ארגון גרינפיס "יצאנו למאבק הזה כדי לנצח אותו למען תושבי ישראל ולמען הדורות הבאים"
בחודשים האחרונים הוביל ארגון הסביבה גרינפיס מאבק בשיתוף תושבי האזור לסגירת התחנה הישנה בחדרה, שההחלטה על עתידה הייתה נתונה לפתחו של משרד האנרגיה. פעילי גרינפיס ערכו שורה של מחאות בשיתוף תושבי חדרה בהפגנה בעיר, בכניסה למשרד האנרגיה, בכנסת ועוד.
אחרי מאבק ציבורי ממושך, הודיע הבוקר שר האנרגיה שטייניץ כי התחנה הפחמית בחדרה תיסגר, ובמקומה ייבנו יחידות שיפעלו על בסיס גז. לפי ההצהרה, התחנות הפחמיות יועברו לשימור עם הקמת היחידות החדשות.
מגרינפיס נמסר: "זהו צעד קיומי בדרך ליציאת ישראל מהפחם ההורג וניצחון לכל אחד ואחת מאזרחי ישראל ולא פחות מאלפים יהיו חבים את חייהם לשר האנרגיה אחרי השבתת התחנה ההורגת. נפעל לוודא כי הצעד הקיומי וההכרחי יגובה בצעדים ממשיים ובלוח זמנים צפוף ככל הניתן שיאפשרו את סגירת המפגע בהקדם האפשרי.
"יצאנו למאבק הזה כדי לנצח אותו למען תושבי ישראל החיים ונושמים בארץ הזאת ולמען הדורות הבאים. את כתמי הפחם לא ניתן להעלים ולנקות, ופגשנו בלכלוך שחודר לבתי התושבים ולריאות שלהם. אלפים הצטרפו לקריאה לסגור את התחנה הישנה בחדרה ואנו שמחים ששטייניץ הקשיב סוף סוף לקריאת ההשכמה מהציבור.
"יד ביד עם הציבור נמשיך לעמוד על הזכות לאוויר נקי ולאנרגיה בטוחה. על שטייניץ לא להסתפק בהתנערות מהפחם לטובת מקור מזהם פחות, אלא ללכת אחת ולתמיד על כל הקופה. על משרד האנרגיה להצעיד את ישראל לחזית המהפכה של המאה הנוכחית, מהפכת האנרגיות המתחדשות. את המשוואה העקומה יש להפוך: רק שני אחוזים מהחשמל מיוצרים ממאגר השמש הבלתי-נדלה מעל ראשנו, בעוד כארבעים אחוזים מופקים מפחם בתחנות מיושנות ומזהמות שאינן מתקרבות לתקן האירופי".
"אנו קוראים לשר האנרגיה לסיים את אשר התחיל, ולקבוע בתכנית האב למשק האנרגיה כי הפחם ישמש אך ורק מקור גיבוי לשעת חרום. בתוך כך, אנו קוראים לשר שטייניץ להודיע על כך שיחידות 5-6 של חדרה והתחנה הפחמית של אשקלון ייפעלו לזמן קצוב וייסגרו"
"התקנת מסננים הייתה עלולה להנציח את השימוש בפחם בישראל לעוד עשרות שנים"
בגרינפיס הדגישו כי ההחלטה על עתיד התחנה בחדרה הייתה נתונה לפתחו של משרד האנרגיה. בעוד משרדי הגנת הסביבה והבריאות תמכו באפשרות השבתת התחנה, השר שטייניץ ביקש להשקיע מיליארדים בהמשך השימוש בפחם. "התקנת מסננים ביחידות הדינוזאוריות של חדרה הייתה עלולה להנציח את השימוש בפחם בישראל לעוד עשרות שנים. זאת על חשבון חייהם של לא פחות מ- 1000 בני-אדם ומכיסם של אזרחי המדינה. עם האמת הפשוטה הזאת לא הנחנו לשר שטייניץ ולמשרד האנרגיה אף לא לרגע דל".
"למעשה, שר האנרגיה נותר לבדו במערכה בעוד משרדי הגנת הסביבה והבריאות מאגפים אותו וקוראים להשבתה. החותמת הסופית הגיעה ממשרד האוצר שהתקומם מול הבזבוז המשווע על הפחם בעוד לישראל יש מקור אנרגיה זמין וידידותי יותר לאדם ולסביבה".
"הפחם הוא מקור אנרגיה השייך לעבר הרחוק: הוא הורג מאות אלפי אנשים בשנה בעולם וגורם למחלות נשימה, לב וסרטן בקרב מיליונים בשנה. אסור לשכוח שמדובר בגז חממה מסוכן ביותר המסכן את האקלים שלנו. בעולם מבינים זאת ועוברים למקורות אנרגיה מתחדשיים ונקיים יותר, ואילו בארץ הוא מהווה לא פחות מ- 41% מפליטות גזי החממה. עם טיפת מנהיגות ואורך רוח, ההחלטה תוכל להציב את ישראל בחזית המאבק בשינויי האקלים. נוכל להציב יעדים שאפתניים יותר מאלה אשר התחייבנו אליהם בוועידת האקלים בעוד חודשים ספורים".
אדם טבע ודין "קוראים למשרד האנרגיה לא להתמהמה ולסגור את התחנות לאלתר"
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' בירך את שר האנרגיה על ההחלטה הדרמטית לסגור את תחנות הכוח הפחמיות בחדרה. עם זאת, הדגיש כי ההחלטה לסגירת התחנות אינה שלמה כל עוד בשש השנים הקרובות, לפחות, ימשיכו התחנות לפעול באמצעות פחם
"שש שנים הם פרק זמן לא קצר שבו תושבי חדרה והסביבה ימשיכו לנשום חומרים מסוכנים מבלי שיש סולקנים בתחנות הכוח.
לפי עמדת המשרד להגנת הסביבה, ניתן כבר כיום לקיים משק אנרגיה ללא התחנות הפחמיות ואנו קוראים למשרד האנרגיה לא להתמהמה ולסגור את התחנות לאלתר.
לדברי עו"ד ברכה, לא ניתן לשלול מצב שבו התחנות הפחמיות ימשיכו לעבוד עוד שנים ארוכות (גם אם לא ברצף) מתוך שורה של תרחישים ריאלים ובהם אזילת מאגרי הגז בשל הייצוא, מצבי חירום וכד'. לדבריו במצב כזה אסור להסכים שבריאותם של תושבי חדרה והאזור תמשיך להיות הפקר ויש להבטיח את המעבר לגז בהקדם האפשרי.
תחנת הכח רידינג – 13 שנים מרגע הודעת ההסבה לגז טבעי ועד ליישום בפועל
בשנת 1993 דרש המשרד לאיכות הסביבה שחברת החשמל תתקין בתחנת הכוח רדינג משקעים אלקטרוסטטיים (מסננים) להקטנת זיהום אוויר. חברת החשמל ביקשה דחייה בביצוע הפרויקט כדי ליישם חלופה להקטנת הזיהום באמצעות הסבת התחנה לגז טבעי. מאז, עיכובים בביצוע ההסבה לגז גרמו לבקשות ולדחיות חוזרות ונשנות, והביאו להמשך עבודת התחנה שנים רבות נוספות בדלק מזהם (מזוט) וללא מסננים. רק לאחר עתירה לבג"צ בשנת 2006 של עמותת אדם טבע ודין ומאבק ציבורי ארוך, שגם גרם לסגירה זמנית של התחנה לשלושה חודשים, עברה לבסוף התחנה לעבודה בגז טבעי.
מגמה ירוקה "מקווים שההחלטה תצעיד את משק האנרגיה לייצור אנרגיה נקייה ומתקדמת".
"זוהי החלטה גורלית שתציל את חייהם של כ-200 בני אדם בכל שנה ותמנע תחלואה עודפת בקרב אוכלוסיות חלשות לרבות נשים בהריון, קשישים וילדים. שיתוף הפעולה בין משרד האנרגיה וקבלת המלצות המשרד להגנת הסביבה לסגור את הפחמיות מוכיחות לנו את כוחם של נבחרי הציבור לפעול ולשנות מציאות הרסנית כשעקרון בריאות הציבור וטובתו מהווים ערך עליון. אנו מקווים שההחלטה לסגירת הפחמיות בחדרה יהווה את שריקת הפתיחה לסגירת תחנות חשמל נוספות המופעלות בפחם מזהם ובשיטות ייצור מיושנות, ויאפשרו בכך להצעיד את משק האנרגיה הישראלי קדימה, אל עבר ייצור אנרגיה נקייה ומתקדמת".