ועדת הכספים התכנסה לראשונה הבוקר וכבר בדיון הראשון שלה היא החלה לטפל בנושא הבוער ביותר בישראל – הגז הטבעי. האם הדיון על הגז יימשך בוועדת הכספים הכוחנית או יעבור לוועדת הכלכלה, משוללת הכוח המעשי, כפי שהיה בכנסת הקודמת?
משה גפני: "הקב"ה נתן את הגז למדינת ישראל ולא לכמה אנשים עשירים"
ועדת הכספים התכנסה לראשונה הבוקר וכבר בדיון הראשון שלה היא החלה לטפל בנושא הבוער ביותר בישראל – הגז הטבעי. האם הדיון על הגז יימשך בוועדת הכספים הכוחנית או יעבור לוועדת הכלכלה, משוללת הכוח המעשי, כפי שהיה בכנסת הקודמת?
בתמונה הראשית: ועדת הכספים הראשונה לכנסת ה-20. מימין: יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין, ראש הממשלה ביבי נתניהו. צילום: ועדת הכספים
ועדת הכספים לכנסת ה-20 בראשות משה גפני מיהדות התורה נפתחה הבוקר לראשונה בדיון על הנושא הבוער של מונופול הגז. גפני פתח את הישיבה על הגז: "מבקש לעשות סדר וצדק בדברים. יש לי ביקורת על ההתנהלות – הכנסת לא פיקחה על עבודת הממשלה בחודשים האחרונים בנושא הזה כתוצאה מכך שהכנסת לא עבדה. עדיין לא התקבלה החלטה. זה יובא בסופו של דבר להחלטת ממשלה וברגע הראשון שאפשר לעשות את הדיון הזה אנחנו עושים אותו. היה על ועדת הכספים לחצים גדולים כשהגיעו מסקנות ועדת ששינסקי והיה צריך להטיל את המיסים על הגז. אני יזמתי את המהלך שכספים יילכו לדברים שהם לא בתקציב הכנסת ומדובר על כ-400 מיליארד שקלים ל-20 שנה. היינו נתונים בלחצים גדולים בוועדה. אנחנו יודעים שמשרד האוצר דרש פיקוח על המחירים וחברות הגז קמו ועזבו. הקדוש ברוך הוא נתן את הגז למדינת ישראל ולא לכמה אנשים עשירים. יש דברים שמעלים תמיהות וצריך לטפל בהם. רציתי שיהיה מתווה כתוב שאפשר יהיה להתייחס אליו אבל אין מתווה כי זאת ועדה (ועדת קנדל הלא מוכרזת. א.פ) שעושה עדיין את עבודתה ואין ניירות".
ח"כ דב חנין מהרשימה המאוחדת: "הצוות עובד בלי ניירות? מה הם חושבים שאנחנו אידיוטים? אולי נבטל פשוט את כל ועדת הכספים והכנסת?".
מוריס דורפמן מהמועצה הלאומית לכלכלה, שגפני קרא לו 'האיש החזק במשרדי הממשלה': "אין דבר כזה צוות קנדל. יש עבודת מטה שנכון שאחד מחבריה הוא פרופסור קנדל אבל הוא לא היחיד. הוא לא היו"ר, זה לא צוות שוהסמך בשום נייר. יש לה סיכומי דיוני אבל מקובל שהם לא מופצים אחרי כל דיון אלא רק כשמגיעים למתווה הסופי".
ח"כ דב חנין: "ניצלו את זה שהחליפו ממשלה, זה לא שאין את כל האינפורמציה – יש כאן דיסאינפורמציה, לא הייתה ועדה על כך שגילה התפטר עד עכשיו. חברות הגז מאיימות שלא יפתחו את המאגר ויקומו וילכו ולכן מוכנים לתת להן את הכל – אם הן הולכות אז במקרה הרע הן משאירות אותנו עם מאגר גז ענק שנשמור אותו לעצמנו. חייבים פיקוח על מחירים – תחרות כמו שגילה ניסה לעשות הייתה מגיעה במקסימום לדואופול או טריפול ולא הייתה מורידה מחירים. אם השחקנים לא רוצים לפתח את מאגר לוויתן תעשה המדינה את מה שהיא צריכה לעשות – תחזיר את המאגר לידיה, יש גורמים בעולם שישמחו לפתח את המאגר. יש מודלים בעולם שעובדים היטב, המודל הנורבגי עובד מצוין ונורבגיה עושה הרבה כסף מזה. עדיפות למשק המקומי, לצרכן המקומי. צריך להקים חברת נפט ממשלתית שלוקחת על עצמה את זה. אנחנו לוקחים החלטות היסטוריות שכל הציבור הישראלי ישלם עליהן מחיר יקר במיוחד".
ח"כ תמר זנדברג: "הצלחה היא זמנית וכישלון הוא סופי ולנו אסור להיכשל. הייתה הצלחה זמנית בועדת ששינסקי עם הפיקוח על המחירים, הייתה הצלחה זמנית עם המחאה הציבורית בדו"ח צמח על הייצוא. כרגע עיני כל הציבור נשואות אל הכנסת בנושא הזה והכנסת חייבת להחליט את ההחלטות הנכונות. העובדה שבידדו את דיוויד גילה – מה זה אומר לממונה הבא? ולכן העבודה שכאן היא לפני הכנסת היא עבודה שאנחנו צריכים לגשת אליה בחרדת קודש של ממש, זאת החלטה שדואגת לעתיד הדמוקרטיה הישראלית".
ח"כ מיקי רוזנטל: "המדינה הזאת היא מוכת מונופולים והקמנו במו ידינו מונופול חדש ואזרחי מדינת ישראל ישלמו עליו הרבה מאוד כסף. הדיונים נעשים במחשכים ואי אפשר לדעת למה ההחלטות נעשות ומי לוחץ את היד בסדר למי. או שתהיה תחרות אמיתית או שיהיה פיקוח על המחירים. אז מה אם חברות הגז מאיימות? זה התפקיד שלהם, לאיים. אנחנו עומדים פה חסרי אמצעים נגדם ואני מבקש להעביר את כל המידע לוועדה הזאת כדי שהדיון יהיה שקול".
ח"כ מיקי לוי: "אני בימים האחרונים ביקרתי במפעל שעומד להיסגר כי הגז הטבעי לא מגיע אליו. חייבים להביא את הגז למפעלים – אפילו אם זה בצו. בשלב הבא חייבים פיקוח על המחירים".
ח"כ זהבה גלאון: "מטריד אותי שאנחנו עוברים לסדר היום על התפטרותו של הממונה על ההיגבלים. יש פיל בחדר שלא מדברים עליו. איך כל הזמן אומרים שצריך רגולטור נשכני ואז בא ראש הממשלה ומעקר את הרגולטור. אנחנו מדברים על התחרות והפיקוח והכל חשוב אבל אנחנו עוברים לסדר היום על כך שהתפטר הרגולטור שעמוד בפרץ. אמר כאן ח"כ חיים ילין שאיך ייתכן שמי שעשה תספורת במיליארדים לתושבי המדינה עושק אותה אחר כך".
ח"כ שלי יחימוביץ': "ועשה 8 פגישות פרטיות עם ראש הממשלה"
גלאון: "ולכן אנחנו צריכים לקבל את מספר הישיבות שקיים ביבי עם יצחק תשובה. ומאחר וצריכה להיות הכרעה הוועדה צריכה לקבל החלטה האם אין ניגוד עניינים מצד ראש הממשלה ופרופסור קנדל. הדבר האחרון זה לגבי שמות בעלי העניין בשוק הגז הטבעי. אמנם אין חקיקה מחייבת אבל בסוגיה כל כך רגישה על סדר היום אנחנו לא צריכים לקרוא כל פעם על אדם שיש לו עניין כזה או אחר, צריך להכריח את כל מי שיש לו עניין כלשהו בגז להודות בעניין הזה שיש לו. זה יגדיר את מי בעלי העניין".
ח"כ סתיו שפיר: "לא יכול להיות שוועדת הכספים מתכנסת ומבקשת לקבל מסמכים ולא נותנים לה אותם ולא אומרים כלום: לא מספר הפגישות שהתקיימו, לא תוקף, לא דד-ליינים. לא כלום. טוענים שזה צוות שהוא לטובת אזרחי ישראל אבל לא מפרסמים כלום ממה שמתנהל שם וזה אבסורד".
היו"ר משה גפני: "אין ניירות וזאת עובדה".
ח"כ מיקי רוזנטל: "למה אין ניירות? הם נפגשים כמו שנפגשים בעולם התחתון".
היו"ר גפני ביקש מרוזנטל לחזור בו מאמירתו לגבי העולם התחתן ורוזנטל חזר בו.
כהרגלו, אורן חזן סיפק זווית משעשעת על הדיון בעמוד הטוויטר שלו:
ח"כ עפר שלח: "יש בעיה כי אין את כל הנתונים, צריך לדעת האם חברות הגז יכולות באמת לעמוד באיום שלהן שלא יפתחו את מאגר הגז".
דיוויד גילה: "גם אחרי שאנחנו החלטנו לא להגיש את טיוטת הצו המוסכם הישן לבית הדין להיגבלים עסקיים אני כל הזמן ידעתי שעדיף להשיג פתרון תחרותי מוסכם מאחר ולקחתי מאוד ברצינות את האיום של המונופול שאם אני אאכוף נגדו את החוק אז ייגרם נזק גדול למשק ולתחרות ולכן אני מבין את החששות של משרדי הממשלה האחרים לגבי פגיעה במשק ואלה החלטות שלא קשורות לתחרות. אני לא מוסמך לשקול את השיקולים שמחוץ לתחרות כמו בטחון וכו' אבל השיקולים האלה לא נעלמו מעיניי במהלך כל התהליך ולכן הסכמתי למתווה של חודש פברואר. כל משרדי הממשלה הסכימו למתווה הזה. הוא היה רחוק מאוד מלהיות מושלם מבחינה תחרותית. מבחינה תחרותית צריך שעל שלושת המאגרים צריך מפעיל אחד על כל אחד. תמר הייתה נקייה מבעלות צולבת. היו בעיות בתחרות אבל היה ניתן להשיג תחרות שכזאת. לדעתי גם בשוק מועט תחרות אפשר להגיע לתחרות. בשוק הספרים התחרות בין שני מתחרים הייתה כל כך עזה שהיה צריך להגביל אותה".
גילה המשיך: "גם אם יש תחרות עם מעט שחקנים, אם יצטרפו אליו עוד שחקנים אז הוא יגדל. הגענו למסקנה שהכמות התחרותית בתמר הייתה מעל 120 BCM וזה מספיק להרבה שנים של תחרות".
גפני: "מה אתה מציע לנו ככנסת לעשות?".
יחימוביץ': "ולמה החלטת להתפטר?".
גילה: "המצב שנוצר גרם לי לפרוש ואני איתן בדעתי. הבעיה העיקרית במתווה שמתגבש. הוא לא יביא תחרות מאחר ולנובל ימשיכו להיות 25% ממאגר תמר ואז הכוח שמנסה ליצור תחרות רואה את נובל משפיעה בכל מקום. מאחר ולנובל יש 40% ממאגר לוויתן לא תהיה תחרות בין המאגרים. אני סקפטי לגבי פיקוח אפקטיבי על המחירים בשוק הזה מאחר ולחברות יש את היד על השיבר, ואם עושים משהו שהחברות לא אוהבות אז הן מאיימות לא לפתח".
גפני: "מה יקרה למדינת ישראל אם היא תגיע לעימות חזיתי עם החברות הללו? מה יקרה למאגרים?".
גילה: "אני לא מומחה לאמוד את מה שיקרה, אבל אם הולכים להליך משפטי ממושך אז במהלך ההליך הן לא יפתחו את המאגר. הליך של חקיקה כמו בששינסקי הוא הליך יותר מהיר מהליך משפטי ממושך".
גפני: "אם נבקש יפה אתה תחזור בך מההתפטרות?".
גילה: "לא".
אור-לי בר לב: "חברות הגז צריכות לבחור בין עסקה מצוינת לעסקה סופר-דופר מצוינת, למדינה יש דברים שהיא יכולה לעשות בנושא כמו שטר חזקה שהיא יכולה לקחת את המאגרים מהחברות".
גפני סיכם את הדיון: "דיברתי על כך עם יו"ר ועדת הכלכלה ולא משנה מי מאיתנו יוביל את הנושא, אנחנו עומדים על כך שתהיה תחרות ולא מונופול. אנחנו עומדים על כך שיהיה מונופול. אנחנו עומדים על כך שהגז יסופק למפעלים – אתם מכבים את התעשייה בכך שהגז לא מגיע למפעלים. אנחנו רוצים שזה יהיה המקום בדיונים שמתקבלים. אני לא מטיח האשמות בממשלה ובצוות. אני אומר לכם מעתה ואילך – אתם לא לבד בעולם, מעכשיו הכנסת תעזור לכם בעניין. אנחנו רוצים תחרות, שלא יהיה מונופול, שיהיה פיקוח על המחירים. שהמחירים לא יהיו כפולים ממחירם בעולם כי כרגע הם כפולים".
[wysija_form id="4"]
הוא הוכה בשוטים ועתה הוא ייוסר בעקרבים!..
הקרטל החזק במדינה הוא הון/שילטון.הוא עושק במאות מיליארדים.לפיכך הוא מסוכן יותר מאירגוני פשיעה.אין כאן כל הפתעות ואין זה חדש שביבי הוא המריונטה של אדלסון.ביבי נענה בזמנו לאדלסון לעשות מהלכים ואמירות שפגעו באובאמה.האחרון גם כך אינו מחובבי ציון ומעשי ביבי עלו לישראל ביוקר רב..וכבר אתמול כתבתי כך: "הנה ידיעה:הקבינט המדיני-בטחוני התכנס לדיון בן שעתיים בעניין מתווה הגז שגובש ע"י הממשלה. מטרת הדיון בקבינט היא להציג עילה בטחונית לאישור המתווה – שרק על בסיס יכול שר הכלכלה לעקוף את סמכונותו של הממונה על ההגבלים – שכידוע מתנגד למתווה. מדובר בפעם הראשונה אי פעם שנעשה שימוש בסעיף זה".הכל כשר כדי לתמוך בנזקק תשובה:הקבינט המדיני ביטחוני(!) של הממשלה מתכנס כדי לתמוך בעניים המרודים,תשובה ושות',מול השטן גילה,שתומך באינטרסים המגונים של אזרחי המדינה המנוולים.כן, אתם קוראים נכון כי בישראל הכל הפוך.ממשלות נתניהו ממשיכות להפוך את העם לדלת-העם ואת הגבירים לברוני הממון והמשאבים.זה לא הצליח לעבור לביבי בקבינט המדיני ביטחוני רק משום שדרעי לא אמר כן.למה דרעי לא אמר כן? ובכן:יתכן שהוא בעל תשובה גמור.יתכן שהוא יודע שהממשלה הזו לא תאריך חיים והוא יודע שזה יצטייר טוב בעיני הציבור שהוא היחידי בקיבינימט שעמד בפרץ.על שלושה פשעי ביבי ועל ארבעה לא אשיבנו. 1.על הפקרת ישובי הדרום ואי פיתוח הפריפריה והזנחתה 2.על הפיכת העם לדלת-העם 3.על עושק הקופה הציבורית 4.על הסגרת משאבי המדינה לברוני הכסף העם בחר שוב בעטד הקוצני – ארור העם שככה הוא,כי עד עתה הוא הוכה בשוטים ועתה הוא ייוסר בעקרבים!