יושב ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה נאם היום בוועידת כלכלה ואנרגיה ודיבר על עבודתו במסגרת הוועדה הממשלתית שמנסה להגיע לפשרה עם מונופול הגז בנוגע לתחרות בענף הגז הטבעי ופיתוח מאגר הגז לוויתן
יוג'ין קנדל: כשמפקחים על מחירי הגז המחיר נמוך מדי או גבוה מדי ושני המצבים רעים לצרכנים
יושב ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה נאם היום בוועידת כלכלה ואנרגיה ודיבר על עבודתו במסגרת הוועדה הממשלתית שמנסה להגיע לפשרה עם מונופול הגז בנוגע לתחרות בענף הגז הטבעי ופיתוח מאגר הגז לוויתן
יוג'ין קנדל, יושב ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה. ועידת אנרגיה וכלכלה. צילום: אדיר פטל, תשתיות
קנדל: "באתי להציג לימוד של כחמש שנים בנושא האנרגיה הישראלי. אני היחיד שהיה חבר גם בששינסקי, גם בששינסקי 2 וגם עכשיו, במה שאנשים קוראים לו ששינסקי 3. בחצי השנה האחרונה למדנו דברים שאני רוצה לחלוק איתכם.
"דבר ראשון למדנו שדי קשה להוציא גז שנמצא קילומטר וחצי מחוץ לחוף ובעומק של 5 קילומטר. אנחנו יודעים את זה כי ניסינו די הרבה שנים והבנו שצריך להביא חברות שיודעות לעשות את זה ביעילות. האם יש הרבה חברות כאלה? לא כל כך. האם יש חברות כאלה שמוכנות לעבוד בישראל? הרבה הרבה פחות. מסיבות גיאופוליטיות ואחרות הרבה לא מוכנות לבוא.
"עובדה שניה: הבנו שיש הרבה אפשרויות איך לעשות את זה לא נכון- ביניהן הן שאפשר לייצר מערכות שלא יודעות לתפעל את זה, אפשר להתייחס לחברות הקידוחים שבאות אליך בתור אויבים. הרבה מדינות ניסו את הדרכים האלה והבינו בדרך הקשה שזה הדרך הלא נכונה. אנחנו החלטנו ללכת על הווין-ווין שבו גם המדינה וגם החברות מרוויחות.
"עובדה שלישית: כדי לפתח את המאגרים צריך בערך קצת יותר מתקציב הביטחון לשנה וברור לנו שאנחנו לא יכולים לעמוד בכזה דבר, והשוק המקומי הוא קטן אז אי אפשר לעשות את זה כמו שצריך. לא נוכל לפתח את זה כי ההוצאות וההכנסות לא מסתדרות.
"עובדה רביעית: דיברנו על מחירים סבירים. מה זה? מחירים שהיו מתקיימים פה לו היינו שוק תחרותי. האם המחירים בארץ הם סבירים? טוענים כי המחירים בארץ עם פי שניים בעולם. אין שחר לטענה הזאת, אם לוקחים את המחירים בעולם אנחנו נמצאים בערך באמצע. מי שמעלינו זה רוב המדינות המפותחות, כולל נורבגיה והולנד. מי מתחתינו? מדינות שכולן מתאפיינות על ידי 2 דברים: או שהן דיקטטורות, או שהגז הוא תוצר לוואי של ייצור הנפט ומה שהם עשו איתו לפני כן זה פשוט שרפו אותו. כווית וקטאר אמרו שאם זה ממילא יוצא אז כבר נשתמש בזה.
"עובדה חמישית: מדובר הרבה על פיקוח המחירים. הכי טוב אמר את זה משרד האוצר הקנדי: "פיקוח המחירים לא עובד, ניסינו את זה במשך מספר שנים וזה לא עובד" הם אומרים שיש שני מצבים כשאתה מפקח על מחירי הגז, או שהמחיר גבוה מדי או שהמחיר נמוך מדי ושני המצבים הם רעים לצרכנים. אם המחיר גבוה מדי אז הצרכנים מקבלים גז יקר, אם המחיר יקר מדי אז הצרכנים לא מקבלים גז. מצרים הכניסו פיקוח על המחירים והפכה מיצואנית גז רשמית ליבואנית גז".
לסיכום הוסיף קנדל כי לפי השירות הגיאולוגי של ארה"ב מצאנו בערך רק חצי מהגז שנמצא באיזור הים של ישראל.