יותר – הרשות מצאה לנכון לבחון את הדבר הזה מחדש" אמר עודד אגמון מרשות החשמל בכנס שעסק בתחנות כוח קוגנרציה מקומיות
רשות החשמל למקימי תחנות כוח קוגנרציה: ייקבעו תעריפים מערכתיים כדי לאזן עסקאות בילטרליות
בתמונה: עודד אגמון. צילום: גונן גלין
"אנו מצפים שהרשות תיקח בחשבון שתחנות הכוח המבוזרות חוסכות למדינה הפסדים, לכן אני גורס שלא צריך לקבוע היטלים על התחנות. אנו צריכים את הרשות כדי שנוכל לנצל את פוטנציאל של 200-250 מגה-ואט שלדעתנו קיים בתחנות אלה", אמר היום אלי מץ, מנכ"ל מדי תעש לעודד אגמון, ראש אגף ההסדרה והתחרות ברשות החשמל במסגרת סמינר שעסק בתחנות כוח מקומיות קוגנרציה שערכו היום (ג') בהרצליה ג'נרל אלקטריק בשיתוף חברת מדי תעש.
דבריו של מץ הגיעו בתגובה לדברי אגמון שסיפר כי הרשות עוסקת בסוגיית העסקאות הבילטרליות מול מכירה למנהל מערכת: "אנחנו מאמינים שאלו העסקאות (העסקאות הבילטרליות – ר.ד) שייאפשרו לכם בסופו של דבר את ההתקדמות אבל לצד זה יש לזכור שהרשות מבצעת עכשיו שתי פעולות רחבות מאוד: אחת – קביעת תעריפים מערכתיים – אלו תעריפים שבאים לאזן את עולם העסקאות הפרטיות הבילטרליות. נכון להיום עסקאות אלה לא משלמות את הגיבוי והאיזון לרשת ואנחנו תוך חודש או שבועיים נצא עם שימוע שמסדיר את העניין ואת התעריף – מהו התעריף שעל המספק לשלם כשהוא עושה עסקה בילטרלית מול מפעל פרטי. הפעולה השנייה נוגעת לתעריפי הרשת – חלוקה והולכה: עד סוף השנה ייצאו התעריפים ולפני כן יתפרסם שימוע. הרשות עשתה כאן עבודה יחד עם יועץ זר ונקבעו תעריפים חדשים להולכה וחלוקה. בכלל זה יהיה גם תיקון של עסקאות קרובות ועסקאות רחוקות".
"אני יודע שאתם ברוב המקרים אוהבים להשען על האפשרות של העסקה הקרובה. למכור חשמל לצרכנים בחצר – זה בסדר, אבל לצרכנים שהם קרובים יותר, במחירי תשתית נמוכים יותר – הרשות מצאה לנכון לבחון את הדבר הזה מחדש ולראות אם אכן המתודולגיה מצדיקה את המהלך הזה או לא".
בנוסף, אגמון ציין כי נושא הרגולציה לתחנות הכוח הקטנות צריך לכלול גם התייחסות ותיאום עם המשרד להגנת הסביבה, המיסוי, התכנון והאוצר וכי רשות החשמל לבדה לא מספיקה בכדי לטפל ברגולציה בתחום בצורה הטובה ביותר.
לסיום אמר אגמון "יצאנו בקול קורא למידע אודות המתקנים, הרשת המבוזרת ועוד, לטובת גיבוש ההסדרה, וקיבלנו לא מעט פניות חוזרות על השימוע הזה, על המתקנים. אני מקווה שתוך חודש נגבש איך ההמהלך הזה צריך להיות. בהמשך נצא בשימוע פעם נוספת על מנת להציג בפניכם רגולציה חדשה".
אלי מץ מנכ"ל מדי תעש אשר מייצגת את GE בנושא מנועי הגז, סיפר על האירוע: "הכנס הזה עוסק בעתיד של ייצור החשמל והקוגנרציה בישראל. העידן של תחנות כוח גדולות ומרכזיות הולך ופוחת, לא צריך כעת תחנות של 1,500-2,000 MW. אין היום הצדקה לדבר הזה, אולי בעוד כמה שנים, עם גידול באוכלוסין, תהיה. כן קיימת הצדקה לתחנות המקומיות כיוון שהן מפחיתות עומס מרשת החשמל, עוזרות בביטול איבוד חשמל לרשת החשמל שעומד כיום על 4%, מפזרות זיהום האוויר ובנוסף זיהום האוויר של התחנות הקטנות הוא כ-30% פחות מבחינת זיהום פחמני".
מץ מסביר כי היתרון של קוגנרציה מקומית עבור המפעלים טמונה בכך שהלקוח יכול להחליף דלקים מזהמים בגז טבעי ולנצל את החום השיורי לטובת ייצור קיטור, במקום לשרוף גז או דלק מזהם בנוסף על ייצור החשמל. במסגרת הסמינר התקיימו גם הרצאות בנושא הסגירה הפיננסית של קוגנרציה והרצאות טכניות.