לפעמים חתימה על חוזה חשמל פרטי היא לא הסוף אלא רק ההתחלה: דרכים וכלים לנהל את הביקושים שלך כך שתדע מתי "לגלח" את צריכת השיא שלך, ולשפר באופן משמעותי את מקדם העומס שלך שהוא הגורם המשפיע על אחוזי ההנחה להם אתה זכאי
אז חתמת על חוזה לרכישת חשמל פרטי – איך תנהל את הביקושים?
מאת: ירון בן נון
תקציר הפרק הקודם: חתמת חוזה לרכש חשמל פרטי, חשבת שזה סוף הסיפור אבל מסתבר שלא, זו יכולה להיות רק תחילתה של ידידות נפלאה במהלכה תוכל לשפר משנה לשנה את אחוזי ההנחה שלהם אתה זכאי מיצרן החשמל הפרטי איתו חתמת
אז איך בעצם, תוכל, הלכה למעשה, לנהל את הביקושים שלך כך שתדע מתי "לגלח" את צריכת השיא שלך, ולשפר באופן משמעותי את מקדם העומס שלך שהוא-הוא הגורם המשפיע על אחוזי ההנחה להם אתה זכאי?
קודם כל, אתה צריך לדעת מה "שווה" לך כל פעולה שתעשה, ולכמה שעות בשנה תצטרך לנקוט בצעדים לצמצום הדרישה המקסימאלית שלך. פעילות ניתוח זו נעשית באמצעות כלי תוכנה שנקרא סימולטור ניהול ביקושים ובאמצעותו תוכל לרכוש תובנות ברגע שתטען לתוכו מידע היסטורי (ייבוא מידע מטרקלין ברמה רבע-שעתית של שנה, למשל).
הפעולה הראשונה היא לציין עבור הסימולטור מהו שיא הביקוש שתרצה לבחון. כלומר, אם שיא הביקוש שלך היה 2.7 מגה-וואט ומקדם העומס 54%, נרצה למשל לראות מה יקרה אם נטעין לסימולטור, למשל, שיא ביקוש של 2.3 מגה-וואט.
ניתן לראות שמקדם העומס זינק ל65%, הסימולטור גם יאמר לנו כמה שעות וכמה קוט"ש בדיוק נותרו מעל לקו, כלומר: גולחו. (במקרה הזה 13.5 מגה וואט שעה ולמשך 147 שעות.)
הסימולטור יוכל להציג בפניך גם את התפלגות כל אותן צריכות ש"הסרנו" לאורך השנה הקלנדרית.
ניתן לראות שמרבית הצריכות שהסרנו אינן גבוהות מ 200 קוט"ש כך שגנרטור של kVa 200 יספק את הסחורה (למעט 3 שעות שבהן יש לבצע הסטה יזומה של צריכה).
אז כמה עולה לייצר קוט"ש אחד באמצעות גנרטור? התשובה הפשוטה היא כ 1.8 ש"ח (עלות הסולר בתוספת מרכיב תחזוקה) אולם זוהי אינה התשובה הנכונה. כיוון שבהסטת עומסים, הפעלת הגנרטור תבוא תמיד בשעות הפסגה של הקיץ, היא מייתרת רכישה של אותו קוט"ש מחח"י בעלות 1.16 ש"ח (לצרכני מתח גבוה) כך שבפועל, ייצור קוט"ש חלופי בהסטה, עלותו 64 אג' בלבד.
יש עוד דרכים רבות להפחתת צריכה יזומה, ההזדמנויות תלויות בלקוח, באופי הפעילות שלו ובזיהוי וניתוח הצריכות הלא חיוניות שלו, כאלה שניתן לשלוט בהן לשעות ספורות.
בפועל, מערכת חיזוי ביקושים מספקת ללקוח, לפחות 36 שעות קודם לכן, תחזית הפחתת צריכה (כמות ותזמון) ועל הלקוח לפעול לפיה. אמנם מדובר בפעילות לא טרוויאלית בצד הלקוח, אולם עלינו לזכור שבאמצעות "מבצע" כזה, שמתנהל לאורך ימי החול של חודשיים בלבד, אחוזי ההנחה שלכם עשויים להשתנות באופן דרמטי.
*חברת לייטאפ מפתחת ומטמיעה מערכות ניהול אנרגיה בתעשייה ומחוצה לה. לחברה עשרות לקוחות ביניהם: כל מחלבות תנובה, רשות שדות התעופה, אליאנס, אמרז, אבגול, בנק מזרחי, תרו פרמצבטיקה, קוקה קולה, יפאורה, טמפו ועוד רבים אחרים
*ירון בן נון הוא מנהל הפיתוח העסקי של החברה