המשמעות: הרשיונות של חברת החשמל לייצור חשמל יפקעו ב-31 בדצמבר. הוועדה טוענת כי לא תאשר את הארכת הרשיון עד ששר האנרגיה סילבן שלום, יו"ר חברת חשמל יפתח רון-טל ומנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, יגיעו לדיון בנושא
ועדת הכלכלה לא אישרה את הארכת הרישיון של חברת החשמל
המשמעות: הרשיונות של חברת החשמל לייצור חשמל יפקעו ב-31 בדצמבר. הוועדה טוענת כי לא תאשר את הארכת הרשיון עד ששר האנרגיה סילבן שלום, יו"ר חברת חשמל יפתח רון-טל ומנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, יגיעו לדיון בנושא
תמונה ראשית: ועדת הכלכלה. צילום: מגמה ירוקה
משרד האנרגיה ביקש להאריך את הרישיונות של חברת החשמל על מנת לאפשר לחברה להמשיך לפעול ולספק חשמל, על רקע העובדה שהניסיונות להגיע לרפורמה בחברה עדיין לא צלחו. גם בשנה שעברה התבקשה הוועדה לאשר את הארכת הרישיונות, כאשר במשרד האנרגיה והמים העריכו, כמו בשנים קודמות, שמדובר בהארכה אחרונה ושלא יהיה צורך בהארכות נוספות. ברוורמן הוסיף כי בעצמו ציין בשנה שעברה שאין בכוונתו לאשר הארכות נוספות, והמצב שנוצר גורם לו להיות אנוס להאריך את הרישיונות.
יו"ר הוועדה ח"כ ברוורמן אמר: "במקום לגמור את הרפורמה בא שר האוצר הקודם ותקע את זה, קובעי המדיניות צריכים לתת תשובות לציבור ולחברי הוועדה". ח"כ ברוורמן התייחס גם להחלטת הממונה על רשות ההגבלים בעניין הגז הטבעי: "שמח שגילה הבין ברגע האחרון מה שאמרנו שנה שלמה בוועדה, שיש מונופול ואין סיכוי שתהייה לו תחרות. כשיש מונופול כזה אדיר לא ראוי ששר האוצר ידבר על פיקוח על מחיר השמנת".
ברוורמן מתח ביקורת קשה על כך שיו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, נעדרו מהדיון. "אולי הם לא חושבים שהבעיה רצינית", תהה ח"כ ברוורמן והוסיף כי לו היה יודע שהם מתכוונים להיעדר לא היה מקיים את הדיון כלל. כמו כן מתח ח"כ ברוורמן ביקורת על שר האוצר הקודם, יאיר לפיד, שעצר את הרפורמה בחברת החשמל. לדבריו, כל הצדדים הגיעו לסיכום ו"במקום לגמור בא שר אוצר שזה לא טוב לו פוליטית ותקע את זה".
סמנכ"ל הרגולציה בחברת החשמל, אורן הלמן, אמר כי החברה מבקשת לאשר את הארכת הרישיונות. הוא התייחס לרפורמה ואמר: "היינו על סף חתימה על הסכם וכשעשינו את הדרך לירושלים לסכם הכל הודיעו לנו, ברגע האחרון, לעשות פרסה ולחזור לתל אביב". הלמן קרא להשלים את הרפורמה בחברת החשמל בשנת 2015, ואמר כי גם ההנהלה וגם העובדים פועלים בצורה אחראית. לדבריו, אם הרפורמה לא תצא לדרך הדבר יערער את יציבות משק החשמל בישראל ולא רק את חברת החשמל.
רכז האנרגיה ברשות החברות, זכריה זיגלמן, אמר כי מאז הוקמה ועדת יוגב, ביולי 2013, הייתה התקדמות עד לנקודה הכי קרובה לרפורמה. הוא הוסיף כי הרשות לא מתייחסת אל חברי ועדת הכלכלה כחותמת גומי. ח"כ מיכל רוזין העירה לזיגלמן כי "כשמגיעים לוועדה בשבוע האחרון של השנה ומבקשים הארכת רישיון, בעוד שבמהלך השנה מקבלי ההחלטות לא נותנים תשובות לוועדה – אז ודאי שמזלזלים בחברי הכנסת ומתייחסים אלינו כאל חותמת גומי".
ח"כ מיכל רוזין אמרה כי הכי קל זה להתלהם נגד העובדים, אבל יו"ר חברת החשמל צריך לספק הסברים ברורים לחברי הכנסת, ולא לדרוש את הארכת הרישיונות בלי להגיע לדיון. היא הוסיפה כי מטרת הרפורמה צריכה להיות דאגה לאינטרס הציבורי, וקראה שלא לאשר היום את הארכת הרישיונות. ח"כ אורי מקלב אמר גם הוא כי הליך אישור הרישיונות בוועדה נועד לאפשר לחברי הכנסת לבחון אם יש תועלת באישור כדי לקדם את מטרת החוק ולהגיע לרפורמה. ח"כ מקלב הצטרף גם הוא לקריאה לא לאשר את הארכת הרישיונות.
היו"ר ברוורמן סיכם את הדיון ופנה לצרפתי בבקשה שימשיך וינהג כמבוגר אחראי ולא ישבית את חברת החשמל. הוא הוסיף כי בהיעדר רוב לאישור הצו, ובעיקר משום שלא הוצגה עמדת מקבלי ההחלטות, הוא סוגר את הישיבה ודוחה את אישור הצו. "אם אתבקש על ידי שר האנרגיה אקבע מועד נוסף לדיון בנושא, ואבקש מהשר ומכל הגורמים שאמורים לקבל את ההחלטות להשתתף בדיון כדי לתת תשובות לחברי ולציבור על השאלות הרבות שעולות", אמר ח"כ ברוורמן.