מנכ"ל משרד האנרגיה והמים "את משרד האנרגיה מנחה הביטחון האנרגטי והשמירה על רצף אספקת החשמל"
צילום: גרינפיספעילי ארגון הסביבה גרינפיס ערכו טקס מחאה ל"עובד המצטיין של הפחם השר יובל שטייניץ". האות המיוחד הוענק ל'שטייניץ' בעוד פעילים השיקו לחיים וחילקו פחם לעוברים ושבים. בסיום המפגן, עלו נציגי גרינפיס ללשכת השר במטרה להעביר לו את אות ההוקרה.
אחרי מפגש עם המאבטחים יצא לבסוף המנכ"ל שאול מרידור. לבקשתו ותחת פיקוח היסמני"קים השיחה לא הוקלטה. המנכ"ל סירב לקבל את האות, ונמסר לו מפעיל גרינפיס כי המשרד יכול לקבל את ההחלטה הנכונה להשבית את התחנה ולהציל חיי אדם. לשאלת הפעיל על השבתת יחידה בודדות, ציין מרידור כי עליו למלא את ההחלטות שהתקבלו על-ידי השר והממשלה והוא רק מבצען.
"גרינפיס קורא לשר שטייניץ להורות על השבתת התחנה הפחמית המזהמת בחדרה. לא פחות מ- 1000 ישראלים יהיו חבים את חייהם לשטייניץ בעשרים השנים הבאות, אם שר האנרגיה יתעשת. זה או אנחנו או הפחם, והפרויקט המסוכן יהפוך לבכייה לדורות. כך, שטייניץ ינציח את הפחם ההורג איתנו ללפחות עוד 20 שנה.
"חבל שהמנכ"ל מרידור לא היה מוכן לומר את דבריו לרקורד, אך הזדרזו בלשכתו להוציא הצהרה מרובת ססמאות מפוצצות על ביטחון אנרגטי. הרי דוח של בכירי משרדו ומנהלי תחנות הכוח לשעבר קבע ניתן להשבית את תחנת הכוח ההורגת ולשמרה לשעת חירום. ואם לא די בכך, מערך חלופי המתבסס על אנרגיה מתחדשת יחסוך למשק 12.5 מיליארד שקלים.
"כפי שבוודאי אנשי משרד האנרגיה זוכרים, ההחלטה לא להקים תחנה פחמית נוספת בחדרה התקבלה אחרי מאבק ממושך של גרינפיס ושותפים נוספים. משרדי הסביבה, הבריאות ואף האוצר אמרו את דברם ותומכים בהשבתה, ורק משרד האנרגיה נותר בודד במערכה. השר מוזמן גם להתבונן בנעשה בעולם המתנער מהפחם ההורג ומתקדם לאנרגיות מתחדשות. אנחנו קוראים לשר האנרגיה להכריע גם הפעם לטובת בריאות הציבור ולא להיכנע לאינטרסים זרים".
בתגובה מסר מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, שאול מרידור לגרינפיס: "את משרד האנרגיה מנחה הביטחון האנרגטי והשמירה על רצף אספקת החשמל לכלל הציבור בישראל". "בפעם הראשונה בהיסטוריית ייצור החשמל הנחה שר אנרגיה בישראל להפחית את השימוש בפחם לייצור חשמל. המשרד פועל על מנת ליישם את החלטת השר להורדה של 15% בשימוש בפחם, ואף בוחן אפשרויות להפחתה רחבה יותר של 19%, אך הכל תוך שמירה על הביטחון האנרגטי במשק ועל אספקת חשמל סדירה. חשוב לזכור שהשימוש בפחם, אינו נובע מחיבה כלשהי לחומר הגלם אלא מתוך רצון לשמור על הביטחון האנרגטי. מלבד הפחתת השימוש בפחם, השר החליט גם על ביטולה של הקמת תחנת הכח הפחמית D באשקלון. בסופו של יום, מה שמנחה את המשרד הוא הביטחון האנרגטי, ורצף אספקת החשמל לכלל הצרכנים בישראל".