אל כנס אסקו אירופה שנערך בתחילת השנה במילאנו שבאיטליה הגיע נציג ישראלי: דן בר משיח מחברת אסקו ישראל, ישבנו איתו לראיון כדי לשמוע את הרשמים שלו מהכנס ולהבין לאיזה כיוון ההתייעלות האנרגטית הולכת, באירופה, בישראל ובעולם
כנס אסקו אירופה: לאן מתקדמת ההתייעלות אנרגטית?
אל כנס אסקו אירופה שנערך בתחילת השנה במילאנו שבאיטליה הגיע נציג ישראלי: דן בר משיח מחברת אסקו ישראל, ישבנו איתו לראיון כדי לשמוע את הרשמים שלו מהכנס ולהבין לאיזה כיוון ההתייעלות האנרגטית הולכת, באירופה, בישראל ובעולם
כנס אסקו אירופה לענף האסקו של ההתייעלות האנרגטית נערך השנה ב-20-21 בינואר במילאנו, איטליה, המדינה שבה הוא נערך לראשונה לאחר שבשנים האחרונות הוא נדד בכל רחבי אירופה והגיעה לפורטוגל, צרפת, גרמניה, אנגליה, דנמרק וספרד.
בכנס השנה הייתה נוכחות ישראלית: חברת אסקו ישראל, המבצעת פרויקטים של התייעלות אנרגטית במודל האסקו, יוצגה על ידי המנכ"ל שלה, דן בר משיח. ישבנו לשיחה עם בר משיח כדי להבין מה הטרנדים האירופיים בהתייעלות האנרגטית.
תשתיות: כידוע הטרנדים בענף ייצור החשמל מתחילים באירופה ואז מגיעים אלינו לישראל, האם זיהית מגמות באירופה לגבי צריכת החשמל?
בר משיח: ובכן, מסתמנת מגמה אירופאית חד משמעית של ירידה בצריכת חשמל מחברות החשמל הגדולות בסגנון חברת החשמל הישראלית. לדברי המומחים בכנס זה נובע ממספר גורמים שמאיצים את התהליך, הגורם הראשון הוא העלייה בהתייעלות האנרגטית, הגורם השני הוא ייצור גובר של חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים, והגורם השלישי הוא רצון אנטי נגד חברות החשמל המונופוליסטיות כמו שיש בישראל, וניסיון להגיע לייצור חשמל מבוזר שלא נשלט בידי תאגיד בזבזני ודורסני אחד.
תשתיות: השיח בכנס הוגבל ספציפית לאירופה?
בר משיח: לא, דיברו גם על ההתייעלות העולמית וזכור במיוחד נואם שהוא מה-DOE, משרד האנרגיה האמריקאי, בשם Timothy D. Unruh. על פי אונרו בארה"ב הממשלה וחברות ממשלתיות, יחידות התמך, ארגוני הביטחון כגון צבא ומשטרה, כולם מחויבים בביצוע התייעלות אנרגטית. בשל הרצון לבצע את הפרויקטים מחוץ לתקציב המדינה הם עושים שימוש נרחב במודל האסקו. בעצם האמריקאים הגדירו לכל חברה ומשרד יעדי התייעלות אגרסיביים והם עוקבים באדיקות אחר ירידה במחירים כולל מתן תמריצים למי שמצליח וקנסות למי שלא, כאשר הכלי המרכזי בביצוע התייעלות הוא שיטת האסקו.
תשתיות: ובאירופה יש הגדרות ברורות לחברות?
בר משיח: באירופה יש אפילו קוד התנהגות וולונטרי לחברות אסקו שנקרא The Final Code of Conduct, של יוזמת European for Energy Performance Conducting, למעשה חברת אסקו ישראל נמצאת בתהליך חתימה על קוד כזה שמכתיב את דרך ההתנהלות מול הלקוחות, החוזים שחותמים איתן ומדידת החיסכון.
תשתיות: אז אחרי שהתפתחתם מהכנס הזה בתור חברה, מה למדתם שם לגבי אפשרויות הפיתוח של התעשייה בארץ?
בר משיח: באחת ההרצאות דובר על גורם מקצועי בעל חשיבות רבה בעולם האסקו – פסיליטייטור (Facilitator). מאחר ונושא האסקו הוא נושא מקצועי ומורכב, תפקידו הוא ללוות את הלקוח בהכנת המכרז ובחירת הנושא, וחשוב מאוד להכשיר גורמים מקצועיים בשוק הישראלי לתפקיד זה.
תשתיות: אין שום אספקט שבו אנחנו מתקדמים יותר מאירופה?
בר משיח: בעולם הפיננסי מסתבר שחברות האסקו באירופה, להבדיל מפעילותה של אסקו ישראל בישראל, אינן מממנות את ההשקעה, ובעצם הלקוח צריך למצוא את המימון להשקעה. עוד גורם שבו אנחנו יותר מתקדמים מהם הוא שבאירופה מרבית שחקני האסקו הם בעצם חברות שמוכרות ציוד בשיטת האסקו והן לא גורם נייטרלי כמו אסקו ישראל שבעצם בוחרת את הציוד המתאים ביותר למשימה, בלי להתחשב מה יהיה הציוד שיביא לה את התמורה הכספית הגדולה ביותר, מאחר והרווח שלנו בא מהחסכון הכספי של ההתייעלות האנרגטית, ולא מרווח על הציוד.
תשתיות: ומה היו הרשמים מכם בתור חברה ישראלית?
בר משיח: היה עניין רב בפעילותה של אסקו ישראל והיכולת של אסקו ישראל בשילוב התייעלות אנרגטית יחד עם חלוקת חשמל תוך כדי שימוש במערכת ה-ERP, מערכת המחשוב היחודית של אסקו ישראל שמספקת התרעות בזמן אמת על בזבוזי אנרגיה עוררה עניין רב בקרב משתתפי הכנס. יתר על כן, היכולות של אסקו ישראל בשילוב אנרגיות מתחדשות עם התייעלות אנרגטית ועם חלוקת חשמל זוכות לשם בעולם שנקרא Micro Grid וזכו אף הן לעניין רב.
תשתיות: ולסיום, מה הכיוון שאירופה לוקחת בנוגע להתייעלות האנרגטית?
בר משיח: המומחים שדיברנו וראינו את נאומיהם בכנס מציגים תמימות דעים לפיו מודל האסקו זה המודל הטוב ביותר לקידום פרויקטים של התייעלות אנרגטית. המוסדות של הקהילה האירופאית עושים מאמצים אדירים כדי לקדם פרויקטים של אסקו, לרבות מתן תמריצים, מענקים והלוואות מוזלות. אך עדיין קייימת בעיה לחברות האסקו הקטנות להשיג מימון בנקאי מאחר ובנקים אינם יודעים איך לממן את התחום, ומתעלמים מבקשות מימון שהן בהיקפים כספיים קטנים.
אבל למרות הקשיים הקטנים הם עדיין שנות אור מישראל. אירופה בדרך להשגת היעד של 20% התייעלות אנרגטית והפחתה בצריכת חשמל עד לשנת 2020, בשנת 2030 עתידים להגדיר שם יעד של 30% הפחתה לעומת שנת 2000. במדינת ישראל אמנם קבעו יעד של ירידה בצריכת החשמל של 20%, אך זהו יעד שנקבע על פי 'צריכה עתידית של עסקים ברגיל', כלומר שההפחתה היא קטנה משמעותית בהשוואה לאירופה וגם היא וירטואלית ולא מציאותית.
עוד תופעה שראינו בנושא הייתה שפרויקטים של אסקו גורמים לדברים שהם מעבר לחיסכון באנרגיה ובכסף: הם יוצרים יתרונות תפעוליים נוספים בפרויקטים של אסקו מגבירים את התפוקה של הציוד והיעילות של המתקן של הלקוח. לדוגמה, כשמחליפים תאורה מגבירים את עוצמת האור, כשמחליפים מערכות מיזוג אוויר משפרים את האקלום של החללים ואת הקירור של תהליכי הייצור ובכך מגבירים את קצב הייצור ונותן תנאים נוחים יותר לעבודה.
לסיום גם צריך לציין נושא שנכנס עכשיו להתייעלות האנרגטית בצורה שמפתיעה את הענף: בוצע מחקר על ציפוי חלונות נגד קרינת חום, מעטפת מבנה, המחקר בוצע במשך שלוש שנים באוניברסיטת פאדובה באיטליה והפרויקט הוכח כבעל החזר השקעה של 4-5 שנים והיעילות האנרגטית הוכחה במחקר, אז אנחנו צופים שעכשיו תהיה כניסה של טכנולוגיית ציפויי החלונות לענף.
[wysija_form id="4"]