הבוקר התנהל דיון בוועדת הכלכלה על חוק קידום האנרגיות המתחודשת שהציג ח"כ איתן ברושי. בדיון דיברו נציגי המשרדים הממשלתיים ונציגי היזמים על התהליכים שהולכים לעבור על השוק עם אימוץ היעדים החדשים בוועידת האקלים בפריז ועם השינויים שנעשים ברשות החשמל
ח"כ ברושי בדיון על האנרגיות המתחדשות בוועדת הכלכלה: "חוק האנרגיות המתחדשות יעבור"
הבוקר התנהל דיון בוועדת הכלכלה על חוק קידום האנרגיות המתחודשת שהציג ח"כ איתן ברושי. בדיון דיברו נציגי המשרדים הממשלתיים ונציגי היזמים על התהליכים שהולכים לעבור על השוק עם אימוץ היעדים החדשים בוועידת האקלים בפריז ועם השינויים שנעשים ברשות החשמל
בתמונה הראשית: דיון ועדת הכלכלה לקידום אנרגיות מתחדשות. צילום: ארנון מעוז, תשתיות
ארנון מעוז, מו"ל תשתיות: "בשנת 2009 ממשלת ישראל הוציאה כוח חלוץ אדיר – החלטת מממשלה 4450 לשוק הסולארי. אני מסקר את השוק הסולארי כבר 8 שנים, בתקופה של הוצאת החלטת הממשלה נפתחו 150 חברות והיום נמחקו יותר מ-100 מהן מהמפה. הממשלה חוקקה חוק כדי להקים שוק ומחקה אותו במו ידיה. המטרה של רגולציה היא להקים שוק והיא הרסה אותו. המטרה של החקיקה הנוכחית היא להקים את השוק ולבנות אותו ואני מקווה שהיא תצליח כי מאות עובדים כבר הלכו הביתה".
בסיום הוועידה נשאל ח"כ ברושי על ידי מעוז האם החוק יעבור, לכך הוא השיב: "החוק הזה יעבור. הוא נועד להביא את המדינה לביצוע יותר מהיר ויותר מושלם. כפי שאמר מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, הממשלה והמדינה מחוייבים לעמידה ביעדים. החוק נועד לאפשר ליצור את הכלים לעמידה ביעדים. ישראל כרגע רחוקה מהיעדים שהיא קבעה. החוק עבר לוועדת שרים לחקיקה. ככל האפשר הוא ימלא את ייעודו לחייב את הממשלה לעמוד ביעדים של אנרגיה מתחדשת".
בוועדה עצמה אמר ברושי: "אישור הצעת החוק הוא קריטי שכן פיתוח האנרגיות המתחדשות היא הדרך הישימה ביותר להפחתת פליטת גזי החממה בישראל. קיים קונצנזוס רחב בציבור וגם בכנסת כי פיתוח תחום האנרגיה המתחדשת מעוכב בישראל במשך שנים רבות והמשמעות לכך היא עיכוב פרויקטים לייצור אנרגיה ירוקה שיפחיתו את הזיהום מתחנות הכוח ויתרמו לאיכות הסביבה ולביטחון האנרגטי של משק החשמל. מדובר בתחום שתורם באופן ישיר לפיתוח הפריפריה ויכול להיות מנוע לצמיחה כלכלית ויצירת מקומות עבודה חדשים בפריפריה".
מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, אמר כי היעד של המשרד הוא לראות ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות כחלק מרכזי בתמהיל הדלקים של ישראל. "אנחנו מפגרים מאוד ביחס לעולם, ויש לנו פחות משאבים כמו מים ורוח, אך בורכנו בשמש ועוד לא התחלנו למצות את הפוטנציאל שלה", אמר. הוא הוסיף כי הצעת החוק מבורכת מאחר שהיא שמה את הנושא על סדר היום, אך יש עדיין חסמים רבים שצריך להסיר". מאוחר יותר בוועדה אמר מרידור כי כל עוד אין יכולת אגירה טובה עדיין אי אפשר להתבסס על אנרגיה סולארית.
איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, אמר: "זו הכנסת השלישית שבה אני נמצא שמדברים על אנרגיה מתחדשת אבל אני מאמין שהפעם משרד האנרגיה עשה פניית פרסה לטובת קידום אנרגיה מתחדשת. אנחנו מתרשמים שהמנכ"ל מרידור מגיע לבצע. המטרות הן עצומות. אנחנו מבקשים שתצא התראה לרשות המיסים כדי שאדם יוכל לייצר אנרגיה סולארית על גג ביתו. צריך להתחיל לטפל לחסמים וזו קריאה למשרד האנרגיה להיות מעורב. המועצה הארצית חיסלה בשבוע שעבר חמישה פרויקטים במסגרת תמ"א 35 וכעת הם יצטרכו לעבור תהליך בלתי אפשרי כדי לקום. רשות החשמל לא מתפקדת במצב הנוכחי, אנחנו מחכים לשימוע הנוכחי מאז אוקטובר 2014 והגענו לגשר ועכשיו זו הבקשה שלי מהמנכ"ל מרידור לפעול להצעת השימוע ברשות החשמל לפני שימונה היו"ר החדש, לא צריך יו"ר בשביל זה. עם המנכ"ל שטייניץ ועם היו"ר מרידור אני מקווה שנתקדם כולל החוק המבורך של ברושי".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין בדיון על אנרגיות מתחדשות בועדת הכלכלה: "לצורך היערכותה לחתימה על הסכם גלובאלי חדש ומחייב למאבק בשינוי האקלים, החליטה הממשלה, בין היתר, לעדכן את היעד לייצור חשמל ממקורות מתחדשים (13% בשנת 2025 ו – 17% בשנת 2030). הצעת חוק ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת באה לעגן בחקיקה ראשית את היעדים שנקבעו בספטמבר 2015 ושואפת לפתור את הבעיות הסטטוטוריות ולהתגבר על החסמים העומדים בפני עמידה ביעד – בשל כך מדובר בהצעת חוק מבורכת.
"עם זאת, כיום החוק נותר חוק הצהרתי שאינו כולל מנגנונים מעשיים, תחומי אחריות לביצוע וסנקציות על אי עמידה ביעדים. כדוגמא:
-. סעיף 3(ב) ו-3(ג): החוק מציע לקבע סמכויות אשר הינם כבר כיום בסמכויותיהם של השר ורשות החשמל. ככל שיש צורך בחקיקה נוספת בעניין יש לקבוע לו"ז וסנקציות אשר יבטיחו את העמידה בהם.
-. סעיף 4: החוק מקים ועדה בין-משרדית שתפקידה לגבש בכל שנה תכנית שנתית לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. עם זאת, אין בחוק כל הגדרה של סמכויות הוועדה, אין כל אמות מידה ועקרונות לתכניות שתכין, אין כל מנגנונים ליישום התכניות, לא נקבע תוקף התכניות, לא ברור מי אחראי ליישום התכניות. על החוק להבטיח שהוועדה תקבע בתכנית שכזאת את תמהיל האנרגיות המתחדשות הרצוי ותשאף להגדיל היעד מ – 17%.
-. למשרד להגנת הסביבה זיקה ברורה לקידום אנרגיות מתחדשות במשק לכן מוצע לקבוע בחוק חובת היוועצות עם השר להגנת הסביבה בכל הליך גיבוש מדיניות, תנאים ותקנות".
יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים בגרינפיס בישראל: "באוסטרליה יש מיליון וחצי מערכות סולאריות מותקנות. גם כאן הפוטנציאל הוא אדיר. כאן יש שני פלונטרים, היום מי שרוצה להקים מערכת סולארית צריך להירשם כעסק ואף אחד לא רוצה לפתוח תיק במס הכנסה ולהוציא כל חודש חשבונית מס. חייבים לשנות את זה. לא יכול להיות שנעבור עוד קיץ עם הרבה שמש אבל בלי הרבה חשמל. כל התחום הסולארי מתחיל ומסתיים בחדר הזה. הדבר השני שאנחנו בקשר איתו עם משרד האנרגיה זה להפוך את הביורוקרטיה ליותר פשוטה – מה שיוזיל את המחיר של מערכות סולאריות בעשרה אחוזים. אבל הדבר החשוב ביותר הוא המיסוי, חובה להעביר את הפטור מממס לפני הפגרה. כיום כל התחום הביתי עדיין תקוע".
ח"כ דב חנין ביקש מנציג משרד האוצר להתייחס לנקודה והוא אמר שהם רוצים להקל את הביורוקרטיה. חנין ביקש מהנציג להעביר לוח זמנים מסודר לזירוז הנושא ולאחר מכן הנושא יעבור לטיפול בוועדת הכספים.
אסי לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס: "אנרג'יקס זו חברה ציבורית שנסחרת בשווי של 900 מיליון ש"ח. 44 אחוז מתחנות הכוח שהוקמו באירופה בשנה שעברה הינם טחנות רוח. אנחנו כבר שנים מנסים להתקדם בארץ. אבל בגלל הסחבת בארץ נאלצנו לעבוד בחו"ל. אנחנו משקיעים מיליארד ש"ח בפולין. הרוח בפולין לא יותר טובה מישראל. מבקשים את עזרת משרד האנרגיה בנושא".
נתנאל היימן, נציג התאחדות התעשיינים: "מה העלויות של התהליך של המעבר לאנרגיות מתחדשות? מה ההשפעה על תעריף החשמל? לכל הדברים האלה יש מחיר וזה לא מוצג".
בסיום הוועדה מנכ"ל משרד האנרגיה אמר כי הוא הקים פורום בשיתוף היזמים כולל איתן פרנס והזמין את מנכ"ל אנרג'יקס להגיע אליו ולשטוח את טענותיו. ח"כ איתן ברושי ביקש כי בטרם הפגרה יאושר החוק במליאה, יו"ר ועדת הכלכלה כבל אמר לו כי זה לא ייקרה עד אז, אך הציע לו להגיע להסכמה מצד כל הגורמים והוא יעלה את זה למליאה.