בשנתיים הקרובות צפוי גידול ברכש הגומלין בעקבות הנהלים החדשים
בשנתיים הקרובות צפוי גידול ברכש הגומלין בעקבות הנהלים החדשיםהרשות לקידום השקעות זרות ולשיתוף פעולה תעשייתי (הרשפ"ת) במשרד הכלכלה והתעשייה, הציגה היום בכנס שהתקיים בת"א את חזון פעילותה המתחדשת. הרשות הנה הגוף הממונה על ניהול רכש הגומלין של החברות הזרות הפועלות בישראל וחיבורו לטובת התעשייה הישראלית, ומגבירה את פעילותה באמצעות כלים ונהלים חדשים שהושקו היום. בכנס השתתפו בכירי חברות בינלאומיות, מנכ"לים של גופי ממשלה וחברות ממשלתיות והתעשייה הישראלית.
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים: "בשנים האחרונות יש ירידה ברורה בהקמת מפעלים חדשים בישראל ובמקביל אנו רואים גידול משמעותי בהקמת מפעלים מעבר לים. רשפ"ת פותחת בפני התעשיינים דלת והזדמנויות חדשות והתעשייה ישראלית צריכה לעמוד בציפייה וליצור באופן אטרקטיבי, תחרותי וחדשני".
עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה: ציין בפתח דבריו את תרומתו המשמעותית של נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס ז"ל לתעשייה הישראלית: "הגדלת התעשיה על מגוון ענפיה, הרחבת פעילותה בקרב שווקים ברחבי העולם, יצירת אלפי מקומות עבודה ועידוד לצריכת מוצרים לכחול לבן, כל אלו לא היו קורים ללא תמיכתו של שמעון פרס ואמנתו בתעשייה הישראלית ויכולותיה. לנג הוסיף כי רכש גומלין הינו השקעה והזדמנות כדאית ולא רק חובה שיש לממש. אנו נוודא כי מי שמחויב יבצע ויגלה בדרך שלתעשייה הישראלית יש בהחלט מה להציע".
שמואל צוקר, סמנכ״ל וראש מינהל הרכש במשרד הביטחון: "עשרות אלפי בתי אב מתפרנסים מידי שנה מרכש גומלין ועשרות אלפי מיליארדי ש"ח חוזרים לכלכלה הישראלית באופן ישיר ועקיף. רכש גומלין הוא שליחות המסייעת לתעשייה הישראלית, בתעסוקה ובפרנסה וצריך להתאמץ בכדי שכל עסקה תכלול רכש גומלין ולסייע כל הניתן לתעשיות הקטנות".
זיוה איגר, מנהלת הרשות: "הנהלים החדשים שהשקנו היום מהווים בסיס לבניית השותפות בין הממשלה, התעשייה הישראלית והחברות הבינלאומיות. שותפות זו תוביל להזדמנויות החדשות ולמינוף ההכנסות מרכש גומלין לטובת קידום העסקים הקטנים והבינוניים והתעשייה בפריפריה".
יגאל גורביץ', מנהל אגף הרשפ"ת, הוסיף: " אנו נעמוד על ביצוע החוק. מהיום, רכש הגומלין יהיה חלק מכל העסקאות שהממשלה עושה עם חברות זרות ולא ניתן יהיה עוד לבצע פרויקטים טרם אישור הרשפ"ת לתוכנית רכש הגומלין. מי שיעבוד איתנו בשיתוף פעולה, יהיה יצירתי ויממש את המחויבות במקומות שהממשלה מנסה לקדם – יזכה לקבל מכפילים על השקעתו. לעומת זאת מי שלא ישתף פעולה, לא נחכה עוד לסוף הפרויקט, שיכול להימשך גם שנים רבות, ונאכוף עליו את החובות החוקיות מדי שנה".
במהלך החודשים האחרונים שקדו ברשפ"ת על הכנת התשתית לשינויים שהוצגו היום בכנס. העבודה נעשתה בהשוואה למקובל במדינות מפותחות ובעלות מאפיינים דומים לכלכלת ישראל.
במסגרת הנהלים החדשים:
- יובהר לגופים המזמינים כי החובה להגיש תכנית מימוש לרכש גומלין הינה תנאי סף השתתפות בכל מכרז.
- יוצגו נהלים חדשים וברורים לדיווח שנתי מסודר על קצב מימוש ההתחייבות בידי חברות הזרות.
- יחוזקו אמצעי האכיפה כנגד חברות שאינן עומדות בהתחייבות שלהן.
- תוצג מערכת הטבות (מכפילים) אשר יינתנו לחברות בינלאומיות שיבחרו להשקיע במטרות המקדמות את התעשייה המקומית: השקעות איכותיות, הרחבת קווי ייצור והסבה לייצור מתקדם. יינתן דגש על רכש ממפעלים קטנים ובינוניים מאזורי פריפריה, הכשרה מקצועית ועוד.
- במסגרת הנהלים החדשים תיכנס דרישה ל-20% קבלנות משנה מקומית לפרויקט הזוכה
- ישונו תנאיהם של הסכמי מסגרת המאפשרים לחברות הזרות לצבור מימושים מפרויקט לפרויקט ולהציגם כסל מימוש אחד.