כך אמר איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, בעקבות הדיווח כי הממשלה צפויה לדון היום ביעדי הפחתת הפליטות ושילוב אנרגיות מתחדשות לשנת 2030 עליהן היא תכריז בועידת האקלים בפריז בסוף השנה. השר להגנת הסביבה: "אנחנו מציגים יעדים דרמטיים עבור ישראל"
"מדובר ביום חג לכל העוסקים באנרגיה ירוקה בישראל"
כך אמר איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, בעקבות הדיווח כי הממשלה צפויה לדון היום ביעדי הפחתת הפליטות ושילוב אנרגיות מתחדשות לשנת 2030 עליהן היא תכריז בועידת האקלים בפריז בסוף השנה. השר להגנת הסביבה: "אנחנו מציגים יעדים דרמטיים עבור ישראל"
בתמונה הראשית: איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל
היום (א') תדון הממשלה ביעדי הפחתת הזיהום שתגיש ישראל לועידת האקלים הבינלאומית שתתקיים בפריז בסוף השנה. ההסכמה על היעדים שיוגשו לאישור הממשלה הגיעה רק לאחר חודשים של דיונים מלאי אמוציות בין המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה ומשרד האוצר, כשלבסוף היעדים שהוחלט עליהם הם: פליטות גזי החממה ב-2030 צפויות לעמוד על הפחתה של כ-25%, (7.7 טון פליטות לנפש בשנת 2030) וייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, שעומד כיום על 2% בלבד, יעמוד על פי היעד החדש על שיעור של 17% לפחות מסך כל צריכת החשמל בשנת 2030. עוד הוחלט כי על יעד צמצום צריכת החשמל בשיעור של 17% וצמצום הנסועה הפרטית בשיעור של 20% בשנת 2030 זאת על ידי מערכות הסעת המונים, המבוססות על אוטובסים, רכבות כבדות ורכבות קלות, מעבר לשימוש בגז דחוס ברכבי דיזל כבדים ובעיקר במשאיות ואוטובוסים, והפחתת רמות זיהום האוויר והגודש במרכזי הערים.
איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל: "מדובר ביום חג לכל העוסקים בתחום האנרגיה הירוקה בישראל ואנו מברכים על קבלת ההחלטה. כל מי שמכיר את משק האנרגיה מבין שמדובר ביעדים שאפתניים. החשוב בהחלטת הממשלה הוא הכוונה להגיש תכנית יישום בתוך 45 ימים. לתחום האנרגיה המתחדשת משמעות ההחלטה היא תוספת של אלפי מגה-וואט מותקנים עד 2030, זאת מעבר לאשרור כוונות הממשלה לקדם את התחום. לתחום ההתייעלות האנרגטית מדובר בבשורה של ממש שכן לראשונה הממשלה עומדת ליצור כלים פיננסיים מתוקצבים לקידום התחום ומדובר במהפכה של ממש שיכולה להזניק את תחום ההתייעלות האנרגטית בישראל."
אבי גבאי, השר להגנת הסביבה: "אנו מציגים יעדים דרמטים עבור ישראל. כל אזרח ירגיש חיסכון משמעותי בהוצאות החשמל, הדלק ובצמצום זיהום האוויר בעקבות יישום התוכנית ועמידה ביעדים המקדמים אותנו צעד נוסף לכיוון מדינות ה-OECD ,לחיסכון של מיליארדים למשק ופיתוח טכנולוגיות ירוקות מתקדמות. כמו בתוכניות אחרות אנחנו מאמינים שגם כאן כולם יצטרפו ונעבוד בשיתוף פעולה מלא".
מהחברה להגנת הטבע, ששלחה בשבוע שעבר מכתב רשמי לשרי הממשלה וקראה להם לתמוך בתוכנית ולהצביע בעדה, נמסר כי הם "מברכים על ההסכם בין משרדי הממשלה, קוראים לשרים לאשר את התכנית ומקווים כי זה מה שיקרה".
לעומת כל הקולות השמחים על החלטת הממשלה, ארגון מגמה ירוקה נשמע אחרת ואף קיים היום הפגנת מחאה מול משרדי הממשלה. אלעד לרנר, מוביל המאבק במשבר האקלים מטעם מגמה ירוקה: "היעדים שהמשרד להגנת הסביבה הציב עד 2030 מאד מתונים, ולא עומדים בקנה אחד עם הצהרות מקבילות מאירופה וארה”ב. במסמך ישנם מספר סעיפים שמראים התקדמות, כמו הגדלת אחוז ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת, והסרת חסמים בירוקרטיים מאנשים פרטיים שמעוניינים לייצר לעצמם חשמל באופן סולארי. אך למרות שמדובר על הפחתת כמות הפליטות לנפש, אם מתחשבים בגידול האוכלוסייה, לא תהיה הפחתה בפליטות גזי חממה בפועל. אנחנו תומכים בהתייעלות אנרגטית, אבל בטוחים שרק התחייבות של מדינת ישראל למול מדינות העולם והצבת יעדים קונקרטים להפחתת הפליטות יחייבו אותה להתמודד עם המשבר העמוק שרק משום שהוא לא נגלה לעין נוח לנו להתעלם ממנו. ארה”ב עשתה את זה, האיחוד האירופאי עשה זאת וישראל לא צריכה להישאר מאחור".
על פי הודעה הממשלה אתמול, "ישום התוכנית והעמידה ביעדים יובילו להגברת הביטחון האנרגטי ארוך הטווח של ישראל, ייעול והגברת התחרותיות של התעשייה ושל המשק בכלל, הפחתה בהוצאות המדינה וחיסכון לאזרחים בחשמל ודלקים, מינוף השקעות וצמיחת המשק, פיתוח תעשיית הקלינטק הישראלית, יצירת מקומות עבודה והפחתת הזיהום הסביבתי והתחלואה הנובעת ממנו".