יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה: הוועדה תעקוב ותוודא שההחלטות החשובות שקיבל השר גם יבוצעו
הפגנה בחדרה נגד התחנה הפחמית - צילום: גרינפיס
הבוקר התקיים דיון בועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ דודי אמסלם על הפחתת המפגעים הסביבתיים, כתוצאה מפעילות תחנות כוח פחמיות. הוחלט כי הוועדה תעקוב אחר שלבי הביצוע להשבתת תחנת הכוח בחדרה, יו"ר הוועדה דוד אמסלם ציין כי הוועדה תקיים דיון נפרד על אנרגיות מתחדשות.
גרינפיס הגישו בדיון את חוות הדעת הקובעת כי ניתן להשבית מחצית מפעילות התחנת אורות רבין תוך שנתיים. את חוות הדעת כתב בהזמנת הארגון ראש מנהל החשמל לשעבר ד"ר דן ויינשטוק.
"אנו הולכים לדרך חדשה. מהפך של 180 מעלות. מדיניות הפוכה מזו שהייתה במשרד לפני – הפחתת השימוש בפחם למינימום. תפקידי לספק אנרגיה אמינה אבל תוך מאמץ מתמיד לשפר את איכות האוויר ובריאות הציבור", אמר שר התשתיות והאנרגיה יובל שטייניץ "החלטתי לבטל את התוכנית להקמת תחנה פחמית שלישית באשקלון ולצמצם מידית ב-15% את השימוש בפחם לטובת גז טבעי, וב-2017 לצמצם ב5% נוספים. כתוצאה מהחלטה זו כבר ירד השימוש בפחם מ-45% ב-2015, ל-36% ב-2016".
יו"ר הועדה ח"כ אמסלם: "אני שמח על ההחלטה, אבל יש הרבה החלטות שלא מתבצעות. כדי לבנות תחנת כוח חדשה שתפעל באמצעות גז צריך גאנט, גם למימון וגם לביצוע".
ח"כ בני בגין: "הצגתם גרף אופטימי של כניסת אנרגיות מתחדשות למשק החשמל. כמה מהתחנות הללו יוקמו על ידי הממשלה וכמה הן משאלת לב?"
השר יובל שטייניץ: "לא קל לקבל החלטות, ולבצע אותן יותר קשה. הפחתה של 15% מפעילות תחנות הפחם כבר התבצעה. הוצאת מכרזים מתבצעת בימים אלה. מכירת כריש ולוויתן ופירוק המונופול – עבר. אתמול זה אושר סופית. פיתוח תמר ולוויתן מתבצע בשטח. עד מרץ 2017 נגבש סופית את פרטי הקמת תחנה גזית וזה יעוגן בהחלטת ממשלה. אנו מגבשים דרכים להקמה. עד סוף הרבעון נביא החלטת ממשלה מפורטת".
יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם: "נקיים דיון מעקב במושב הבא, לאחר שתעביר את החלטת הממשלה. אני עוקב ומקדיש שעות לנושא האנרגיות המתחדשות. זה צריך להיות הסיפור של המדינה". יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל: "המהפכה הבאה היא לכיוון אנרגיה שלא חסרה – שמש".
"אם יחידות 1-4 בתחנה הפחמית בחדרה לא יסגרו הן יזהמו בצורה לא קבילה"
שולי נזר, סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "התחנות הפחמיות הן גורם הזיהום הגדול ביותר במדינת ישראל. לקחנו סיכון. אם יחידות 1-4 בתחנה הפחמית בחדרה לא יסגרו עד המועד שמעוגן בהיתר, הן יזהמו בצורה לא קבילה ב-2022, כי הן יפעלו בלי סולקנים". יו"ר הוועדה, ח"כ אמסלם: "היות וקיבלנו החלטה להחליף את התחנה הפחמית, לא בונים סולקנים. רק שלא נהיה במצב שלא יבנו סולקנים ולא יפסיקו את פעילות התחנה".
יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל: "הפרויקט מתעכב. התקציב עלה. אבל אנחנו כבר אחרי זה. עברנו את הקשיים. אנו מעדכנים את התאריכים והגענו לישורת האחרונה, למרות החששות". יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם: "הוועדה תקיים דיון נוסף על הסולקנים בלבד".
ד"ר יונתן אייקנבאום, גרינפיס: "מדובר בעתיד בריאות הציבור. לפנינו חוות דעת של מי שהיה מנהל מינהל החשמל, ד"ר דן וינשטוק, לפיה ניתן להשבית תוך שנתיים שתיים מתוך 4 היחידות הפחמיות, כלומר עד 2019 ולא 2022". יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם: "אם אני איש שיש לו תוכנית רצינית אני מציע אותה למנכ"ל חברת החשמל".
"אסור שהתושבים יהפכו לבני ערובה עקב התנאים שהציב שטייניץ לסגירה"
ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים של גרינפיס שהשתתף בדיון: "אנו קוראים לשר האנרגיה להיערך להשבתה מדורגת של התחנה הפחמית שתציל חיי אדם ותחסוך סכומי עתק למשק אסור שהתושבים יהפכו לבני ערובה עקב התנאים שהציב שטייניץ לסגירה שאינם מחייבים את המציאות. הסגירה מבוססת על פרוייקטים של אנרגיות מתחדשות שכבר יצאו לדרך. בניגוד לתכנית המסורבלת של משרד האנרגיה הנמצאת על הנייר, המסלול ודאי ובר-יישום עוד לפני חיבור לוויתן".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' קרא לשר שטייניץ לעגן את ההחלטה לסגור את היחידות הפחמיות בחקיקה: "סגירת יחידות 1-4 בתחנת הכוח הפחמית בחדרה היא צעד בכיוון הנכון של משק אנרגיה בר קיימא. עם זאת, כבר הבענו בעבר חשש כי יחידות אלו לא תיסגרנה בקרוב, ושריפת הפחם בישראל תמשיך שנים רבות ללא סולקנים. עוד הבענו חשש כי לכשתיסגרנה יחידות אלו יבואו במקומן יחידות חדשות בדלק פוסילי (גז טבעי) ולא באנרגיה מתחדשת".
כמו כן אמר עו"ד ברכה כי יש לאפשר לחברת החשמל לבנות שדות סולארים, במקום לבנות תחנות גזיות שירחיקו את מדינת ישראל מעמידה ביעדי פריז. יש לתת עדיפות ברורה לאנרגיה מתחדשת על פני המשך השימוש בדלקים פוסילים במשק האנרגיה בישראל"