החל מ-1 בינואר 2014 מעביר אתר תאנים את הביוגז לפרי גליל בקצב של 250 קוב בשעה
צילום אילוסטרציה
ועדת המעקב הציבורית לאתר תאנים, התכנסה מתוקף החלטת הוועדה המחוזית ודנה על מוכנות האתר לחורף ועל הגדלת כמויות הביוגז המופקות לחברת פרי גליל. בוועדה נכחו נציגים ומפקחים ממשרדים רבים לרבות: המשרד להגנת הסביבה, קק"ל, רשות הטבע והגנים, רשות ניקוז כינרת, נציגי איגוד ערים גליל מזרחי וגולן לפסולת מוצקה ונציגי ציבור נוספים.
הוועדה דנה על מצבו של אתר תאנים הן מבחינת הפעילות השנתית השוטפת, הן מבחינת נפח ההטמנה הנותר והן מבחינת שיקום האתר בעת סגירתו ומעבר למפעל החדש. כמו כן, הוועדה שמעה תסקיר על הערכות לחורף ועל הגדלת כמויות שאיבת הביו-גז מתאי ההטמנה.
הדיון נפתח בסקירת מנכ"ל האיגוד, אביהו ביאלי, אודות הפעולות השוטפות באתר. ביאלי עדכן את הנוכחים בדיון כי האתר קולט מידי שנה 135-140 אלף טון פסולת מרשויות וגופים החברים באיגוד. כמו כן, בישר ביאלי על הצטרפות חמשת הרשויות הדרוזיות (מסעדה, בוקעאתה, מג'דל שאמס, עג'ר ועין קניה) לאיגוד ובירך על כך.
ביאלי דיווח לוועדה על פעילות האיגוד והתקדמות פרויקט הקמת פארק המיון והמחזור הצפוי לקום בסמוך למחצבת עמיעד וציין כי האיגוד ממתין לקבלת היתרים להמשך הפעלת אתר ההטמנה בתאנים וזאת עד להקמת פארק המיון והמחזור.
נציגת הוועדה המחוזית בוועדת המעקב אמרה כי הוועדה ממתינה לקבלת חוות דעת של המשרד להגנת הסביבה ולאחריו יינתן האישור להמשך הפעלת מטמנת תאנים. בנוסף, ביאלי ציין כי האיגוד ממשיך בתהליכי כיסוי תאי ההטמנה ושיקומם והיערכות לימי החורף הגשומים: במהלך הקיץ צומצמו כמויות התשטיפים במאגרים בעזרת אידוי, מערכת איסוף התשטיפים נוקתה, תעלות ניקוז נוקו והוכנה כמות גדולה של חומר כיסוי, הוכשרו דרכים ורמפה לפסולת.
נפח הבריכות מספיק לכ 40,000 קוב תשטיפים. לדברי מהנדס האתר מערכות הניקוז והבריכות ערוכות לקליטת תשטפים גם בשיאי גשם. הדיון המשיך ונגע גם בהגדלת כמויות הביו-גז המופקות באתר תאנים.
החל מ-1 בינואר 2014 מעביר אתר תאנים את הביוגז לפרי גליל בקצב של 250 קוב בשעה, ושם הוא משמש ליצירת אנרגיה וכתחליף לשימוש בדלקים מזהמים. עם השלמת העבודות, שבהן משקיע האיגוד כרבע מיליון ש"ח, תוכפל כמות גז המתאן שנשאבת באתר ההטמנה ומועברת למפעל פרי גליל.
"מדובר בשיתוף פעולה שמטרתו לתרום לשמירה על איכות חיי התושבים והסביבה", אומר ביאלי "באמצעות השימוש בביוגז, שנוצר כתוצאה מתסיסת הפסולת, אנו מונעים את פליטתם לאוויר והפיכתם לגזי חממה הגורמים להתחממות כדור הארץ, וכך מסייעים לפרי הגליל לחסוך בחשמל ובכסף".
"העברת הביוגז לפרי הגליל הוא דוגמה בסדר גודל ארצי לניצול הגז הטבעי", מציין יו"ר האיגוד וראש מועצת ראש פינה, אביהוד רסקי, "אנו גאים לקחת חלק בפעילות מסוג זה המונעת פגיעה באיכות הסביבה באמצעות שימוש בגז נקי, ובכך לתרום לאיכות חיי התושבים בגליל המזרחי ובגולן".