מנהלת המחלקה המשפטית "סתירות אלה מעמידות בספק רב את כל הצהרות המשרד להגנת הסביבה"
מחאת תושבי חיפה נגד הרחבת בז"ן - צילום: מגמה ירוקה
הדו"ח החדש – שקט תעשייתי במפרץ חיפה לשנת 2016 של אזרחים למען הסביבה פורסם היום בקישור הבא. הדו"ח הנוכחי בסדרת הדו"חות "שקט תעשייתי" שמפרסמת עמותת אזרחים למען הסביבה, מתמקד בנושא פליטות לאוויר, לשפכים, למקורות מים ולים ממפעלי מחוז חיפה (51 מפעלים) כפי שדווחו על ידי המפעלים למרשם הפליטות וההעברות לסביבה (המפל"ס) על הפליטות שהיו בשנת 2015
הדו"ח בודק האם חלה עליה או ירידה בכמות הפליטות מתעשייה כפי שדווחו על ידי המפעלים בשנת 2015 לעומת השנים הקודמות ובעיקר 2012-2014, והאם אכן יש מגמה של הפחתת פליטות מתעשייה באזור מפרץ חיפה כפי שמצהירות הרשויות (המשרד להגנת הסביבה ואיגוד הערים הגנת הסביבה חיפה).
בניגוד להצהרות המשרד להגנת הסביבה על כך שהמפעלים הגדולים במפרץ חיפה הפחיתו את פליטת המזהמים וכי בשנת 2015 ותחילת 2016 היתה ירידה נוספת ביחס לשנת 2014 בפליטת כל המזהמים בתעשיה, טוענים בעמותה כי ב- 20 מפעלים מתוך 25 מפעלים במפרץ חיפה היתה עליה בשנת 2015 בפליטה של 37 מזהמים וב- 80% ממפעלי מפרץ חיפה הייתה עלייה במזהמים.
מספר מקרים בולטים: בז"ן חיפה פלט לאוויר בשנת 2015 יותר אתיל בנזן (70%) , בנזן (75%), טולואן (52%), קסילן (47%), מימן גופרי (35%), תרכובות אורגניות נדיפות ללא מתאן (25%) , כלור וסטירן. גדיב פלט לאוויר בשנת 2015 יותר פורמאלדהיד (767%) ותרכובות אורגניות נדיפות ללא מתאן (50%). כרמל אולפינים פלט לאוויר בשנת 2015 יותר בנזן (124%), טולואן (291%), מתאן (209%) ותרכובות אורגניות נדיפות ללא מתאן (23%). תרו תעשיה רוקחית פלט לאוויר בשנת 2015 יותר כלור (949%), פחמנים הידרופלוארים (60%) ופחמן חד חמצני.
"את השקט התעשייתי הזה, ששרר במפרץ עשרות שנים, אנחנו מפירים באמצעות מעקב מקצועי של הצוות שלנו"
ליאורה אמיתי מנהלת עמותת אל"ס: "הסיפור של הזיהום התעשייתי במפרץ, לא היה עולה לכותרות אם אנחנו לא היינו יורדים ככה לפרטים ומתעמתים עם הצהרות המשרד להגנת הסביבה והמפעלים על ירידה בפליטות. כבר 3 שנים נמשך העימות הזה, מול המנטרה שלהם – "המפעלים הפחיתו בפליטות – אפשר להמשיך לישון בשקט". את השקט התעשייתי הזה, ששרר במפרץ עשרות שנים, אנחנו מפירים באמצעות מעקב מקצועי של הצוות שלנו, אחר הנתונים שהם מפרסמים – ואנחנו אלה שמעבירים בסופו של דבר, את המידע המדוייק לציבור. שורה תחתונה – יש פה מפעלים במתחם הפטרוכימי, שמגמת פליטת החומרים המסוכנים, המסרטנים, הפוגעים בוודאות בבריאות התושבים – רק עולה"
עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מנהלת המחלקה המשפטית בעמותת אל"ס: "הכי חמור בעיני הוא שככל שאנחנו מתעמקים בנתונים אנחנו מגלים עד כמה לרשויות אין מספיק נתונים על מה שנפלט מהמפעלים ועד כמה הנתונים הקיימים חסרים, מבלבלים ומלאי סתירות. למשל, לפי הודעות המשרד להגנת הסביבה יצא בהודעות הייתה הפחתה של 11% אחוזים ב NMVOC אלא שבפועל עפ"י נתוני הדו"חות של המשרד, מדובר בהפחתה של 4% ולפי נתוני המפל"ס הנוכחי מדובר בהפחתה רק של 2.6% מהמפעלים המדווחים למפל"ס.
המשרד גם דיווח בעבר כי פליטת תרכובות אורגניות מבתי זיקוק חיפה עלתה בשנת 2015 ב 3% לעומת 2014, אולם כעת ראינו במפל"ס שהעליה היתה של 25%, לפי דיווחי המפעל עצמו. סתירות אלה מעמידות בספק רב את כל הצהרות המשרד להגנת הסביבה על הפחתת פליטות מתעשיה וככל הנראה ההפחתות היו לתקופה מוגבלת בלבד בתקופת המעבר לגז טבע ורק בגזים שקשורים לכך. כשמדובר במפעלים אין סיבה שהמשרד להגנת הסביבה לא יידע בדיוק מה נפלט מכל מפעל והשדוחות שלו יסמתכו על נתונים מדויקים ואמינים ושישקפו את מצב הזיהום בפועל. המצב הקיים בו בסיס הנתונים של המשרד הוא כל כך חסר, לא מדויק ולא שקוף, הוא בעייתי מאד והמשרד חייב להתחיל לעבוד בצורה יותר יעילה ומקצועית מול המפעלים".
ח"כ יעל כהן פארן: "יש כאן מדיניות של הסתרה וטיוח, משרדי הממשלה והחברות המזהמות משתמשים בכל האמצעים על מנת להכפיש ולהדוף כל טענה מוצדקת של זיהום אוויר קשה, תחלואה וסרטן בחיפה והסביבה. כעת הדו"ח של עמותת אזרחים למען הסביבה מגלה, על בסיס נתוני המשרד עצמו, שיש גידול ברמת פליטות המזהמים מהמפעלים במפרץ חיפה. יש לשים סוף להמשך זיהום התושבים, היקף הסרטן באזור הוא גבוה עד פי 5 באזורים מסויימים, ואין ספק שהמפעלים המזהמים, ובראשם בז"ן של האחים עופר, הם האשמים״
ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית של הכנסת, אמר בתגובה לממצאי הדו"ח של עמותת "אזרחים למען סביבה": "מאות אלפי התושבים במטרופולין חיפה ממשיכים לגור ליד פצצה מתקתקת. בניגוד למסרים המרגיעים שנשמעים מעת לעת, התעשיות הפטרו-כימיות במפרץ חיפה ממשיכות לפלוט חומרים רעילים ומסוכנים לאוויר שאנחנו נושמים, למים ולאדמה, ולהוות גורם סיכון מרכזי לבריאותם ולחייהם של תושבי האזור". עוד ציין ח"כ חנין, כי ועדת-המשנה לענייני תכנון וסביבה במפרץ חיפה, בראשה עמד בכנסת הקודמת, הגישה דו"ח אשר אושר בידי ועדת הפנים והסביבה של הכנסת, והתקבל על דעת משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות והגורמים המקצועיים, ושבמרכזו – הפחתת גורמי הסיכון, במקום הרחבתם. כך למשל, קרא הדו"ח למנוע את הרחבת בתי הזיקוק לנפט (בז"ן), לבטל את תכנית "קרקעות הצפון" ואת הקמת נמל הדלקים החדש. "בריאות הציבור קודמת לרווחי התעשיות המזהמות. זה עיקרון יסוד שצריך להנחות את מדיניות כל גורמי השלטון ביחס לטיפול במפרץ חיפה", אמר ח"כ חנין.
תגובת בזן
קבוצת בזן המשיכה בשנת 2015 במגמת הירידה הכוללת של הפליטות ממתקניה ב-18% לעומת שנת 2014, מגמה הנמשכת באופן ברור בשנים האחרונות. חלק מהנתונים המצוינים בדוח שנשלח הינם טעות! במקומות בהם נרשמה עלייה מדובר באירועים נקודתיים, רובם בכאו"ל, אשר טופלו ומטופלים.
נבקש להבהיר שלא נרשמה חריגה מהתקנים המותרים בחוק. בסה"כ הפחיתה קבוצת בזן בשנים האחרונות את הפליטות ברמה של בין 60-90%, פעלה למחזור השפכים חזרה לתהליך הייצור והקימה פרוייקטים סביבתיים נוספים מהמתקדמים בעולם, הכל תוך השקעה של מאות מיליוני דולרים.