הרשות לניירות ערך עיכבה אתמול לחקירה שישה בכירים מחברת החשמל בפרשת הושחד של סימנס. בין העצורים יעקב (יאשה) חאין שכיהן כמשנה למנכ"ל עד לפני מספר ימים, דוד קון, המשנה למנכ"ל לשעבר, יונה שוויצר ודוד אלמקיס, סמנכ"ל תכנון ופיתוח טכנולוגיה
התפתחויות בפרשת השוחד בחברת החשמל: יאשה חאין נעצר
הרשות לניירות ערך עיכבה אתמול לחקירה שישה בכירים מחברת החשמל בפרשת הושחד של סימנס. בין העצורים יעקב (יאשה) חאין שכיהן כמשנה למנכ"ל עד לפני מספר ימים, דוד קון, המשנה למנכ"ל לשעבר, יונה שוויצר ודוד אלמקיס, סמנכ"ל תכנון ופיתוח טכנולוגיה
לאחר כניסתו לכלא של השופט לשעבר דן כהן, וכשנדמה היה כי נגמר סיפור השחיתות הגדול של השוחד מצד חברת סימנס לבכירים בחברת החשמל כדי שישפיעו על קנייה של טורבינות גז מתוצרתה, בחודשים האחרונים החלה הרשות לניירות ערך לנהל שוב חקירה נגד בכירי חברת החשמל, שלפי החשד היו מעורבים בקבלת כ-20 מיליון שקלים של דמי שוחד מחברת סימנס.
יעקב (יאשה) חאין הוא העצור הבכיר כיום בפרשה, ביום חמישי שעבר התפטר במפתיע, והחברה הסבירה את המהלך ב"החלטה הדדית שהתקבלה עקב מצבו הבריאותי". יאשה כיהן במקביל גם כיו"ר החברה הממשלתית לפחם. דוד קון, שהיה המשנה למנכ"ל חברת החשמל עד שנת 2004 נעצר גם הוא, הוא היה יו"ר הועדה שהמליצה על רכישת הטורבינות מחברת סימנס.
מחברת החשמל נמסר: "החברה תסייע לכל גורמי האכיפה להגיע לחקר האמת בכל דרך שתידרש. פרשת סימנס התרחשה לפני למעלה מעשור, זמן רב לפני תחילת כהונתם של יו"ר החברה והמנכ"ל המכהנים. יודגש כי הנהלת החברה מובילה מדיניות של אפס סובלנות בנוגע לשחיתות ועושה כל שביכולתה על מנת לשמור על שקיפות ומינהל תקין".
חידוש החקירה של הרשות לניירות ערך החל אחרי שהוגשה תביעה בסך 200 מיליון שקלים על ידי חברת החשמל נגד השופט לשעבר דן כהן, שהיה בעבר חבר דירקטוריון חברת החשמל ויו"ר ועדת המכרזים, ונגד חברת סימנס העולמית, סימנס ישראל והמנכ"ל שלה באותה העת אורן אהרונסון. כתב התביעה טוען כי סימנס שילמה באמצעות אהרונסון וגיסו, תשלומי שוחד נכבדים לדן כהן, אשר בתמורה להם קידם התקשרויות בין חברת החשמל לבין סימנס בעסקאות לרכישת טורבינות גז ושירותים נלווים לתחנות כוח של חברת החשמל.
ההתקשרות של חברת החשמל עם סימנס בהסכמים שונים, לרכישת טורבינות גז והסכמים נלווים הסתכמה בהיקפי ענק בסך כולל של 540 מיליון אירו ו-56 מיליון דולר. תשלומי השוחד ששילמה סימנס ברחבי העולם לטובת קידום עסקיה עמדו על היקף של כ-1.4 מיליארד דולר. מתוכם היא שילמה 20 מיליון דולר של דמי שוחד בישראל, 4 מיליון שקל מתוכם הודה שקיבל השופט לשעבר דן כהן.
מהחקירה עולה שאלת ההתיישנות, שכן עבירת השוחד מתיישנת כעבור 10 שנים. מכיוון שהמעשים מתייחסים לשנת 2002 קיים חשש שלא ניתן יהיה להעמיד את הנחקרים לדין גם אם ימצאו ראיות נגדם.
אהרונסון חתם על עסקת עד מדינה כשמסר את המידע על תשלום שוחד בסך 20 מיליון דולר בעסקיה של חברת סימנס בישראל, אך כעת הוא נעצר מחדש מכיוון שנודע שלא מסר את כל המידע שהיה ברשותו ונחקר בחשד לעבירות שוחד, קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, הלבנת הון ושיבוש הליכי משפט. כשהתייצב כעד מדינה כנגד כהן בתיק הפלילי, טען בכתב הגנתו בהליך האזרחי כי סימנס משתמשת בו כשעיר לעזאזל, כאשר את ההחלטות לתת שוחד ואת גובה השוחד קבעו בפועל החברה עצמה ומי שכיהן כמנכ"ל באותה תקופה, ולא הוא ששימש כמנהל חטיבה במועד מתן השוחד.
אחרי שהשופט לשעבר דן כהן הוסגר לישראל מפרו בתחילת שנת 2013, הוא הודה במסגרת הסדר טיעון והורשע בכתב אישום מתוקן בלקיחת שוחד בסך 4 מיליון שקל מחברת סימנס ובעבירת מרמה והפרת אמונים בפרשת חברת רוגוזין, בכך שלא דיווח על קשריו עם הבעלים עזרא הראל לדירקטוריון חברת החשמל. כמו-כן הורשע כהן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בכך שנמלט מישראל לפרו, ונקבע כי הוא ירצה עונש מאסר של 6 שנים. עוד הוסכם כי המדינה תחלט 4 מיליון שקל מכספו של כהן, וכי בנוסף הוא ישלם קנס בסך 6 מיליון שקל.
סימנס לא הועמדה לדין פלילי בישראל, בגלל חסינות שקיבלה בהסכם עד המדינה שנחתם עם אהרונסון.