בוועידת האקלים בפריז החליטו על הקמת קרן שתממן פרויקטים של אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית ב-100 מיליארד דולר בשנה, החל מ-2020. עבור החברות הישראליות העוסקות בפיתוח טכנולוגיות קלינטק חדשות הבשורות הללו מהוות הזדמנות שלא כדאי להחמיץ. טור מאת צביקה קליר
דעה: שוק האקלים מתחמם
בתמונה הראשית: צביקה קליר מקבל את פרס אינטרסולאר בגרמניה בקטגוריית חימום סולארי
טור דעה מאת: צביקה קליר
ההדים העולמיים סביב החלטות ועידת האקלים של האו"ם בפאריז שהסתיימה בחודש שעבר עדיין לא שככו. לראשונה, שלוש מתוך חמש המזהמות הגדולות – ארצות הברית, סין והודו, הודיעו שיקחו על עצמן התחייבויות מהותיות בהפחתת פליטות גזי חממה. החלטה משמעותית נוספת עוסקת בהקמת קרן שתממן פרויקטים של אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית ב-100 מיליארד דולר בשנה, החל מ-2020. עבור החברות הישראליות העוסקות בפיתוח טכנולוגיות קלינטק חדשות הבשורות הללו מהוות הזדמנות שלא כדאי להחמיץ.
היכולת למימון פרוייקטים מגלמת בתוכה הזדמנות לשינוי משמעותי במודל העסקי של חברות המפתחות חדשנות טכנולוגית בתחום הקלינטק – מעבר מעסקאות מכירה של מוצרים ופרוייקטים למודל של השתתפות ברווחים הנובעים מחיסכון של חשמל או דלק לאורך שנים רבות. החזר המימון יבוצע מתוך החיסכון שיתקבל. הדבר יקל מאד על לקוחות שלא יצטרכו לשלם עבור הפתרון ויוכלו להנות מיד מחסכון באנרגיה, גידול ברווחיות והקטנת זיהום הסביבה. בישראל ישנם מספר גופים המסייעים במימון פיתוח טכנולוגי אבל ישנו חוסר בגורמים המממנים פרוייקטים של טכנולוגיות חדשניות. למדינה תפקיד חשוב – הקמת קרן שתממן פרוייקטים כאלה כבר עתה, תוכל לסייע רבות לחברות שכבר יש להן מוצר מוגמר והן בתחילת שלב המכירות, לחצות את "עמק המוות" ולהפוך לחברות גדולות ומצליחות.
מבין הסקטורים השונים שיוכלו להנות מפירות המימון והעלייה בביקושים ניתן לסמן את ייצור החום מאנרגיה מתחדשת כבעל פוטנציאל גדול ביותר לצמיחה. לפי סוכנות האנרגיה העולמית, כ-50% מהשימוש הסופי של אנרגיה בעולם הינו להפקת חום – בעיקר לחימום מבנים, מים חמים לשימוש ביתי ועבור תהליכים תעשייתיים. תחום זה גדול משימוש האנרגיה בתחבורה (27%), ונאמד בכ-2 טריליון דולר בשנה המושקעים כיום בשריפת דלקים פוסיליים.
קולטי השמש לחימום מים המותקנים בעולם מייצרים בערך פי שניים אנרגיה מכל הפאנלים הפוטו-וולטאים המותקנים כיום. זה שוק גדול יחסית – בשנה שעברה נמכרו בעולם כ-80 מליון מ"ר קולטי שמש לחימום מים – ובכל זאת, קולטי השמש הנוכחיים אינם יעילים דיים באקלים קר ובחום לתעשייה (מעל 60 מעלות צלסיוס), היכן שרוב החום נצרך. לפיכך שיעור חדירתם לשוק מזערית, ומוערכת בשברי אחוז. פוטנציאל הגידול בתחום זה מגלם את אחת ההזדמנויות הגדולות של עולם האנרגיה המתחדשת.
החדשות הטובות הן שלישראל יתרון עולמי בתחום ייצור אנרגיה מתחדשת לחום, באמצעות קולטי שמש. המוניטין שצברה ישראל מבוסס על ראשוניות בשימוש ובהיקפי השימוש לפי מספר הקולטים לנפש, עם חיסכון של כ-4% מסך צריכת החשמל בישראל. חברות ישראליות מובילות עולמיות אף בקולטים לטמפרטורות גבוהות, לשימושים תעשייתיים או לייצור חשמל. הידע הרב שנצבר בתחום זה מספק הזדמנות לחברות קלינטק ישראליות בפיתוח טכנולוגיות חדשניות שחלקן כבר קיימות, אשר יספקו אנרגית חום בעלות הנמוכה מכל אלטרנטיבה אחרת, כולל משריפה של דלקים וגז טבעי, ובעיקר עבור ארצות קרות ולטמפרטורות הנדרשות בתעשייה.
אולם כדי שישראל תצליח במימוש הפוטנציאל בתחום, על המדינה להיות ערה להזדמנות ולסייע במימושה. ראשית, בהרחבת ההישג של קולטים המותקנים במבני מגורים, גם למגזרים התעשייתיים והמסחריים –בהם לא מומש עדיין הפוטנציאל הקיים לחסכון באנרגיה באמצעות ייצור חום מאנרגיות נקיות. רגולציה מחייבת ומימון או סיבסוד ממשלתי לפרוייקטי חום באנרגיה מתחדשת יסייעו מאד להטמעת פרוייקטים תרמו-סולריים בסדרי גודל משמעותיים לשימושים כאלה. שיתוף פעולה בין המדינה, הסקטורים התעשייתיים והמסחריים – צרכני החום הגדולים, יחד עם חברות קלינטק, יכול להוביל לשינוי משמעותי בתחום, להפחתת פליטת גזי חממה ולקידום טכנולוגיות חדשות בפריצה לשוק העולמי.
הכותב הינו מנכ"ל TIGI המפתחת ומשווקת קולטים תרמו-סולאריים בנצילות גבוהה