ארגון אדם טבע ודין עתר לבג"ץ בטענה כי על פי החוק, עד לשנת 2011 נדרשה הממשלה לאשר תוכנית להתייעלות אנרגטית וארבע שנים אחרי, משרד האנרגיה והמים אפילו לא הכין תוכנית כזו
עתירה לבג"ץ: שטייניץ מפר את החוק כאשר לא מכין תוכנית להתייעלות אנרגטית
ארגון אדם טבע ודין עתר לבג"ץ בטענה כי על פי החוק, עד לשנת 2011 נדרשה הממשלה לאשר תוכנית להתייעלות אנרגטית וארבע שנים אחרי, משרד האנרגיה והמים אפילו לא הכין תוכנית כזו
תמונה ראשית: יובל שטייניץ, שר האנרגיה. קרדיט: משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
'אדם טבע ודין' עתרה הבוקר (ב) לבג"ץ במטרה לחייב את הממשלה לאשר תוכנית לאומית להתייעלות אנרגטית. בעתירה מציינת 'אדם טבע ודין' כי על פי חוק מקורות אנרגיה, על הממשלה היה לאשר תוכנית לאומית להתייעלות אנרגטית עד ליום 30.6.2011, בהתאם להצעת שר האנרגיה והמים, אך עם זאת, מעל לארבע שנים לאחר אישור החוק – אפילו לא הוכנה תוכנית כזו.
בעתירה שהוגשה על ידי עו"ד לי-היא גולדנברג ועו"ד טל גרנות נכתב: "לצד היותה של אנרגיה מוצר קריטי לכל מדינה מפותחת ומתפתחת, הרי שההשלכות הסביבתיות והכלכליות הנובעות מייצורה הינן מרחיקות לכת. כדוגמא, בפן הכלכלי, הקמת תחנת כוח עולה מיליארדי שקלים רבים, כך גם פריסת קווי מתח גבוה והקמת תשתיות אחרות". ב'אדם טבע ודין' מסבירים כי לכן דרושה תוכנית שתביא לחסכון באנרגיה באמצעות שימוש במכלול אמצעים לצמצום צריכת החשמל וכי מחקרים שבוצעו בארץ ובעולם, מעידים כי באמצעות מגוון של אמצעים טכנולוגיים, רגולטורים, כלכליים וחינוכיים ניתן לחסוך כ- 20% (ויותר) מצריכת החשמל בישראל בלא להוריד את רמת החיים או לפגוע בפעילות המשקית.
'אדם טבע ודין' מדגישה בעתירה כי מסמך של משרד התשתיות משנת 2010 על אף שנקרא "התוכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית", אינו עומד בדרישות החוק, משום שהמסמך, איננו תוכנית אופרטיבית, הכוללת יעדים מדידים, פרקי זמן ומדדים להערכה כפי שנדרש על פי החוק, אלא מהווה מעין סקירה של המלצות לפעולות אשר עשויות להוביל להתייעלות אנרגטית.
ד"ר אריה ונגר, ראש תחום אוויר ואנרגיה ב'אדם טבע ודין' מסביר כי ייצור חשמל בדלקים פוסיליים מביא לפליטה גדולה של פחמן דו חמצני, ועל כן חיסכון וצמצום בייצור החשמל יביאו לצמצום בפליטת גז זה. בחוו"ד של ד"ר ונגר שצורפה לעתירה נכתב: "משק החשמל בישראל בנוי ברובו הגדול (כ- 98%) על תחנות כוח המייצרות חשמל באמצעות שריפת דלקים פוסיליים (דלקים מחצביים כגון פחם, נפט וגז). קיטור המיוצר מחום השריפה או גזי הפליטה עצמם מסובבים טורבינה היוצרת את החשמל, ובה בעת נפלטות לאוויר עשרות מיליוני טונות בשנה של גזי חממה וזיהום אוויר. צמצום צריכת החשמל יוביל בהכרח לצמצום ביצורו, ומכאן לצמצום בכמות הדלקים הנשרפת ובכמות הזיהום הנפלט, ועל כן תביא תועלת סביבתית ובריאותית גם בהפחתת התחלואה הנגרמת ממזהמים אלו".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "לקידום החיסכון באנרגיה יש חשיבות לאומית ככלי לצמצום הנזקים הנובעים מייצור חשמל, כגון זיהום האוויר והפגיעה הבריאותית הנובעת ממנו. חיסכון באנרגיה תורם לצמצום זיהום האוויר ולהפחתת הנטל הכלכלי והתלות בייבוא אנרגיה. התעלמות הממשלה מהחוק מהווה פגיעה בשלטון החוק וזלזול בבריאות וברווחת הציבור".
תגובת משרד האנרגיה: "כאשר נקבל את העתירה נבחן אותה ותגובתנו תינתן בבית המשפט".