ניתוח מגמות בשוק הגז הטבעי מול עלייתה של מהפכת האנרגיה המתחדשת
אסדת ההפקה מאגר תמר. צילום: אלבטרוס
מאת: אמנון פורטוגלי
הפיתוח של מאגרי נפט וגז טבעי משמעותיים ממקורות לא קונבנציונליים (פצלים) הציב את ארה"ב כאחד השחקנים המובילים בתחום הנפט והגז בעולם. התפתחות זו היא מהפכנית וכבר הביאה לירידה דרסטית במחירי הנפט והגז, לעולם נפט וגז חדש.
עם גז טבעי שמספיק לענות לרמות הצריכה השוטפות למשך עשרות שנים, ארה"ב הפכה מיבואנית גז טבעי ליצואנית של גז טבעי. הכמויות הגוברות של גז טבעי באמריקה משנות כל מה שנהגנו לחשוב על גז טבעי. לאחרונה, שלש התפתחויות עומדות להפוך את ארה"ב לאחד היצואנים הגדולים בעולם של גז טבעי נוזלי (LNG), להשפיע על שוק הגז הטבעי בארה"ב, ועל מחיר הגז טבעי בעולם.
הרחבת תעלת פנמה תקל על ייצוא LNG במיכליות ענק
פתיחת תעלת פנמה לשייט, לפני כמאה שנה ב- 1914, שינתה את פני הסחר העולמי. התעלה החוצה את מצר פנמה שבאמריקה המרכזית, ומחברת בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט, השפיעה רבות על השיט בין שני האוקיינוסים. ספינות מהחוף המזרחי של ארה"ב לא צריכות עוד לשוט במסלול הארוך מסביב לאמריקה הדרומית, דרך מצר מגלן או סביב כף הורן כדי להגיע לשווקים באסיה או בחוף המערבי, ולהיפך.
עכשיו, 100 שנים מאוחר יותר, התעלה שאורכה כ- 80 ק"מ עומדת לעשות זאת פעם נוספת. פרוייקט הרחבת תעלת פנמה שהחל בספטמבר 2007 בעלות כוללת של 5.2 מיליארד דולר, יאפשר לתעלה להעביר ספינות מודרניות עם יכולת לשאת מטענים בכמות של כמעט פי שלוש.
עם סיום פרוייקט ההרחבה, ב- 26 ליוני 2016, יוכלו לעבור בתעלה ספינות שיכולות לשאת עד 13,000- 14,000 מכולות לעומת כ- 5,000 מכולות בעבר. מיכליות ענק מודרנית, כולל ספינות LNG, שלא היו יכולות לעבור בתעלה, ונאלצו לשוט סביב כף הורן או דרך תעלת סואץ, או שלא עשו כלל את הנסיעה, יוכלו מעכשיו לעבור בתעלה המורחבת. המשמעות היא קיצור זמן התחבורה לאסיה מהחוף המזרחי והקריבי בכעשרה ימים.
ליצרנים וליצואנים של LNG בארה"ב, הרחבת תעלת פנמה אומרת הזדמנויות שיווקיות חדשות בזמן הנכון. התעלה המורחבת תעזור להתניע את יצוא האנרגיה של ארה"ב למדינות אסיה.
ייצוא מאסיבי של גז טבעי נוזלי משנה את כללי המשחק העולמי
מאז 1975 הממשל הפדרלי אסר על יצוא של LNG מארה"ב. כיום, כאשר הפקת גז מפצלים בארה"ב הרקיעה שחקים, התקנות השתנו לחלוטין. בסוף 2015, מנהיגי הקונגרס הסכימו לבטל את האיסור על ייצוא נפט וגז מארה"ב, ותאגידים אמריקאיים יכולים לשלוח מיכליות של LNG לכל פינה בעולם.
מגמה זו של ייצוא LNG היא חזקה וכמעט בלתי ניתנת לעצירה. יש לה את הכח לשנות את משק הגז בעולם. זו התוצאה הסופית (עד עכשיו) של אחד המהפכים הגדול ביותר בתחום האנרגיה שהיה אי פעם.
רק לפני כשמונה שנים, כל המומחים הסכימו כי ארה"ב תאלץ לייבא LNG כדי לענות על כ- 15% מצורכי הדלק שלה במהלך שנים עד 2020. עכשיו, אפילו גזפרום, ענק הגז הרוסי מודה כי ארה"ב יכולה לספק בין 8% ל -12% מכלל ייצוא ה- LNG בעולם בתוך שש שנים, לעומת אפס יצוא LNG בסוף 2015.
בארה"ב יש למעלה מ- 110 מתקני LNG, רובם קשורים למערכת הצינורות הפנימית של אמריקה, או משמשים לאחסון של LNG לשימוש ביתי. קפיצת המדרגה של אמריקה בטכנולוגיות הפרקינג והקידוח האופקי שינתה לחלוטין את משחק האנרגיה המקומי. מתקנים חדשים לייצוא LNG כמו גם מספר רב של מסופי חוף בארה"ב שנבנו במקור עבור יבוא LNG נמצאים עתה בתהליך המרה למתקנים לייצוא LNG . לאחר שיתקבלו האישורים להקמת מתקנים אלו, ארה"ב תוכל לייצא למעלה מ- 200 BCM לשנה של גז נוזלי. גם במחירי הגז הטבעי הנמוכים של היום בארה"ב, מדובר בהכנסה מקומית של כ- 15 מיליארד דולר בשנה. וככל שיבנו יותר מסופים, הכנסות אלו יעלו עוד יותר.
ייצוא מסיבי של גז טבעי בצורת LNG משנה במידה רבה את חוקי המשחק. LNG מאפשר להעביר גז טבעי כמעט לכל מקום בעולם. LNG הוא גז טבעי שמקורר לכ 162- מעלות צלסיוס עד שהוא הופך לנוזל. תהליך זה מפחית את נפח פי 600 לערך. במצב זה, הגז יכול להשלח לכל מקום בעולם על ידי רכבת, ספינה, או משאית. גז טבעי במצבו כגז נוזלי, אינו נפיץ ואינו דליק, תכונות שהופכות אותו בטוח יחסית להובלה.
לארה"ב יש כיום ובעתיד שפע של גז טבעי. לפי מינהל מידע האנרגיה של ארה"ב (EIA), ארה"ב היתה בשנה שעברה למפיקה הגדולה בעולם של גז טבעי , עם תפוקה של כ- 2 BCM ליום, למעלה מ- 650 BCM לשנה. עם קצב גידול בכושר התפוקה של גז הטבעי של ארה"ב הגדול בכ- 200% מזה של מתחריה כמו רוסיה וערב הסעודית, יתרון כי צפוי להימשך, לפי ה- EIA..
לארה"ב יש עוד יתרון מהותי על פני המתחרים שלה בגז הטבעי. הגז האמריקאי הוא הרבה יותר זול. בזכות מהפכת הגז מפצלים, ובגלל היותו מוצר לוואי של הפקת נפט מפצלים, מחיר הגז הטבעי בארה"ב הוא בכ- 50-75% נמוך יותר מאשר המחירים באירופה, אסיה ודרום אמריקה, ולפעמים אפילו פחות.
גם אם נוסיף את עלויות ההנזלה, ההובלה של LNG, והגיזוז אצל רוכש הגז, יצואני גז טבעי בארה"ב יכולים להתחרות כמעט בכל מפיק גז טבעי אחר בעולם. עלויות ההנזלה במפעלי ההנזלה החדישים בארה"ב, נמוכות בצורה משמעותית מהעלויות במפעלי ההנזלה הישנים, ועכשיו, עם פתיחת תעלת פנמה המורחבת, עלויות ההובלה יקטנו גם הם בצורה דרסטית, ויתרון המחיר של הגז האמריקאי ישמר.
מהפכת האנרגיה הסולארית מתקרבת ליום בו תהיה זולה יותר מגז ופחם
הפקת גז, נפט, ונוזלי גז טבעיים NGL מפצלים, הביאה בשש השנים האחרונות לגידול מרשים בתפוקת הגז והנפט בארה"ב. בשנתיים האחרונות היא הביאה לירידת מחירי הנפט והגז, שעומדת כיום, גם לאחר העליות האחרונות, על כ-50%. תהליך זה הביא להגדלת השימוש בגז טבעי כדלק לייצור חשמל במקום פחם ונפט, ולירידה בפליטת CO2 בארה"ב. ואכן, בשנים האחרונות תחנות כח המשתמשות בגז טבעי החליפו תחנות כח פחמיות ישנות שיצאו משימוש או שהושבתו מסיבות כלכליות ואיכות סביבה. המהלך הזה התרחש גם בישראל. כיום, למעלה מ-50% מייצור החשמל בישראל מיוצר מגז לעומת כאפס לפני כ-12 שנה.
המעבר מפחם לגז טבעי מתחיל להגיע לסופו בעקבות מהפכת אנרגיה חדשה – אנרגיות מתחדשות. ייצור חשמל ממערכות סולאריות פוטו-וולטאיות גדולות PV Systems Utility-Scale (תחנות כח סולאריות), מתחרה כיום במחיר בחשמל המיוצר בתחנות כח קונבנציונליות השורפות גז ופחם, והופך בכל יום ליותר ויותר תחרותי.
עלות ייצור החשמל מתחנות כח סולאריות עומד כיום על 3 – 4 סנט אמריקאי לקילווואט-שעה. המחיר האחרון שנסגר במכרז בדובאי בסוף אפריל 2016 הייה 2.99 לקווט"ש. להשוואה, לפי מחיר הגז לחברת החשמל בארץ, עלות הגז בלבד בייצור החשמל נאמדת בכ- 4 סנט לקווט"ש.
כתוצאה מהתפתחות זו, אנו עדים להגדלת השימוש באנרגיה סולארית לייצור חשמל במקום גז טבעי. הדו"ח האחרון Medium-Term Gas Market Report של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, International Energy Agency – IEA, צופה, בניגוד לדעה המקובלת,. שמספר הפרוייקטים לבניית תחנות כוח על בסיס גז טבעי יקטן. ואכן, בשנה האחרונה אנו רואים שרוב תחנות הכח החדשות בארהב מבוססות על אנרגיה סולארית פוטו-וולטאית.
GTM Greentechmedia, ואיגוד תעשיות האנרגיה הסולארית SEIA, צופים שחלקן של המערכות הסולאריות בייצור החשמל בארה"ב יגיע ליותר מ-6% מכושר היצור של חשמל בשנת 2021, בהשוואה ל-0.3% בתחילת העשור.
דוח של 'בלומברג ניו אנרגי פיננס' BNEF מה-13 ליוני 2016 ממפה את שווקי האנרגיה בעולם ב- 25 השנים הבאות. הדוח בבכותרת New Energy Outlook 2016, צופה לירידה חדה במחירי מערכות סולאריות ורוח ומסלול נמוך משמעותית עבור מחירי גז, פחם ונפט בעולם, מאשר התחזית המקבילה בדוח הקודם מלפני שנה. בלומברג צופה שלמרות שמחירי הפחם וגז ישארו נמוכים, אנרגיה מתחדשת תנצח בתחרות לייצור חשמל. מחירים נמוכים של פחם וגז לא יוכלו למנוע שינוי מהותי במערכת ייצור החשמל בעולם בעשורים הקרובים, מעבר לאנרגיה מתחדשת כמו רוח ושמש, ולמערכות אחסנה ואיזון כמו סוללות.
האמירה החשובה ביותר בדוח היא שאנרגיה סולארית ורוח יהפכו להיות כה זולות, כך שהשימוש בדלקים פוסיליים (גז, פחם ונפט) יהייה יקר מדי. לפי הדוח, השימוש בגז ובפחם לייצור חשמל נמצא במגמת ירידה שאינה נתנת לעצירה מכיון שהעלויות של אנרגיה סולריות ואנרגית רוח נופלות כה מהר. לכן אנרגיות מתחדשות, ולא גז טבעי, הן שישלטו בייצור חשמל בקנה מידה עולמי.
לדברי Seb Henbest, הכותב הראשי של הדו"ח. 'אתה לא יכול להילחם בעתיד, הכלכלה [של אנרגיות מתחדשות ושל הדלקים הפוסיליים] יותר ויותר נעולה". BNEF צופה ששנת השיא עבור פחם, גז ונפט תהייה 2025. לפי הדוח, אנרגיה סולארית תהייה הדומיננטית בעתיד הקרוב, ומכוניות חשמליות יהפכו למיינסטרים.
כבר עכשיו, באזורים רבים העלות הכוללת Lifetime Cost של מערכות רוח ושמש, נמוכה מהעלות של בניית תחנות כח חדשות המשתמשות בדלקים פוסיליים, ומגמה זו תימשך. אבל בתוך כשתים עשרה שנה, בסביבות 2027, יקרה על פי BNEF משהו יוצא דופן. בשלב זה, בניית חוות רוח חדשה או שדה סולארי חדש תהייה לעתים זולה יותר מאשר הפעלת תחנות כח פחמיות וגנרטורים על גז שכבר קיימים ופועלים. 'זו תהייה נקודת מפנה tipping point שתביא לפיתוח מהיר ונרחב של אנרגיות מתחדשות'.
לפי הדוח, אנרגיה סולארית תהייה הדומיננטית בעתיד הקרוב, מכוניות חשמליות יהפכו למיינסטרים, ובסביבות 2028, סוללות חדישות לאחסון חשמל תהיינה בכל מקום כמו שמערכות סולאריות ביתיות כיום.
הסיפור הגדול ביותר של אנרגיה מתחדשת, הוא שזו אינה יותר נישה. כיום אנרגיה סולארית היא מקור האנרגיה עם הצמיחה המהירה ביותר בארה"ב. שילוב עם יכולות איחסון יעילות וחסכוניות, כמו סוללות לאחסון חשמל לבתי מגורים או אנרגיה שאובה, יקדם את האנרגיות המתחדשות עוד יותר.
להגדלת השימוש באנרגיה סולארית לייצור חשמל יהיו השלכות משמעותיות על הביקוש לגז טבעי בארהב ועל מחיר הגז הטבעי בארה"ב ובעולם, ועל אפשרויות ייצוא גז טבעי מישראל.
הכותב הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר