מנכ״ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו תוקף בחריפות את הרגולציה הישראלית, בעקבות החלטת הממונה על רשות הגבלים העסקיים, דייוויד גילה לבטל את ההסדר שמתיר לדלק קידוחים ונובל אנרג'י לפתח את מאגר הגז לוויתן
מנכ״ל איגוד החברות הציבוריות: "הרגולציה הפכה את ישראל למדינה מצורעת"
מנכ״ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו תוקף היום (24.12.14) בחריפות את הרגולציה הישראלית, בעקבות החלטת הממונה על רשות הגבלים העסקיים, דייוויד גילה לבטל את ההסדר שמתיר לדלק קידוחים ונובל אנרג'י לפתח את מאגר הגז לוויתן
אילן פלטו: "החלטת הממונה על ההגבלים היא הכרזת מלחמה על הסקטור העסקי. למרות החלטת הממשלה על חובת בדיקת עלות מול תועלת לכל רגולציה חדשה, הפקידים מתעלמים וגורמים נזקים בלתי הפיכים לכלכלה הישראלית. בדיקה אמיתית שכזו הייתה מעלה שהנזקים הגלומים בהצעה עולים לאין שיעור על תועלתה. לא נבחנו חלופות אחרות שיכולות להביא לתוצאות דומות בנזקים הרבה יותר קטנים".
פלטו המשיך "החלטת הממונה אתמול היא יריקה בפנים של המשקיעים הזרים, שכבר לא יגיעו לכאן יותר. כל יום המדינה מזגזגת ומשנה את דעתה, מילה זו לא מילה והסכם חתום לא שווה את הנייר עליו נחתם. הרגולציה הופכת את ישראל למדינה מצורעת, שלא מכבדת הסכמים חתומים ופועלת רטרואקטיבית".
"כולם אוהבים לדבר על הנזק של התספורות לחיסכון של האזרחים. ההחלטה ההזויה של הממונה מחקה לחוסך הישראלי יותר כסף מאשר כל תספורת בשנים האחרונות. צריך להפסיק עם הפופוליזם הנחות וההתקפות על החברות הציבוריות. אני קורא לרוה״מ בנימין נתניהו לשמש כמבוגר האחראי ולקחת את העניינים לידיים לפני שיהיה מאוחר מדי" סיכם פלטו.
חוסר הרגולציה, וחוסר הידע של הרגולטורים בנושאי רגולציה בישראל,
גורם לנזקים הנאמדים במליארדי שקלים בכל שנה.
התרבות בישראל או חוסר התרבות של קיום ושמירה על חוקים ותקנות
מחייבים דווקא שמירה והקפדה רגולטורית קשיחה ובלתי מתפשרת.
לדוגמא, ענף הבנייה הוא אחד השטחים בו הנזקים הם עצומים, חוסר רגולציה המנוצל ע"י התעשיינים והגופים המסחריים מוביל לשוק אסוני ממש.
אילן היקר
בוודאי אינך מכיר את הרגולציה בתחום הימיה בעולם. אנשים חושבים שאוניות השטות בים פטורות מכל חוקי הגנת הסביבה. אוניה שתנסה לשפוך דלק לקוי לים בקרבת חופי ארה"ב תקנס במיליון דולר, והאחראיים עלולים לחטוף מאסר. מ- 01.01.2015 חיבות כל האוניות בים הבלטי ובתעלה האנגלית לעבור לדלק מזוקק – במחיר גבוה ב70% מדלק רגיל לאוניות.
מפעלי תעשיה ואנרגיה חיבים לעמוד בדרישות קיצוניות להפחתת זיהום בעלויות אדירות לסקרברים ומתקנים אחרים לצמצום הזיהום.
אילולי הרגולטורים האמורים לפקח על תקנות שונות מפעלים רבים גם בארץ היו עושים כל דבר רק בכדי ל"מקסם רווחים" ללא כל דאגה לסביבה.
כשמדובר על כסף גדול, כולנו מתייחסים לכשלי הרגולציה בישראל. הגיע הזמן להכיר בעובדה, שיש לנו בעיה חוצת תחומים. הדוגמה הכי פעוטה לכאורה, היא מהנדסי התנועה, שמגבילים אותנו בתמרורי מגבלת מהירויות הזויה, שאינה מחוברת למצב הכביש בפועל. מה שמחנך אותנו להתעלם מהתמרורים, וזו ברירת המחדל הגרועה ביותר!. ברם, לא לקטר התכוונתי. אלא, להציג פתרון מעשי. רגולציה מחייבת ראייה מערכתית ומקצוענות ברמה הגבוהה ביותר. לפיכך, בכל רגולציה יש ליצור ולגייס צוות הכולל מומחים מהשורה הראשונה בכל ההיבטים, והם ינחו את הממונה על הרגולציה (חייב להיות גורם ציבורי). במקרה של מהנדסי התנועה, הייתי מביא מהנדסי תנועה מחו"ל (מומלץ מהנדסי האוטובאן), שילמדו אותנו שיקולי מגבלת מהירות ובניית אמינות וחבות מול הנהג. בתחומי איכות הסביבה, חסר לנו דור שלם של אנשי מקצוע בכל תחומי הסביבה (למעט חינוך סביבתי). בעולם גלובאלי, ניתן לקבל ייעוץ ממומחים בחו"ל, עד ליצירת התמחות ראויה אצלנו.