בכך עומד היקף ההספק המותקן הכולל של החברה בישראל על כ- 160 מגהוואט של מתקנים לייצור חשמל נקי
השדה הסולארי נחנך במעמד ראש ממשלת צרפת, מר מנואל ואלס, השר להגנת הסביבה מר אבי גבאי, מנכ"ל קבוצת EDF-Energies Nouvelles, מר אנטואן קהוזק, מנכ"ל חברת חשמל, עופר בלוך, ראשי רשויות מקומיות ובכירי משק האנרגיה בישראל.
תכנון ופיתוח הפרויקט שבבעלות חברת EDF-EN ישראל ושותפתה המקומית, חברת סולקס, החלו בשנת 2010 עד לקבלת כל האישורים בשנת 2013. הקמת המתקן ארכה כ-18 חודשים, במהלכן הותקנו באתר כ-200,000 פאנלים סולאריים, על פני שטח של כ-620 דונם בישובים: שפיר, אמונים, כפר אחים ותלמי יחיאל. מתחילת שנת 2016 עבר המתקן בהצלחה את כל הבדיקות לחיבור לרשת ההולכה הארצית במתח של 161,000 וולט.
אנטואן קהוזק, מנכ"ל קבוצת EDF-Energies Nouvelles, הפועלת בלמעלה מ 20 מדינות ברחבי העולם, הביע סיפוק רב מפעילותה של החברה במשק הישראלי מאז החלה לפעול בישראל לפני כשבע שנים, וציין כי החלטתה של חברת EN-EDF העולמית להיכנס לפעילות בישראל היא אסטרטגית וארוכת טווח, לאור אמונתם במשק הישראלי שהינו בעל פוטנציאל רב בתחום האנרגיות המתחדשות.
אילון וניש מנכ"ל חברת EDF-EN ישראל, מסר שכעת עם חנוכת אתר זמורות היקף ייצור החשמל של החברה בישראל עומד על כ- 160 מגה וואט, והוסיף כי בימים אלה פועלת החברה לקידומם של פרויקטים סולאריים חדשים (שחלקם כוללים אגירת חשמל) ופרויקטים בתחום אנרגיית הרוח.
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, אמר בטקס כי "אנחנו מודים לצרפת על הצלחתה של ועידת האקלים בפריז לא רק בשל השגיה הבינלאומיים אלא גם משום שסייעה להעלות את נושא זיהום האוויר לתודעה הציבורית כאן בישראל. יש לנו הרבה שמש בישראל, ויש לנו גם גז טבעי וטכנולוגיות. מצד שני, יש לנו יותר מדי בירוקרטיה והמטרה שלנו היא לייעל אותה.
כמו בארצות אחרות המשרד להגנת הסביבה בישראל ממוקד יותר בקידום אנרגיות מתחדשות מאשר משרדים אחרים אבל אני אופטימי בעניין הקידום של נושא זה בעקבות השינויים שחלו בחשיבות שמשרד האנרגיה מייחס לכך."
EDF-EN ישראל הינה חברת בת של EDF Energies Nouvelles S.A, זרוע האנרגיות המתחדשות של חברת החשמל הלאומית הצרפתית – EDF. החברה החלה לפעול בישראל בשנת 2009 לצורך פיתוח, הקמה והפעלה של מתקנים לייצור חשמל בהיקף משמעותי באמצעות אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח.
נכון לכתיבת שורות אלה היקף ההספק המותקן הכולל של החברה בישראל עומד כיום על כ- 160 מגה וואט של מתקנים לייצור חשמל נקי. 11 הפרויקטים של החברה בישראל הם: גבולות (8.5 מגה וואט), להב (3.2), נחל עוז (6.0), כרם שלום (6.4) משמר הנגב (7.8), תלמי אליהו (10.0), מצפה רמון (7.0), ברור חיל (8.8), סמר (10.8) קטורה (40.0) וזמורות (50.1).
בשעה טובה !
כמה עצוב ומתסכל שחברה לא ישראלית הקימה ואוחזת במערכות סולאריות בהספק מצרפי של 160 מגה-וואט.
לדעת רבים וטובים רשות החשמל – תמכה לאורך כל הדרך במתן רישיונות ליצור חשמל לחברות הגדלות, במקום לחלק את המכסות לשדות סולאריים קטנים יותר, ובכך לתת "פרנסה" לייזמים ישראלים ולחברות EPC מישראל.
מעבר לכך שלצורך הקמת השדות הנ"ל נדרשה חברת החשמל, להשקיע בתשתית מתאימה.
רוב צריכת החשמל מהשדות הנ"ל נמצא רחוק מהשדה, וישנם הפסדי השנאה והולכה.
השכל הישר הוא להקים מערכות סולאריות קטנות יותר בעיקר על גגות של מפעלים, קניונים, בתי ספר , חוות לולים רפתות, בתי אריזה ועוד, קרוב לצרכנים, כך שחברת חשמל (קרי מדינת ישראל) לא נדרשת להשקיע בתשתיות של השנאה והולכה, וכמעט אין הפסדי הולכה.
יתרון נוסף הקמת מערכות סולאריות על גגות – הצללה על הגגות שמקטינה ב כ5% האנרגיה הנדרשת למיזוג-הקטנה נוספת בצריכת החשמל בשעות העומס בקיץ.
דוגמא נוספת חברה נוספת "סאנפאור" שהשקיעה במערכות סולאריות בהספק של 20 מגה, נרכשה ע"י חברת טוטל הצרפתית שמכרה את הפעילות ויצאה מישראל , בגלל קשריה עם מדינות המפרץ בהפקת נפט.
מדינת ישראל הפסידה הזדמנות פז – לאפשר ליזמים קטנים לגוון את מקורות הפרנסה שלהם, לספק עבודה לחברות קבלניות -EPC.
דווקא ממשלה שמתהדרת בעזרה ל"שקופים" והוספת מקרונות פרנסה לפריפריה- כשלה בנושא חלוקת רישיונות להקמת מערכות סולאריות .
אני קבלן אשטיפה