שיאנית הזיהום – המועצה האזורית חוף אשקלון, שם נסגר חוף ניצנים למשך 74 יום. אירועי זיהום משמעותיים גם בנהריה ובאשדוד
החופים בישראל נסגרו הקיץ בגלל זיהום פי 2.5 לעומת שנה שעברה
שיאנית הזיהום – המועצה האזורית חוף אשקלון שם נסגר חוף ניצנים למשך 74 יום (חלקם בחורף). אירועי זיהום משמעותיים גם בנהריה ובאשדוד. לקראת עונת החורף קוראת "צלול" למנוע הזרמת ביוב לים בחסות ימים גשומים ולהגביר את תדירות ניטור המים ופינוי הפסולת שנפלטת מהים כדי למנוע סיכון לרבבות מתרחצי החורף
תמונה ראשית: חוף מזוהם, אילוסטרציה. צילום: שאטרסטוק
במהלך עונת הרחצה 2015 (20.4 עד 12.10 – 175 יום בסה"כ) נסגרו חופי הרחצה לאורך הים התיכון 9 פעמים למשך 59 יום – כך עולה מדו"ח סיכום עונת הרחצה שפרסמה היום עמותת צלול. לשם השוואה – בעונת הרחצה 2014 נסגרו החופים 8 פעמים למשך 24 יום, כך שמדובר בגידול של פי 2.5 במספר ימי סגירת החופים כתוצאה מזיהום לעומת אשתקד.
סגירות החופים נגרמו בעקבות תקלות במערכות הביוב, שניתן היה למנוע, לצד תיקונים יזומים. הזרמת ביוב לים פוגעת במתרחצים, גורמת לתמותת דגים ובעלי חיים אחרים בסביבה החופית ולפגיעה מתמשכת באיכות המים.
"תקלות ביוב שמזהמות את הים הן מחדל, שאסור לנו לקבלו כגזירת גורל", אמרה מנכ"ל צלול מאיה יעקבס. "התקלות הללו מתרחשות, בין היתר, בגלל הזנחה רבת שנים של התשתית ורשלנות הרשויות שמבצעות רק אחזקת שבר ולא אחזקה מונעת ובדיקות קבועות – בניגוד לתקנות בנושא. מצער גם שבחלק מהמקרים בחרו רשויות לבצע תיקוני תשתית דווקא בקיץ, וגרמו לזיהום הים וסגירת חורף רחצה בשיא העונה".
שיאנית סגירות החופים היא המועצה האזורית חוף אשקלון, שם נסגר חוף ניצנים לרחצה למשך 74 יום (בחלקם בחורף). תקלת הביוב התרחשה במתקן טיהור השפכים ניצן, שאמור היה להיסגר עוד ב-2013. מבדיקת "צלול" עולה כי התקלה תוקנה ברשלנות כך שבחורף הקרוב אנו צופים זיהומים חוזרים.
אירוע משמעותי נוסף היה במהלך חופשת חג הסוכות בנהריה, כאשר החופים גלי-גליל וסוקולוב בעיר נסגרו למשך שמונה ימים בשל תקלת ביוב שזיהמה את נחל הגעתון ואת הים. גם חוף מי-עמי באשדוד נסגר למשך חמישה ימים בעקבות תקלה בקו ביוב שגרמה לזיהום חמור בנחל לכיש המשתקם, ולתמותה נרחבת של דגים. החוף עודנו מזוהם וטרם אושרה פתיחתו מחדש. מדובר במחדל שכן קיים בשטח קו ביוב שאמור היה לשמש כגיבוי, אך לא חובר למערכת.
1,900 מתנדבים אספו בקיץ אלפי טונות אשפה בחופים
במהלך עונת הרחצה 2015 ערכה "צלול" כ-30 מבצעי ניקיון חופים, בהם השתתפו כ-1,900 "מגני ים", תלמידים, סטודנטים, חיילים, עובדי חברות ועוד, שאספו אלפי ק"ג של פסולת – בעיקר בקבוקי פלסטיק, כלים חד-פעמיים, שקיות, שאריות מזון ועוד. פסולת זו מגיעה לים ופוגעת בדגה וביונקים הימיים וגורמת למותם. בנוסף, קיבלה "צלול" דיווחים רבים מהציבור על חופים מזוהמים באשפה, בראשם חוף פלמחים שבאחריות המועצה האזורית גן רווה, חוף שמורת פולג שבאחריות רט"ג, וחוף זיקים שבאחריות המועצה האזורית חוף אשקלון.
"צלול" קוראת למשרד הפנים ולמשרד להגנת הסביבה לאכוף על הרשויות המקומיות את חובתן לנקות את החופים ולנקוט באמצעי ענישה כנגד העבריינים, באמצעות הטלת קנסות על מי שמשאיר אשפה על החופים. אמנם בחורף בניגוד לקיץ תרומת הציבור לזיהום נמוכה, אבל הים פולט פסולת רבה אל החוף ועל הרשויות להקפיד לנקות את החופים כבימי הקיץ.
"לתגבר ניטור של החופים גם בחורף"
עונת הרחצה הרשמית מסתיים היום (12.10) אולם בחודשי הסתיו ואף בחורף ישנם רבבות שחיינים, צוללנים, גולשים ושייטים שממשיכים לפקוד ולהתרחץ בים. בשל הנוהג הפסול של הזרמת ביוב לים בחסות ימי סערה, ותופעה של נגר עירוני מזוהם, הם חשופים למחלות וזיהומים חמורים.
מלבד הזרמות ביוב לא חוקיות, גורם נוסף לזיהום הים מביוב מקורו באי-הפרדה בין צינורות הביוב לצינורות הניקוז. כתוצאה מכך מי גשם חודרים לצינורות הביוב, יוצרים עומס על מכוני הטיהור ומאלצים אותן לשחרר עודפים לנחלים. גם הנגר העירוני (מי גשם המתנקזים לים) גורם לזיהום משום שהרשויות אינן מקפידות לנקות את הרחובות לפני הגשם. כתוצאה מכך נסחפים לים שמנים, מתכות כבדות, פסולת ואף פגרי בעלי-חיים מהרחובות וצינורות הניקוז. תופעה זו מוכרת בעיקר עם רדת הגשם הראשון, אולם מאחר שהחורף הישראלי מתאפיין בהפוגות רבות, היא מתרחשת כמה פעמים בשנה.
"'צלול' קוראת למשרד להגנת הסביבה לאכוף את חובת הפרדת הצנרת, ולמשרד הבריאות להגביר את הניטור בחופי הרחצה כדי להזהיר את הציבור במקרה של זיהום, וכדי להרתיע מזהמי ים", הוסיפה יעקבס. "כמו כן, יש לבצע פעולות, כמו התקנת אמצעי סינון בקולטנים ובפתחי הנקזים בחוף, כדי למנוע זיהום ים".
המנורה האדומה נדלקה ואין התייחסות בכובד ראש לא ממשרד הגנת הסביבה ולא מהרשויות לנזקים הרבים מזיהום הים והחופים.