כך אמר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה במפגש האמצע של התהליך האירופי לבריאות ולסביבה שנערך בימים אלה בחיפה. יותר מ-200 נציגים אירופאים הגיעו למפגש, במטרה לבחון את ההישגים, הפערים והאתגרים ולקידום נושאי סביבה ובריאות המשותפים לכל מדינות אירופה
דוד לפלר: "זיהום אוויר מתחבורה חמור לא פחות מזיהום אוויר מתעשייה"
כך אמר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה במפגש האמצע של התהליך האירופי לבריאות ולסביבה שנערך בימים אלה בחיפה. יותר מ-200 נציגים אירופאים הגיעו למפגש, במטרה לבחון את ההישגים, הפערים והאתגרים ולקידום נושאי סביבה ובריאות המשותפים לכל מדינות אירופה
במסיבת העיתונאים של ארגון הבריאות העולמי בחיפה אמר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, מר דוד לפלר: "2,500 בני אדם מתים בישראל בשנה כתוצאה מהשפעות זיהום אוויר. 50% מזיהום האוויר נובע מתחבורה ואני רוצה לתקן רושם מוטעה שנוצר בתקשורת – מי שמתגורר במרכז הארץ סמוך לצירי תנועה מרכזיים סובל מזיהום אוויר לא פחות ואולי יותר ממי שגר בחיפה".
לפלר המשיך: "המאבק של המשרד להגנת הסביבה בזיהום אוויר כולל פיקוח ואכיפה על פי התקנים המחמירים ביותר באירופה ולכן הצלחנו להוריד ב-70% את זיהום האוויר מתעשייה במפרץ חיפה. אנו נלחמים בזיהום האוויר מתחבורה על יד תקנים מתקדמים המחייבים רכבים כבדים לעבור לשימוש בדלק נקי או גז טבעי. על הממשלה ובשיתוף כל המשרדים לזרז מעבר לשימוש בגז טבעי גם בתעשייה וגם בתחבורה".
המשרד להגנת הסביבה מדווח בעקבות המפגש כי לצד פיקוח ואכיפה על מפעלים נוקט המשרד להגנת הסביבה אמצעים נוספים להפחתת זיהום האוויר:
תכנית לאומית: המשרד להגנת הסביבה הכין תכנית לאומית להפחתת זיהום אוויר בישראל מתוקף חוק אוויר נקי. לצורך ביצוע התכנית נדרש תקציב של 680 מליון שקלים, כאשר בפועל התכנית תוקצבה רק ב-100 מליון שקלים.
הסדרה: הסדרת המפעלים באמצעות הוראות אישיות ותנאים ברישיון עסק כולל החמרה של תקני הפליטה, דרישה לשימוש בטכנולוגיות המיטביות לצמצום פליטות והגברת הפיקוח והאכיפה.
ניטור רציף: באזור מפרץ חיפה פועל אחד ממערכי הניטור הצפופים בעולם, הכולל 25 תחנות ניטור רציף ו- 4 נקודות בהן נערך דיגום אוויר תקופתי. כל נתוני איכות האוויר והפליטות ממפעלים במפרץ חיפה מפורסמים לציבור באופן שוטף באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה ובדוחות ייעודיים. אחד היעדים הוא הרחבת הניטור מתחבורה.
מעבר לאנרגיות נקיות: פרוייקט הפחתת הפליטות מתחנות הכח הפחמיות יביא להפחתה של יותר מ 80% מפליטת מזהמים מתחנות כח. במקביל, מדגיש המשרד להגנת הסביבה כי יש לקדם כיעד לאומי את הרחבת הפריסה של תשתיות הגז הטבעי במטרה לחבר כמה שיותר מפעלים, ציי רכב וצרכני אנרגיה נוספים לגז הטבעי.
הפחתת גזי חממה: המשרד להגנת הסביבה מוביל תהליך ממשלתי לגיבוש יעד לאומי להפחתת פליטות גזי חממה לשנת 2030 וזאת כחלק מאמנת האקלים של האו"ם.
קידום התייעלות אנרגטית: המשרד מסייע לצרכני אנרגיה כגון תעשיה, רשויות מקומיות להתייעל אנרגטית וכלכלית תוך צמצום הזיהום. בשנים 2011 – 2013 ניתנו תמיכות בהיקף של 106 מלש"ח למפעלים, עסקים ורשויות ליישום השקעות בהתייעלות אנרגטית. המשרד להגנת הסיבבה מוסר כי "לצערנו, התכנית בהקפאה מאז שנת 2013 בשל קיצוצי תקציב".
התהליך האירופאי לסביבה ובריאות European Environment and Health Process – EEHP החל בוועידה משותפת של שרי בריאות וסביבה ממדינות אירופה שנערכה בפרנקפורט (גרמניה) בשנת 1989.
ההליך האירופאי מתמקד בשורה של סוגיות סביבתיות, ובהן: איכות אויר, שינויי אקלים, סקר השפעות בריאותיות, זיהומים בתוך הבית, רעש, בריאות תעסוקתית, תחבורה ובריאות, בריאות בעיר, מים וסניטציה. ההליך עוסק בכל הנושאים הללו תוך שימת דגש מיוחד על אוכלוסיית הילדים, שזוהתה כרגישה במיוחד לזיהומים סביבתיים. מליאת שרי הבריאות והסביבה נפגשת בוועידה שמאורגנת על-ידי ארגון הבריאות העולמי – אזור אירופה בכל 5 שנים לערך.
[wysija_form id="4"]
מפחיד..