על-פי ההחלטה, צרכנים אשר לא קיבלו אספקת חשמל במשך 20-24 שעות רצופות באירוע חד פעמי, או במשך 48 שעות במצטבר על פני שנה קלנדרית, יהיו זכאים לפיצוי כספי מספק החשמל; מוערך כי הפיצוי לכלל הצרכנים יהיה בסדר גודל של 3 עד 5 מיליון שקל לשנה
לראשונה: רשות החשמל אישרה פיצוי כספי לאזרחים שיסבלו מניתוקי חשמל ארוכים במיוחד
בתמונה: אורית פרקש הכהן. צילום: רועי שפרניק
מליאת רשות החשמל בראשות עו"ד אורית פרקש הכהן אישרה יציאה לשימוע על מתווה חדש, המסדיר לראשונה מנגנון פיצוי לצרכנים בגין חריגה מרמת אמינות אספקת החשמל הנדרשת. על-פי ההחלטה, צרכנים אשר לא קיבלו אספקת חשמל במשך 20-24 שעות רצופות באירוע חד פעמי, או במשך 48 שעות במצטבר על פני שנה קלנדרית, יהיו זכאים לפיצוי כספי מספק החשמל.
על פי ההחלטה, יינתן לצרכן פיצוי כספי בגין הפרעות באספקת החשמל החורגות מרמה סבירה, בהתאם למתח אליו מחובר הצרכן. הפיצוי משתנה בין צרכנים המקבלים אספקת חשמל בקווי מתח גבוה – המספקים את התרומה המשמעותית ביותר לבעיות באספקת החשמל בישראל בגין רגישות לפגעי מזג אוויר, חבלות והתיישנות – ובין צרכנים המקבלים אספקת חשמל בקווי מתח נמוך.
החל מתאריך 1.1.2015 צרכן מתח נמוך אשר לא קיבל אספקת חשמל במשך 24 שעות רצופות באירוע חד פעמי, או במשך 48 שעות במצטבר על פני שנה קלנדרית, יהיה זכאי לפיצוי מחברת החשמל בהתאם לגובה הצריכה השנתית הממוצעת שלו ובגובה 1.8 ש"ח לכל קוט"ש. צרכן מתח גבוה אשר לא קיבל אספקת חשמל במשך 20 שעות רצופות במסגרת אירוע חד פעמי, או במשך 48 שעות במצטבר על פני שנה קלנדרית, יהיה זכאי לפיצוי זהה. מספר שעות זה נקבע בהסתמך על ניתוח הנתונים הסטטיסטיים של בעיות אספקת החשמל במשק לאורך העשורים האחרונים, ובהתאם לאמות מידה בינלאומיות.
התעריף המוצע כפיצוי לצרכנים הינו עלות ייצור בגנראטור דיזל המקובלת בשוק, הנאמדת בכ-1.8 ש"ח לכל קוט"ש מיוצר. למעשה, מגלם הסכום את העלות האלטרנטיבית של הצרכן לאספקת חשמל לו היה ברשותו גנראטור. הפיצוי יינתן לכל צרכן העומד בקריטריונים, החל מהשעה הראשונה לתחילתו של אירוע ניתוק החשמל, ובתלות בגובה הצריכה השנתית הממוצעת של הצרכן לפי רמת המתח וגודל החיבור שלו.
גובה הפיצוי יעמוד על 0.5% מהחשבון החודשי הממוצע לכל שעת הפסקה. כך לדוגמה, משק בית בעל חשבון חשמל ממוצע בגובה 500 ש"ח, יקבל על הפרעה של 24 שעות פיצוי בגובה 60 ש"ח – כ-12% מגובה החשבון הממוצע. על הפרעות שנתיות באורך 48 שעות ויותר, יקבל משק הבית פיצוי בגובה 120 ש"ח (24% מהחשבון הממוצע).
שר התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים, ח"כ סילבן שלום ברך על עבודת רשות החשמל: "השירות לצרכני החשמל ואיכות השירות המגיעה ובכללם הפיצויים לצרכנים בגין אי קבלת שירות החשמל מקדמת את החובה לספק מוצר חשמל הולם לכל צרכני החשמל במדינה".
להלן דוגמאות לרמת הפיצוי המוצעת:
עוד נקבע בהחלטה כי יצרני חשמל במתח גבוה ובמתח נמוך יפוצו גם הם בגין הפרעות ברשת במסגרת משכי הפרעות זהים לאלה המוצעים לצרכנים, זאת משום שמדובר באותה רשת המזינה צרכנים ויצרנים כאחד. יחד עם זאת, מנגנון הפיצוי המוצע ליצרנים ייקבע על-פי הייצור שהיו אמורים ליצר בהתבסס על נתונים היסטוריים והתעריף יהיה התעריף שנקבע להם בהסדרה הרלוונטית להם.
כיוון שמדובר במנגנון חדש המוצע לראשונה במשק החשמל בישראל, קיים קושי להעריך מה יהיה סך הפיצוי לצרכנים. הערכת הצוות המקצועי של רשות החשמל, על סמך נתונים של שנאים שהופסקו במהלך שנת 2013, הינה כי הפיצוי לכלל הצרכנים יהיה בסדר גודל של 3 עד 5 מיליון שקל לשנה.