השר שטייניץ: "הרפורמה הכרחית לתפקוד משק החשמל ולקידום הרפורמה בחברת החשמל". יו"ר רשות החשמל: "במודל הקיים הרשות לא תוכל עוד להשמיע את קולו של הצרכן"
עצמאות רשות החשמל בקביעת תעריפי החשמל תישמר
השר שטייניץ: "הרפורמה הכרחית לתפקוד משק החשמל ולקידום הרפורמה בחברת החשמל". יו"ר רשות החשמל: "במודל הקיים הרשות לא תוכל עוד להשמיע את קולו של הצרכן"
בתמונה הראשית: אורית פרקש הכהן. צילום: רועי שפרניק
הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ובסעיפים מהצעת חוק התכנית הכלכלית, קיימה היום דיון ראשון בפרק רשות החשמל של הצעת חוק התכנית הכלכלית.
בפתח הדיון אמר שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, ד"ר יובל שטייניץ: "רפורמה זו הכרחית ודובר בה רבות טרם כניסתי לתפקיד. כל הגורמים הממשלתיים הסכימו, כי המצב הנוכחי הוא בלתי נסבל ואי אפשר לבצע כך רפורמות במשק החשמל. ללא רפורמה זו, שר האנרגיה אינו יכול לממש את אחריותו במשק החשמל. אנחנו מתקנים מצב, שכל שרי האנרגיה האחרונים והממשלה ראו בו צורך. ממשלה אינה יכולה לתפקד, כאשר החלטותיה לא מובאות לידי יישום. זה חיוני לאחד בין רשות החשמל ומנהל החשמל לגוף אחד, להפסיק את העימותים האינסופיים בין הגופים, המובילים לשיתוק משק החשמל, ולחדד את העובדה שהרשות החדשה תקיים את מדיניות הממשלה לצד שמירת עצמאותה בקביעת התעריפים".
השר אף הודיע כי "עם הקמתה של הרשות החדשה, ניתן יהיה לקדם את הרפורמה בחברת החשמל התקועה שנים" וסיכם באומרו "בכל יישום רפורמה, ישנם חששות, אך התוצאה הסופית תהיה גוף מאוחד יותר, בעל סמכויות ברורות יותר, רשות אפקטיבית יותר שתהיה גוף המסייע לממשלה בגיבוש המדיניות וביישומה".
יו"ר רשות החשמל, הגב' אורית פרקש-הכהן: "עדכון התעריפים המתמיד של הרשות חסך לציבור עשרות מיליארדי שקלים, תוך שהיא עומדת בלחצים רבים וקשים. הממשלה, כבעלים של חברת החשמל, מושפעת ממצבה הפיננסי של החברה, ולכן צריך גורם עצמאי שיכפה על החברה תעריפים. האינטרס הציבורי מונח פה של השולחן. החוק לא פותר את הכפילות הפקידותית, כי הרישיונות הגדולים נותרו באישור השר, וממילא תקנות הרישוי לכל סוגי הרישיונות נשארות באחריות המשרד ולא ברשות".
"לפי החוק החדש השר יכול לבקש דיון מחדש על כל החלטה ספציפית, רישיון גדול כקטן. עצמאות הרגולטור, המחויבת על פי דירקטיבה של מדינות האיחוד האירופי, תרוקן מתוכן. הרשות עוברת לתוך המשרד, מינוי היו"ר כפוף לשר במישרין (סעיף חריג שלא קיים בשום רגולטור אחר), קביעת התעריפים תהיה בכפוף לעלויות הנובעות ממדיניות השר, וסמכות השר לדיון מחדש בהחלטות. במודל הקיים הרשות לא תוכל עוד להשמיע את קולו של הצרכן במנותק משיקולי הממשלה" ציינה הגב' פרקש-הכהן.
השר שטייניץ ביקש להעיר לעניין קביעת גובה התעריפים "גם רגולטורים מסתכלים לעיתים על תדמיתם הציבורית, ועל פוליטיקאים אומרים הרבה פעמים שהם דווקא מורידים מחירים באופן פופוליסטי ומשיקולי בחירות כאלה ואחרים. אני חושב שהכי טוב שהתעריפים ופיתוח המשק ייקבעו באופן ענייני".
מר שאול מרידור, מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים: "מרבית הרשויות בעולם עוסקות בעיקר בתעריף ולא במדיניות. ברור להן כי רשות שאחראית לקביעת תעריפים פועלת בהתאם למדיניות השר והממשלה. אין בעולם מקרה בו הממשלה קובעת מדיניות והרשות לא מכירה בה. פה בארץ זה לא תמיד קרה. למשל, אם קבעה הממשלה כי יש להביא גז טבעי נוזלי באונייה מגזזת, אין שאלה כי על הרשות להכיר בכך ואת זה בא התיקון לסדר. המדיניות היא מדיניות השר והממשלה ויישומה, בפרט בנושא התעריפים, הוא של הרשות באופן עצמאי".
מר יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל: הצעת החוק היא הצלת הנפשות של משק החשמל במדינת ישראל. אי אפשר לתאר את חוסר היכולת של המשק להתנהל וחברת החשמל בתוך זה. כל פעילותנו נקבעת ע"י מדיניות משרד האנרגיה, אך את הכסף לביצוע קובעת רשות החשמל. כולנו צריכים להגן על האזרחים, ואוי ואבוי אם אזרח ישלם יותר ממה שהוא צריך, אבל התעריף הוא גם זה שיאפשר לנו לפתח את משק החשמל, כדי לספק את מה שהאזרחים צריכים. אזרח מוכן לשלם עוד כמה שקלים כדי שלא יהיו לו הפסקות חשמל".
מר רון-טל ביקש להעיר לגבי הצעת החוק: "תחרות במשק צריכה להיות באחריות השר והחוק מאפשר לרשות להחליט עצמאית על הוספת רישיונות קטנים, בהיקף בלתי נשלט, שיכולים להגיע לסדרי גודל עצומים. כמו כן צריך לחייב בחוק שקיפות של תהליך קבלת החלטות ברשות, וכן להכניס מגנון של ערעור על החלטות הרשות, שהיום לא קיים מלבד בג"ץ. היום יש אלפי אזרחים שהם יצרני חשמל ומנגנון ערעור יגן גם עליהם.
גב' עדי חכמון, רכזת אנרגיה באגף התקציבים של משרד האוצר: "ריבוי הגופים הפועלים במשק החשמל, אשר חלוקת הסמכויות ביניהן לא תמיד ברורה, מביא לחוסר ודאות ופגיעה בפיתוח המשק. אנו מציעים לאחד את רשות החשמל ומנהל החשמל ולהכפיף אותם לשר. השר יקבע מדיניות, אך הרשות תהיה עצמאית לקבוע מדיניות תעריפים ואת התעריפים עצמם. עקרונות המדיניות שייקבע השר גם יפורסמו ברשומות ויהיו גלויים וידועים. רישיונות קטנים יאושרו ברמת הרשות, ומעל גודל של 100 מגה-וואט יובאו לאישור השר. היו"ר יהיה כפוף לשר, אך מליאת הרשות תישאר עצמאית. הסעיף התקציבי וניהול התקציב יישארו נפרדים, כמו גם ניהול כח האדם והייעוץ המשפטי. השינוי יביא כתובת אחת לשחקנים, ודאות במשק, הגברת יכולת השר לקבוע, הארכת תוקף רישיונות חברת החשמל ופיתוח המשק בצורה מיטבית".
יו"ר הוועדה, חה"כ אלי כהן (כולנו) סיכם את הדיון: "ברור לכולנו שהעצמאות בקביעת תעריפים תישמר, ונוודא שהדבר ברור מלשון החוק. עמדתי היא כי לא נכון לקחת מונופול ממשלתי ולהפוך אותו למונופול, לא בידי חברות ממשלתיות אחרות ולא בידיים פרטיות".
יו"ר הוועדה ביקש ממנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים לגבש מדיניות לגבי ההיקפים שיועברו לידיים פרטיות ממשק הייצור ומשק ההולכה של החשמל. יו"ר הוועדה אמר כי צריך לקבוע מנגנון ערעור, אך גם מנגנון של סופיות החלטה, ושבכל מקרה ההנחיות וההגדרות לרשות החדשה לא יהיו שונות מרשויות ממשלתיות אחרות. לבסוף ביקש יו"ר הוועדה ממנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים לזמן אליו את יו"ר רשות החשמל ולשוחח בכדי שיגיעו להסכמות והבנות שיאפשרו את קידום החוק בצורה המיטבית.