ביום ראשון הקרוב עתידה לעלות לאישור הממשלה, הצעת המשרד להגנת הסביבה לשיקום שמורת עברונה, בעקבות אסון דליפת הנפט של חברת קצא"א. בהצעה נכתב שהמדינה תשלם את הוצאות השיקום, ולא חברת קצא"א שאחראית למחדל ולאסון שבא בעקבותיו
שיקום שמורת עברונה: האזרחים ישלמו על העבודות
ביום ראשון הקרוב עתידה לעלות לאישור הממשלה, הצעת המשרד להגנת הסביבה לשיקום שמורת עברונה, בעקבות אסון דליפת הנפט של חברת קצא"א. בהצעה נכתב שהמדינה תשלם את הוצאות השיקום, ולא חברת קצא"א שאחראית למחדל ולאסון שבא בעקבותיו
בתמונה: אסון הנפט בערבה. צילום: אתר תשתיות
כזכור, ב-14 לדצמבר פנתה החברה להגנת הטבע לסגן השר אופיר אקוניס, האחראי על המשרד להגנת הסביבה, וביקשה כי הצעת ההחלטה לממשלה תכלול, בין היתר: הקמת מנהלת שתהיה אחראית על גיבוש ויישום תכנית פעולה כוללת לשיקום השמורה, ניטור ושיקום השטח על ידי צוות אקולוגי מקצועי והרחבת והגדלת השמורה באופן משמעותי, כפיצוי על השטחים שנהרסו כתוצאה מדליפת הנפט.
בנוסף לזאת, החברה להגנת הטבע פנתה לשרי הממשלה, בקריאה למנות ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת תפקודה של קצא"א, בכל הקשור לאסון דליפת הנפט בשמורת עברונה בערבה.
"אנו קוראים לכם לאשר את הצעת ההחלטה החשובה", נכתב בפנייה של החברה להגנת הטבע. "עם זאת, יש להוסיף בהצעת ההחלטה שני נושאים חשובים: הקמת ועדת חקירה ממלכתית והגברת הפיקוח על תשתיות המוליכות חומרים מסוכנים. אסון עברונה חשף את פערי הידע והיעדר המשילות של המדינה ביחס לפעילות קצא"א, לאור מעמדה החוקי המיוחד. יש לבחון מחדש את ההצדקה למעמד מיוחד זה ומגבלותיו, לאור שינוי הנסיבות מאז מתן הזיכיון…. עוד מוצע לגבש מדיניות לגבי פריסת קווי חומרים מסוכנים, תוך שימת דגש על העברתם באזורים ובשטחים רגישים, לרבות בשמורות טבע".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "הצעת המחליטים מתעלמת מהאחריות הישירה של חברת קצא"א לאסון האקלוגי, היא מתכחשת לעקרון המזהם משלם, אינה מטילה חובת ערבויות ובטחונות למניעת מקרים מסוג זה בעתיד ומותירה על כנה את המשך ההתנהלות החסויה של קצא"א, כך שאסון זהה או חמור יותר עשוי להתרחש שוב מחר בבוקר והפעם בקרבת ריכוזי אוכלוסין".
עו"ד ברכה התייחס לגוף ההצעה עצמה ואמר כי אין כל פרופורציה בין ממדי האסון שאירע בעברונה לבין סכומי הכסף והתקנים המועברים לשיקום האזור. "הצעת המחליטים כוללות שורה של הצעות סביבתיות חשובות הנוגעות לחינוך סביבתי ולשיקום קרקעות, אך מדובר במדיניות שוטפת של המשרד להגנת הסביבה שאינה נותנת מענה אמיתי לאסון האקולוגי שהתרחש לפני מס' שבועות בערבה".
להלן דרישות 'אדם טבע ודין' שהובאו לממשלה לאחר האסון:
לדרוש ערבויות ולהבטיח ביטוחים בסדרי גודל ההולמים את הסכנה
אירועים כאלו מדגישים את חשיבותם של ביטחונות בתחום. מטרתם להתמודד עם מצבים שהם מעבר ל"עסקים כרגיל". העמדת ביטחונות כלכליים, הכוללים, בין היתר, דרישת ערבויות והבטחת ביטוחים בסדרי גודל ההולמים את הסכנה הפוטנציאלית בפרויקטים כאלו, וביטחונות סביבתיים שנועדו למנוע אסונות מסוג זה ומיזעור הנזקים של תקלות ואף שיבטיחו את הטיפול המיידי של דליפות וכשלים אחרים בנוגע לטיפול בחיפוש, הפקה והובלה של נפט וגז בים וביבשה.
להבטיח כי עלויות השיקום ישולמו על ידי החברה האחראית
עיקרון "המזהם משלם" הוכר בחקיקה ובפסיקה בישראל זה מכבר, ומהווה עיקרון שלאורו נקבעת מדיניות סביבתית במדינות רבות. על פי עיקרון זה יוצר הזיהום נדרש לשאת בעלות סילוק הזיהום ובעלות הנזקים הנגרמים במסגרת פעילותו. על הממשלה להבטיח את העיקרון הזה באמצעות כך שיובטח שכל עלויות השיקום, הן בטווח המיידי והן בטווח הארוך ישולמו על ידי החברה האחראית לקרות האירוע. אסור יהיה שעלויות הטיפול, השיקום, השבת המצב לקדמותו יוטלו על ציבור או הקופה הציבורית.
פתיחת חקירה עצמאית ובלתי תלויה של קצא"א
יש להורות לאלתר על חקירת האירוע, כולל בין היתר, פתיחת חקירה פלילית מקיפה ובלתי תלויה, אשר במסגרתה תחקר האחריות הפלילית של כל המעורבים בפרשה זו, ובכלל זה של חברת קצא"א עצמה, של חברי דירקטוריון החברה, של נושאי המשרה שבה, של הגופים שהיו אמורים לפקח על פעילותה, ושל כל גורם אחר שיש אפשרות כי הינו מעורב או שהיה מעורב או שיש לו אחריות כלשהי בנוגע למקרה זה. מאליו מובן כי על חקירה זו להתקיים בדחיפות ובמהירות, ועל מסקנותיה האופרטיביות להתפרסם לציבור הרחב.
הסרת החיסיון של חברת קצא"א והחלת חוק חופש המידע
נוכח היקפה וחומרתה של הדליפה ובשל מעורבותה הברורה של קצא"א, אין זה תקין או סביר שמידע חשוב אודות התנהלותה של החברה, כולל סיבת קרות הדליפה, ואשר יוכל להשליך על המשך הטיפול באסון, ימנע תאונות עתידיות ויאפשר חקירה ראויה של האחראים לאירוע ולנזקים הנובעים ממנו – יחסה תחת החיסיון מתוקף הצו. על הממשלה לדרוש את הסרת חסינותה של קצא"א באמצעות ביטול הצו משנת 1968 וזה כדי להבטיח חקירה ראויה וגלויה לעין של התנהלותה לפני ובהמלך אירוע הדליפה וכדי למנוע תאונות עתדיות.
מעבר לכך, כדי להבטיח שמכאן והלאה קצא"א תפעל בצורה שקופה וראויה וכדי לאפשר ביקורת ציבורית ופיקוח על פעולותיה של החברה דרשנו להחיל עליה את חוק חופש המידע במלואו ואף להבטיח אכיפה הלכתית של החקיקה הסביבתית על החברה.
לקדם התייעלות אנרגטית ושימוש באנרגיה נקייה ומתחדשת
אדם טבע ודין פועלת שנים רבות ככל יכולתה לקידום משק אנרגיה בר קיימא בישראל. במשק כזה ייעשה שימוש רב יותר בייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים כגון שמש ורוח ויתבצעו פעולות נמרצות לשימור, חיסכון והתייעלות בצריכת האנרגיה. גישה זו מיועדת להפחתת הפליטות של זיהום אוויר וגזי חממה, לחיסכון כלכלי, לצמצום התלות האסטרטגית בייבוא דלקים, ועוד. האסון האקולוגי בעין עברונה הראה בצורה מוחשית וכואבת גם את הסיכון הסביבתי והאקולוגי מתקלות ותאונות הנובעות משימוש, שינוע ואחסון דלקים, והביא, לצערנו, הוכחה נוספת לצורך בהפחתת השימוש בהם ובפיתוח חלופות נקיות יותר.