בכנס גזטק לתחבורה של אתר תשתיות, שנערך בסינמטק (10.9), עלה לדבר ליעד ויינברג, המהנדס הראשי של חברת TMNG, שעוסקת בתכנון תחנות גז טבעי, על מורה הנבוכים של תכנון תחנות גז טבעי בישראל. ויינברג: "אין עוד תחנות תדלוק בגז טבעי בישראל, אבל היינו שמחים שזה ישתנה בעתיד הקרוב"
"הבעיה העיקרית בהקמת תחנות תדלוק בגז טבעי היא של היזם"
בכנס גזטק לתחבורה של אתר תשתיות, שנערך בסינמטק (10.9), עלה לדבר ליעד ויינברג, המהנדס הראשי של חברת TMNG, שעוסקת בתכנון תחנות גז טבעי, על מורה הנבוכים של תכנון תחנות גז טבעי בישראל. ויינברג: "אין עוד תחנות תדלוק בגז טבעי בישראל, אבל היינו שמחים שזה ישתנה בעתיד הקרוב"
בתמונה הראשית: ליעד ויינברג, TMNG. כנס גזטק לתחבורה 2015
ליעד ויינברג, המהנדס הראשי של חברת TMNG, עלה לנאום בכנס גזטק של חברת תשתיות שנערך בסינמטק תל אביב. ויינברג פתח את דבריו בתיאור תחום הגז הטבעי לתחבורה: "אני מתקרב לעשר שנים בתחום הגז הטבעי, כבר עסקתי באינספור פרויקטים של גז טבעי לאורך כל שרשרת האספקה, ההפקה ועד לצרכן של הגז טבעי. כשמדברים על התחבורה בגז טבעי- אין תחום בגז טבעי שהוא יותר ראוי לפיתוח. זה תחום שצריך דחיפה משמעותית מאוד מהרגולטור והממשלה בעזרה ליזמים. אחת הבעיות העיקריות שיש ליזמים היא בסגמנט שנקרא הקמת מתקן הגז לתחבורה. כי הרכב יגיע בסופו של דבר מהמפעל מוכן לצריכה וחברות החלוקה וההולכה וההפקה יפרסו את המערכות שלהן, זה דבר שהן עושות כבר כמה שנים טובות והן יודעות לעשות את זה מצוין. והדבר האחרון שנשאר זה תהליך הקמת והתפעול של המתקן, שם אנחנו צופים שיהיו בעיות.
"מה זאת החברה הזאת שאני בא ממנה, TMNG? היא חברה שיודעת לתת פתרונות לרישוי והקמה של מתקני גז טבעי למיניהן. החברה קמה על התשתית של חברת תהל הנדסה לגז טבעי. אנחנו נותנים את כל השירותים עבור תחנות NGV לגז טבעי לתחבורה החל מתכנון ורישוי ועד להפעלת התחנה.
"אין עוד תחנות תדלוק בגז טבעי בישראל, אבל היינו שמחים שזה ישתנה בעתיד הקרוב. המקור של הגז לתחנות התדלוק זה חברות החלוקה וההולכה של צינורות הגז, וגז CNG (גז טבעי שנדחס למיכלים. א.פ) שניתן להביא לתחנות ו-LNG (גז טבעי שהונזל למצב נוזלי. א.פ) שזה קיים בעולם ובישראל לא יקרה בשנים הקרובות. יש את המרכז של התחנה שזה התהליך ובסופו של דבר יש את מילוי או תדלוק כלי הרכב".
ויינברג הסביר על סוגי תחנות התדלוק. ואמר שהחלוקה בתחנה יכולה להשתנות על פי השימושים. "אין מניעה בתקן למקם מנפקת של מספר דלקים. פיות שונות על אותה מנפקת. אבל לחילופין יש תחנות שירצו שתדלוק ה-NGV יתערבב עם שאר הדלקים ויציבו את התדלוק בגז הטבעי רחוק מהתדלוק הרגיל". ויינברג אמר שתחנות ציי רכב הן מאוד דומות, אך שם לא יהיו חנויות נוחות "ונעדיף רק דיספנסרים לגז טבעי או שני סוגי דלקים, וגם נכנס האספקט של מילוי מהיר או מילוי איטי ואפשר גם להכניס את הרכבים לתדלוק ארוך שנמשך כל הלילה".
"בסופו של דבר מדובר בתהליך די דומה כמו הסבת מפעלי תעשייה לגז טבעי, למרות שיש שאיפות לשנות את זה. בשלב זה התהליך נשלט על ידי שני מסמכים עיקריים – חוק משק הגז הטבעי וחוק התכנון בבנייה. בסופו של דבר נצטרך להוציא היתר בנייה למתקן כזה. נצטרך להגיש טופס 1, לעלות לדיון בוועדה ובמקביל לתאם תוכנית הנדסית ברשות הגז. התוכנית ההנדסית הזאת ברשות הגז היא מבוססתת על שני מסמכים עיקריים. אחד זה הדרקטיבה הישראלית שחולשת על כל תחומי ה-CNG מתחנות מילוי וגם תחנות NGV. התקן הזה הוא לתכנון, רכש, הקמה, הגזה, הפעלה, אחזקה, בטיחות ואבטחת איכות. בתקן הזה יש המון הנחיות מעבר לתכנון ויש סעיף שמפנה שם למקרה שאתה רוצה להקים תחנת תדלוק בגז טבעי – אנא פנה לתקן 6236. התקן הישראלי שברוב עוונותיי יצא לי להשתתף בהכנתו הוא תקן עבור תכנון, הקמה, התקנה, הגזה, אחזקה והפעלה של תחנות תדלוק לרכבים. תחנת LNG לא כלולה בתקן הזה אבל כל סוגי התחנות האחרות כן.
"בהכנת התקן היה דיון רב על סיכונים, כשמדברים על סיכונים קשה מאוד להגיע להחלטה. בסופו של דבר הוחלט להפנות את התקן הזה לתמ'"א 18 לתחנות תדלוק ושם נקבע המרחק 40-80 לתחנות תדלוק. יש תחנות יותר קרובות שאסור שיפסלו בגלל נושאים כאלה, ואכן התקן מאפשר תחת סקר סיכונים גם לצמצם את המרחקים האלה. ויזמים – אל תשללו תחנות בגלל נושאים כאלה, תמיד יש דרך לצמצם את הסיכונים ולהתקדם.
"הצוות שאתם אמורים לקחת עבור תכנון והקמה של מתקנים כאלה אמור להיות מורכב משניים- צוות מקומי וצוות זר. הצוות הזר אמור להיות הצוות המוביל. בצוות המקומי יהיו לנו את חברת התכנון שתטפל ברישוי, בתכנון המפורט, באישורי תוכניות הנדסיות, יהיו אלמנטים של בטחון, כיבוי אש, בטיחות, תנועה. כמובן גם קרקע ומדידה שזה ברור לכל מתקן.
"קבלת ההיתר של כיבוי אש הוא בעייתי כי הכיבוי אש עצמו עדיין לא מכיר את הנושא טוב ולכן צפויים כשלים בנושא הזה. אין מכ"ר ייעודי ויש רק את מכ"ר 506 שנדרשות בו התאמות לגז טבעי וצריך לקדם את זה במהירות אם רוצים לקבל היתרי בנייה לתחנות NGV. צריך להתחשב בבטיחות בסיווג איזורי בטיחות.
"מבחינת התנועה אם מדברים על תחנות ציבוריות אז קיים תכנון תנועתי בתחנה וצריך לדעת איך להשתלב בו וזה ולהעסיק יועצי תנועה.
"הצוות הזר צריך להיות חברה עם ניסיון בתחום הספציפי שאתה רוצה להקים. הוא ישמש כמתכנן העיקרי בתהליך הוא צריך לעבור על הכל ולתכנן את הכל. עוד צריך שני גופים:
1. Notified body – הגוף שמאשר את הציוד שיירכש לפרויקט.
2. Certified body – עוד גוף שיבדוק את התכנון ויאשר תחת תעודה (סרטיפיקציה).
"הבעיות העיקריות של התחום היום הן בתפרים של התחנה- הראשון זה החיבור של הרכבים והשני הוא החיבור במעלה הזרם לאספקה. במעלה הזרם כבר נאמר פה שחברות החלוקה מספקות לחץ של 2 בר אבל הדרקטיבה קובעת שצריך לספק 4 בר. צריך לעבוד על זה במשותף עם חברות החלוקה. מעבר לזה יש דרישות לבדיקת מערכת החלוקה האיזורית שמחברת אליך – אם היא יכולה להתמודד עם המדחס, במקרה של אספקת CNG צריך להתחשב בזה שמתקן הפריקה של ה-CNG גורר אחריו עוד כמה דרישות שהן לא בתקן אבל הן כן בדרקטיבה.
"במורד הזרם יש לנו את הנושא של פיצוי טמפרטורה שצריך לשים לב אליו בשעת התכנון. יש גם את הנושא של מיכלי אחסון לרכבים, איך אני יודע איזה רכב מגיע לתחנה שלי – קלאס 1, קלאס 3, קלאס 4. יש לזה השלכות שונות מבחינת המילוי, הטמפרטורה שהמיכל הזה יכול להכיל. ואם נסב כלי רכב לגז טבעי צריך להביא בחשבון מבחינת התחנה דברים שאנחנו לא רגילים אליהם מבחינת פיית התדלוק.