יזמים שרוצים להקים פרויקטים, מפעלים שמבזבזים כסף על כל חודש של המתנה לפרויקטים הללו ושוק שלם שרק מחכה שיתנו לו לפרוץ: למה לא משחררים את ההסדרה של תחנות הכוח הקטנות לייצור חשמל קונבנציונלי וקוגנרציה?
תחנות כוח בחצרות מפעלים: השוק הפורח שתקוע בנקודת ההתחלה
יזמים שרוצים להקים פרויקטים, מפעלים שמבזבזים כסף על כל חודש של המתנה לפרויקטים הללו ושוק שלם שרק מחכה שיתנו לו לפרוץ: למה לא משחררים את ההסדרה של תחנות הכוח הקטנות לייצור חשמל קונבנציונלי וקוגנרציה?
בחודשים האחרונים מתפתח בארץ שוק מרשים של מתקנים קטנים לייצור חשמל קונבנציונלי וקוגנרציה. מדובר בחברות יזמות שמטרתן העסקית היא להקים עבור התעשייה הישראלית תחנות כוח בחצרות המפעלים שפועלות בטכנולוגיה כפולה: הן מייצרות גם חשמל מגז טבעי וגם מנצלות את העודף התרמי לייצור קיטור או קירור עבור תהליך הייצור של המפעל.
לטכנולוגיה יתרונות רבים, בהן: 1. המחיר שלה לאספקת אנרגיה, שעל פי היזמים הוא נמוך משמעותית יותר מכל טכנולוגיה קיימת אחרת. 2. נצילות הייצור הטובה ביותר עבור הצרכן ועבור משק האנרגיה. 3. טכנולוגיה זו היא מחולל התחרות המשמעותי ביותר במשק האנרגיה בישראל. 4. היא מעניקה יתרון חשוב בעלות הייצור של מפעלים מקומיים הן לצורך יצוא או הפחתת המחירים והקלה ביוקר המחיה בישראל.
מפעלים שעד כה נזדקקו להשתמש בדלקים פוסיליים מזהמים ויקרים או בחשמל של חברת החשמל, נמצאים בתהליך של חיבור לרשת החלוקה של הגז הטבעי ולהסבת פעילות המפעלים לגז טבעי. בהתחשב בכך שמאגרי הגז שנמצאו לחופי ישראל אמורים בעתיד להפוך את הגז הטבעי להיות נגיש לכל מפעל בארץ, יותר יזמים וחברות בתחום תחנות הכוח הקטנות נפתחות, עוברות הסבה לתחום פעילות זה, או מגיעות לישראל על מנת להגדיל את השוק הטרי.
גן של שושנים? ובכן, כמו תמיד כשזה מגיע אל הרגולטור השמחה נעצרת. רשות החשמל עוסקת זה זמן רב בניסוח הסדרה עבור מתקנים בהספק של עד 16 מגה וולט אמפר וטרם פרסמה הסדרה בתחום זה.
לא זו בלבד, אלא שרשות החשמל מסרבת להעניק רישיונות על פי ההסדרות הקיימות. רשות החשמל פנתה ליזמים והודיעה להם שהם יצטרכו לקבל את האישור שלה במסגרת הסדרה שתצא לתחנות כוח קטנות. ובינתיים היזמים ממתינים להסדרה, והשוק גודל מבחינת החברות שמצטרפות אליו אבל מעשית הוא עדיין תקוע בנקודת ההתחלה.
גורמים ברשות החשמל מוסרים כי ההסדרה צפויה לצאת עוד חודש-חודשיים, אך היזמים אומרים שמבטיחים להם את זה כבר זמן רב ושהסיבה לעיכוב הוא שברשות החשמל סבורים כי יש עודף חשמל בארץ ולכן לא מעודדים הוספה של אנרגיות חדשות.
עודד אגמון, ראש אגף הסדרה ברשות החשמל: "מתקני קוגנרציה ומתקני טריגנרציה המספקים אנרגית חשמל, קיטור ומים קרים יכולים להגיע לנצילויות גבוהות מאוד ולחסוך משמעותית בתקורות של המפעלים בישראל ובכך לייצר לתעשייה המתחברת לגז הטבעי יתרון יחסי מול המתחרים בעולם. חסמי הגז הטבעי עדין לא נפתרו ויש לא מעט קשיים רגולטורים בחיבור המפעלים לרשת חלוקת הגז".
אגמון המשיך "כצעד משלים לחיבור המפעלים לגז הטבעי בוחנת הרשות הסדר שיאפשר למפעלים אלו ולמרכזי אנרגיה לייצר חשמל, קיטור ומים קרים לצריכה מקומית להתחבר לרשת ולהיות חלק ממערך הייצור הכולל במשק ובכך ליעל את משק החשמל ולהעביר את התועלות ממתקנים אלו לכלל צרכני החשמל. שילוב של מתקנים אלו לרשת הארצית חייב להילקח בחשבון הכולל של ייצור החשמל בישראל וזאת במטרה להביא לאופטימיזציה של עלויות עודפות במשק תוך מתן התייחסות ליתרונות של המפעלים בשילובם. ההסדר המתגבש יאפשר למפעלים לייצר חשמל, חום ומים קרים תוך שילוב המתקן במערך הכולל של ייצור החשמל ברשת ומניעת עלויות עודפות כלל מערכתיות".
[wysija_form id="4"]
לא צריך להסדיר שום דבר! רק לא להפריע ולא לחייב בעלויות של גיבוי הולכה או "עלויות מערכת".
לא מבין מה עניינה של רשות החשמל בגנרטורים לצריכה עצמית של חשמל? לדעתי אם היא תתערב, או שמפעלים יתנתקו לחלוטין מרשת החשמל, או שלא יבצעו את הפרוייקטים בכלל! בכל מקרה התוצאה תהיה לא טובה!
לגבי אספקת חשמל לצרכנים, כל מה שצריך להסדיר זה עלויות הולכה על הרשת של חח"י שיהיו כפי שנקבע כבר לפני שנים בהולכה לטווחים קצרים מחיר אחד ובהולכה לטווחים ארוכים מחיר אחר.
אם רוצים לחייב ייצרנים ב"עלויות מערכת" שיתכבדו ויחייבו גם את חח"י בעלויות הללו, וישימו אותן באופן שקוף בחשבון החשמל של כל צרכן. ואז העלויות הללו צריכות להיות משולמות ישירות למדינה ולא לחח"י! נראה אז את חח"י ממשיכה במחיר החשמל הנוכחי …..