מפעל האמוניה יישאר עד 2018 במפרץ חיפה: מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה הודיע לראש עיריית חיפה יונה יהב שההעתקה של המפעל לאיזור הדרום צריכה להידחות, למרות שלאחר אסון האמוניה לפני שבועיים הודיע המשרד שההעברה תתבצע כמתוכנן
העברת מפעל האמוניה מחיפה תידחה ל־2018
מפעל האמוניה יישאר עד 2018 במפרץ חיפה: מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה הודיע לראש עיריית חיפה יונה יהב שההעתקה של המפעל לאיזור הדרום צריכה להידחות, למרות שלאחר אסון האמוניה לפני שבועיים הודיע המשרד שההעברה תתבצע כמתוכנן
מיכל האמוניה במפרץ חיפה – צילום: הקואליציה לבריאות הציבור
דוד לפלר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, בחר לדווח על ההעברה של מפעל האמוניה המסוכן והמזהם דווקא בישיבת חירום שנערכה בחיפה כדי לדון בבחירה של חיפה לעיר המזהמת ביותר בישראל על ידי המשרד להגנת הסביבה.
לפני שבועיים בעקבות אסון האמוניה שהרג כבאי, הודיע המשרד להגנת להגנת הסביבה כי המפעל צפוי להיות מועתק לדרום ולהיסגר, אך כעת מודיעים במשרד שסגירת המיכל בחיפה תידחה ל-2018.
אסון האמוניה לפני שבועיים התרחש כשפועלים שעבדו במפעל התבקשו לחתוך צינור המוביל אמוניה, אך בטעות כיבוי את הובלת הגז מצינור אחר והחיתוך של הצינור הוביל לדליפת ענק. 24 צוותי כיבוי עבדו על טיפול בדליפה והתושבים של עמק חפר התבקשו להישאר בבתיהם, 21 נפגעים פונו לבית החולים וכבאי אחד נהרג.
עמותת "צלול" דורשת ממשלת ישראל לסגור לאלתר את מיכל האמוניה של חיפה כימיקלים, בנפח של 12 אלף טון, הניצב במפרץ חיפה מזה למעלה מ-25 שנה ולפי העמותה מסכן את חייהם של מאות אלפי תושבי חיפה וצפון הארץ. דרישה זו מבוססת על חוות דעת מקצועיות, דו"חות מבקר מדינה (2001), דו"חות וועדות ממשלתיות – ועדת הרצל שפיר (2006) ופסיקות מפורשות של בתי משפט (2010), הקובעות שהמתקן מסוכן, אינו חוקי (אין לו רישיון עסק ואין לו היתר בניה) וכל פגיעה בו, או באוניה המובילה את האמוניה לנמל, כתוצאה מתאונה, מפגיעת טיל או מרעידת אדמה, תגרום למותם בייסורים נוראיים של אלפי אנשים (17 אלף), לפציעתם של מאות אלפים ולנזק אדיר לרכוש ציבורי ולרכוש פרטי.
לפי העמותה המיכל לא נבדק בצורה יסודית מעולם, מאחר ולא ניתן לרוקנו, ולכן גם לא ניתן לבדוק אותו, וזאת בניגוד לתקנים בינלאומיים המחייבים בדיקה יסודית בכל 10 שנים. חוות דעת שפרסם פרופ' דניאל לוין מהטכניון, קובעת במפורש שהעובדה שהמיכל לא נבדק, מסכנת מאוד את חיי תושבי חיפה והאזור ולכן יש להקים חלופה למיכל. עוד קבע, שיש היתכנות כלכלית ברורה להקמת מפעל מסוג זה.